Ταμπλό του αυτοκινήτου: Δες τι θα γίνει αν εμπλακείς σε ατύχημα και ο συνοδηγός έχει τα πόδια του πάνω του.
Μπορεί να φαίνεται αθώο ή απλώς βολικό: κάθεσαι στη θέση του συνοδηγού, χαλαρώνεις, βάζεις τα πόδια σου πάνω στο ταμπλό για να ξεπιαστούν και να νιώσεις άνετα.
Πόσο επικίνδυνο, όμως, μπορεί να είναι; Όπως αποδεικνύεται, πάρα πολύ. Μια τόσο συνηθισμένη στάση μπορεί να μετατρέψει ένα απλό τρακάρισμα σε ένα σοβαρό ατύχημα, με μεγάλους τραυματισμούς ή ακόμα και μόνιμη αναπηρία. Και το χειρότερο; Τα ίδια τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου(όπως οι αερόσακοι και οι ζώνες ασφαλείας)που είναι σχεδιασμένα να σώζουν ζωές, μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον σου αν δεν κάθεσαι σωστά. Αν έχεις ποτέ ταξιδέψει με τα πόδια στο ταμπλό, είναι ώρα να μάθεις τι πραγματικά διακυβεύεται και γιατί πρέπει να εγκαταλείψεις αυτή τη συνήθεια για πάντα.
Η ειρωνεία των αερόσακων
Οι αερόσακοι είναι φτιαγμένοι για να προστατεύουν το σώμα και το κεφάλι σου σε περίπτωση σύγκρουσης, αναπτύσσοντας ταχύτητα που φτάνει τα 160 έως 350 χλμ./ώρα, σε κλάσματα δευτερολέπτου, για να ανοίξουν. Έχουν σώσει αμέτρητες ζωές. Ωστόσο, όταν έχεις τα πόδια σου στο ταμπλό, αυτό το σωτήριο σύστημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
Η ταχύτητα και η δύναμη με την οποία αναπτύσσεται ο αερόσακος δεν αφήνουν χρόνο αντίδρασης για να κατεβάσεις τα πόδια σου. Αν τα πόδια σου είναι στο ταμπλό, είναι ακριβώς στην πορεία του αερόσακου. Αν έχεις τα γόνατα λυγισμένα προς τα πάνω, ο αερόσακος μπορεί να τα πετάξει κατευθείαν στο πρόσωπό σου, προκαλώντας σπάσιμο μύτη, ζημιά στα μάτια ή, στη χειρότερη περίπτωση, τα γόνατά σου να περάσουν μέσα από τις οπές των ματιών.
Ακόμα και διαφορετικές στάσεις ποδιών είναι επικίνδυνες: Αν τα πόδια σου είναι τεντωμένα πάνω στο ταμπλό, ο αερόσακος μπορεί να τα ωθήσει προς τα πάνω, προκαλώντας κατάγματα ή εξάρθρωση των ισχίων. Αν κάθεσαι σταυροπόδι, η πίεση μπορεί να στρίψει τα πόδια σου προς τα έξω, σπάζοντας μηριαία οστά ή προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στις αρθρώσεις. Ο αερόσακος δεν προσαρμόζεται στη στάση του οδηγού, δεν είναι φτιαγμένος για αυτή την δουλεία. Αν κάθεσαι λάθος, το μόνο που κάνει είναι να πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο.
Κι άλλοι λόγοι για να κρατήσεις τα πόδια σου μακριά από το ταμπλό του αυτοκινήτου
Πέρα από τον κίνδυνο ατυχήματος, αυτή η στάση σε αφήνει εκτεθειμένο και σε άλλες καταστάσεις. Αν χρειαστεί να αντιδράσεις γρήγορα (π.χ. απότομο φρενάρισμα, αποφυγή εμποδίου) η στάση με τα πόδια στο ταμπλό σε εμποδίζει να στηρίξεις σωστά το σώμα σου και να αντιδράσεις άμεσα.
Επιπλέον, η ζώνη ασφαλείας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αν είσαι ξαπλωμένος με τα πόδια στο ταμπλό, η ζώνη δεν περνά σωστά από το στήθος και τη λεκάνη σου, αλλά είναι πιθανό να βρίσκεται λοξά ή ακόμα και να μη σε συγκρατεί καθόλου.
Υπάρχει και ο παράγοντας των συνεπιβατών: αν ένα τροχαίο σε εκτοξεύσει προς τα πίσω ή τα άκρα σου κινηθούν ανεξέλεγκτα, μπορεί να χτυπήσεις ή να τραυματίσεις άτομα που κάθονται δίπλα σου , ή ακόμα και τον οδηγό.
Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς
Όσο προηγμένα κι αν είναι τα σύγχρονα αυτοκίνητα, η δική σου στάση σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλειά σου. Πρώτα και κύρια: κράτα τα πόδια σου στο πάτωμα.
Κάθισε σωστά, με το σώμα στραμμένο προς τα εμπρός. Η πλάτη και οι ώμοι πρέπει να ακουμπούν πλήρως στο κάθισμα και τα πέλματα να πατάνε σταθερά στο πάτωμα. Η ζώνη ασφαλείας πρέπει να περνά σωστά από το στήθος και τη λεκάνη, όχι λοξά ή χαλαρά.
Αν οδηγείς, φρόντισε να κάθεσαι τουλάχιστον 25 εκατοστά μακριά από το τιμόνι. Αυτό επιτρέπει στον αερόσακο να αναπτυχθεί σωστά χωρίς να σε τραυματίσει. Οι επιβάτες, αντίστοιχα, πρέπει να κρατούν απόσταση περίπου 30 εκατοστών από το ταμπλό.
Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, όπως το ύψος του καθίσματος, η θέση της ζώνης ή το πού βρίσκονται τα πόδια σου, μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά σε περίπτωση σύγκρουσης. Δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο, αλλά μπορούν να τον μειώσουν σημαντικά και να μετατρέψουν έναν σοβαρό τραυματισμό σε κάτι διαχειρίσιμο.