Συντήρηση αυτοκινήτου: Τακτικοί έλεγχοι και περιοδικά check up για να είσαι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο σου είναι ασφάλες και ότι δεν υπάρχει κάποια ζημιά που δεν θα δείς και θα πρέπει να… χρυσοπληρώνεις μετά στο συνεργείο
Η συντήρηση του αυτοκινήτου μπορεί να είναι μεν μια ακριβή διαδικάσια, άλλα αν φροντίσουμε και προνοήσουμε για αυτή, μπορούμε να μειώσουμε πολύ το βάρος που πέφτει τελικά στην τσέπη μας.
Και όταν λέμε να προνοούμε, να έλεγχουμε και να τσεκάρουμε, δεν μιλάμε απαραίτητα για τακτικές επισκέψεις στο συνεργείο, άλλα για μερικά πράγαμτα που μπορείς να ελέγξεις και μόνος σου.
Αν, μάλιστα, τα ελέγχεις και με την απαραίτητη συχνότητα θα μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι παίζει στο αυτοκίνητο σου, αν μια εργασία είναι απλή, θα μπορείς να και να την κάνεις και εσύ ο ίδιος, ενώ και να μην ξέρεις πως να κάνεις κάτι, αν εντοπίσεις κάποια βλάβη ενώ είναι ακόμα νωρίς, θα γλυτώσεις αρκετά χρήματα όταν τελικά πας στο συνεργείο.
Για να δούμε τα 10 ticks του καλού κατόχου, τα 10 πράγματα που πρέπει να τσεκαρείς στο αυτοκίνητο σου για να δεις πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει.
Συντήρηση αυτοκινήτου: Τα 10 ticks του μήνα
- Τσεκάρε την πίεση των ελαστικών
- Κοιτάξε τη στάθμη του λαδιού του κινητήρα
- Τσεκάρε τα άλλα σημαντικά υγρά και λάδια, όπως υγρό μετάδοσης ή ψυκτικό
- Δες αν οι προβολείς δουλεύουν σωστά
- Κοίταξε τους υαλοκαθαριστήρες
- Έλεγξε το φίλτρο αέρα του κινητήρα
- Τσέκαρε το φίλτρο αέρα στην καμπίνα
- Τέσταρε την μπαταρία
- Δες αν τα φρένα λειτουργούν όπως πρέπει
- Έλεγξε τους ιμάντες και τους σωλήνες
Τσεκάρε την πίεση των ελαστικών
Πολλά σύγχρονα μοντέλα εμφάνιζουν από μόνα τους στην οθόνη infontaintment, το κάτα πόσο τα ελαστικά έχουν την σωστή πίεση, ενώ σε ενημερώνουν σε περίπτωση που οι σένσορες αναγνωρίζουν πως κάποιο ελαστικό έχει χάσει την πίεση του.
Για καλό και για κακό, είτε για να είσαι απολύτως σίγουρος, είτε επείδη έχεις παλαιότερο μοντέλο, έλεγξε και ο ίδιος την πίεση των ελαστικών. Ένα ελαστικό που δεν έχει τη σωστή πίεση ρίχνει την απόδοση του αυτοκινήτου, ενώ αυξάνει την κατανάλωση.
Κοιτάξε τη στάθμη του λαδιού του κινητήρα
Η τακτική συντήρηση των λαδιών του κινητήρα με σωστές αλλαγές και συμπληρώσεις είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του κινητήρα. Τα λάδια έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και συνήθως θέλουν αλλαγή μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ελέγχεις τακτικά τη στάθμη του, ιδιαίτερα, αν έχεις παλαιότερο μοντέλο που συνηθίζει να καίει εύκολα το λάδι.
Τσεκάρε τα άλλα σημαντικά υγρά και λάδια, όπως υγρό μετάδοσης ή ψυκτικό
Υπάρχουν αρκετά υγρά που πρέπει να διατηρούνται στα σωστά επίπεδα για να λειτουργεί σωστά το αυτοκίνητό σου:
– Ψυκτικό υγρό
– Υγρό υδραυλικού τιμονιού
– Υγρό φρένων
– Υγρό μετάδοσης
– Υγρό καθαριστήρων παρμπρίζ
Μια διαρροή σε οποιοδήποτε από τα πρώτα τέσσερα υγρά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που οδηγείται το αυτοκίνητο. Αν παρατηρήσεις διαρροή, μπορείς να αναγνωρίσεις το υγρό από το χρώμα του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εσένα και τον μηχανικό σου να εντοπίσετε την πηγή της διαρροής και να επιταχύνετε τις επισκευές.
