Χωρίς να χρειάζεται να είσαι και μηχανικός, όταν οδηγείς πρέπει να ξέρεις να κάνεις μερικές δουλείες και μόνος σου. Το πώς να ανυψώσεις το αυτοκίνητο σου χρησιμοποιώντας γρύλο για να αλλάξεις π.χ. ένα σκασμένο λάστιχο και να βάλεις ρεζέρβα, είναι μια από αυτές.
Ο γρύλος αυτοκινήτου είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ανυψώνει το όχημα, ώστε να μπορείτε να κάνετε βασικές εργασίες συντήρησης, όπως αλλαγή ελαστικού ή επιδιόρθωση στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου.
Θα το χρειαστείς σίγουρα αν πάθεις λάστιχο και για αυτό καλό θα ήταν να γνωρίζεις πως ακριβώς χρησιμοποιείται, για να κάνεις τα βασικά μόνος σου και να μπορέσεις να κάνεις την αλλαγή γρήγορα και άνετα.
Στην αγορά, θα βρεις διαφορετικά είδη γρύλου, ανάλογα τι ακριβώς χρειάζεσαι και ποια δουλεία θες να κάνεις με τον γρύλο. Για να δούμε πως ακριβώς λειτουργεί ένας γρύλος, τι πρέπει να ξέρεις για τον χρησιμοποιήσεις σωστά, άλλα και τι είδη υπάρχουν και τι ακριβώς ταιριάζει στην δουλεία που θες να κάνεις.
Γρύλος Αυτοκινήτου: Ποια είδη υπάρχουν
Αρχικά, ας δούμε τι είδη γρύλου αυτοκινήτου κυκλοφορούν στην αγορά:
- Ψαλιδωτός ( ή Γρύλος Ψαλίδι)
- Υδραυλικός γρύλος (ή μπουκάλας)
- Γρύλος δαπέδου
1. Ψαλιδωτός ( ή Γρύλος Ψαλίδι)
Ο πιο συνηθισμένος και οικονομικός τύπος γρύλου, συχνά περιλαμβάνεται στο σετ εργαλείων του αυτοκινήτου. Λειτουργεί με τη χειροκίνητη περιστροφή μιας ράβδου που ανυψώνει τον γρύλο, και είναι κατάλληλος για έκτακτες περιπτώσεις, όπως αλλαγή ελαστικού στον δρόμο. Για ένα οδηγό είναι ότι πρέπει, καθώς του επιτρέπει να κάνει τις βασικές εργασίες του αυτοκινήτου.
2. Υδραυλικός γρύλος (ή μπουκάλας)
Ένας πιο ισχυρός και σταθερός γρύλος που λειτουργεί με την πίεση υγρού για την ανύψωση του οχήματος. Χρησιμοποιείται συχνά σε συνεργεία λόγω της ανθεκτικότητας και της σταθερότητάς του.
3. Γρύλος δαπέδου
Ένας πιο ανθεκτικός τύπος γρύλου, διαθέτει ένα μακρύ χερούλι που σε διευκολύνει στη χρήση και σου προσφέρει δυνατότητα να ανυψώσεις το αυτοκίνητο με λιγότερη προσπάθεια. Είναι ιδανικός για πιο βαριές εργασίες και προσφέρει περισσότερη σταθερότητα.
Κάθε γρύλος έχει συγκεκριμένη ικανότητα ανύψωσης, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το κατάλληλο εργαλείο για το βάρος του οχήματός σας και να τοποθετείται πάντα στα ενδεδειγμένα σημεία στήριξης για ασφαλή ανύψωση.
Γρύλος αυτοκινήτου: Πώς χρησιμοποιείται
Οι περισσότεροι από εμάς, θα κάνουμε χρήση γρύλου όταν οδηγούμε και συνειδητοποιήσουμε πως ενώ είμαστε σε κίνηση, το ελαστικό μας έχει χάσει σημαντική πίεση αέρα και χρειάζεται αλλαγή.
Άλλα ακόμα και να θες να ελέγξεις τα λάδια ή να φτιάξεις κάτι στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου δες εδώ πως χρησιμοποιήσουμε γρύλο για να σηκώσουμε το όχημα μας, βήμα βήμα.
- Βρείτε ασφαλές σημείο να σταματήσετε
- Ασφαλίστε το αυτοκίνητο
- Βρείτε τα σημεία στήριξης
- Τοποθετήστε τον γρύλο
- Σηκώστε το αυτοκίνητο
- Κατεβάστε το αυτοκίνητο
Βήμα 1: Βρείτε ασφαλές σημείο να σταματήσετε
Σε περίπτωση που δεν κάνετε την εργασία στο παρκινγκ σας και σας συνέβη κάτι στον δρόμο, σταματήστε όσο πιο μακριά γίνεται από την πολλή κίνηση, απομακρυνθείτε δηλαδή από σημεία που υπάρχουν αυτοκίνητα κοντά σας για να προχωρήσετε στην διαδικασία ανύψωσης, έχοντας χώρο.
Παρκάρετε σε ένα σταθερό, επίπεδο σημείο για να χρησιμοποιήσετε τον γρύλο με ασφάλεια. Αν είστε σε αυτοκινητόδρομο και δεν υπάρχει έξοδος κοντά, βάλτε αλάρμ, τριγώνακι και σταματήσετε όσο πιο δεξιά μπορείτε. Επιλέξτε σταθερό έδαφος για να αποφύγετε τον κίνδυνο ανατροπής, όταν σηκώνετε το αυτοκίνητο.
Βήμα 2: Ασφαλίστε το αυτοκίνητο
Πριν κάνετε το οτιδήποτε, βεβαιωθείτε ότι ο κινητήρας είναι σβηστός, και ότι έχετε βάλει χειρόφρενο. Αν βρείτε πέτρες, ή κάποιο βαρύ αντικείμενο για αντίσταση, βάλτε το πίσω από έναν τροχό στην αντίθετη πλευρά από αυτή που θα σηκώσετε (π.χ., αν θα σηκώσετε τη δεξιά μπροστινή γωνία, τοποθετήστε την πέτρα στον πίσω αριστερό τροχό).
Βήμα 3: Βρείτε τα σημεία στήριξης
Εντοπίστε τα σημεία στήριξης του αυτοκινήτου σας (συνήθως υπάρχουν 4 σημεία κάτω από τα μαρσπιέ, πίσω από τους μπροστινούς τροχούς και μπροστά από τους πίσω τροχούς).
Βήμα 4: Τοποθετήστε τον γρύλο
Τοποθετήστε τον γρύλο στο σωστό σημείο και ευθυγραμμίστε τον. Οι περισσότεροι γρύλοι έχουν μια υποδοχή που «αγκαλιάζει» το ενισχυμένο μέρος του πλαισίου του αυτοκινήτου για σταθερότητα.
Βήμα 5: Σηκώστε το αυτοκίνητο
Γυρίστε τη λαβή του γρύλου δεξιόστροφα αργά, μέχρι το λάστιχο να σηκωθεί από το έδαφος. Κρατήστε τον γρύλο σε ευθεία θέση, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ανατροπής. Αν σκοπεύετε να εργαστείτε κάτω από το αυτοκίνητο, τοποθετήστε μια βάση στήριξης κάτω από το πλαίσιο για επιπλέον ασφάλεια.
Βήμα 6: Κατεβάστε το αυτοκίνητο
Όταν τελειώσετε με την δουλεία σας, κατεβάστε το αυτοκίνητο σιγά-σιγά, γυρίζοντας τη λαβή του γρύλου αριστερόστροφα.