Δες αν οι προβολείς δουλεύουν σωστά
Πέρα από επικίνδυνο, είναι παράνομο να οδηγείς ένα αυτοκίνητο που δεν έχει φώτα. Τσέκαρε ότι οι προβολείς σου είναι λειτουργικόι, ότι κάτι δεν είναι σπασμένο ή ραγισμένο. Σιγούρεψου οτι λειτουργεί κάθε σκάλα και δες οτι ούτε οι πίσω προβολείς έχουν θέμα.
Αν κάτι δεν λειτουργεί μπορεί να έχει χαλάσει η λάμπα, ή να υπάρχει ηλεκτρικό πρόβλημα.
Κοίταξε τους υαλοκαθαριστήρες
Τις ημέρες που βρέχει, ενεργοποιείς τους υαλοκαθαριστήρες και βλέπεις αν δουλευούν ικανοποιητικά. Αν όμως έχεις καιρό να τους ενεργοποιήσεις, τότε μπορεί να πιαστείς απροετοίμαστος ,αν μια μέρα αρχίζει να βρέχει και δεν λειτουργούν σωστά. Αν οι υαλοκαθαριστήρες δεν απομακρύνουν σωστά το νερό της βροχής, τότε θα έχεις μειωμένη ορατότητα, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.
Έλεγξε το φίλτρο αέρα του κινητήρα
Αν το φίλτρο αέρα είναι βρωμικό , τότε τα διάφορα σωματίδια του εξωτερικού περιβάλλοντος θα περνάνε στον κινητήρα, μειώνοντας την απόδοσή του. Συνήθως, πρέπει να το αλλάζεις κάθε 25.000 – 50.000 χλμ. ή μία φορά το χρόνο, ανάλογα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Εάν πας να το αντικαταστήσεις μόνος σου, φροντίσε να καθαρίσεις καλά την περιοχή πρώτα, για να αποτρέψεις τη συσσώρευση σκόνης στον κινητήρα.
Τσέκαρε το φίλτρο αέρα στην καμπίνα
Το φίλτρο καμπίνας φιλτράρει τη γύρη, τη σκόνη και τους ρύπους. Όταν φράζει, μειώνεται η απόδοσή του. Αντικατάστησε το αν δεις ότι υπάρχει βρωμιά,ακούς περίεργους θορύβους από τους αεραγωγούς ή σου έρχεται μια δυσάρεστη οσμή όταν ανοίγεις θέρμανση/κλιματισμό.
Τέσταρε την μπαταρία
Οι μπαταρίες διαρκούν συνήθως 6 χρόνια, αλλά η διάρκεια ζωής εξαρτάται από τη συντήρηση. Τσέκαρε την περιοδικά με πολυμέτρο – σε μπαταρία1 2V. Πρέπει να δείχνει 12,5 ή περισσότερο.
Δες αν τα φρένα λειτουργούν όπως πρέπει
Αν έχεις ακούσει θορύβους ή κραδασμούς κατά την πέδηση, ρίξε μια καλύτερη ματιά. Αν παρατηρήσεις κάτι ύποπτο, επισκέψου έναν μηχανικό. Οι τεχνικοί ελέγχουν το υγρό φρένων, τα τακάκια, τους δίσκους και τις δαγκάνες για να διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των φρένων.
Έλεγξε τους ιμάντες και τους σωλήνες
Οι ιμάντες και οι σωλήνες πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για να αποφύγεις βλάβες που θα σου κοστίσουν σημαντικά ποσά.
Ο ιμάντας εξαρτήματος (serpentine belt) είναι κρίσιμος για τη λειτουργία του δυναμό, της αντλίας υδραυλικού τιμονιού, του κλιματιστικού και σε ορισμένα οχήματα της αντλίας νερού. Έλεγξέ τους, οπότε μπορείς, ή στις αλλαγές λαδιών που κάνεις, για τυχόν φθορές ή ρωγμές.