Φίλτρο αέρα κινητήρα vs. φίλτρο αέρα καμπίνας: Κάνουν διαφορετική δουλεία στο αυτοκίνητο. Είναι το ίδιο εξάρτημα; Ποια η διαφορά;
Ο θερμικός κινητήρας σε ένα αυτοκίνητο χρειάζεται τον ακριβή συνδυασμό καυσίμου και οξυγόνου για να λειτουργεί σωστά. Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος τόσο για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα όσο και για την άνεση των επιβατών. Για αυτόν τον λόγο, τα αυτοκίνητα διαθέτουν δύο διαφορετικά φίλτρα αέρα: το φίλτρο αέρα κινητήρα και το φίλτρο αέρα καμπίνας. Αν και πολλές φορές συγχέονται, οι δύο αυτές συσκευές έχουν διαφορετικό σκοπό και κάνουν εντελώς διαφορετική δουλεία. Ωστόσο, και τα δύο απαιτούν τακτική συντήρηση.
Τι είναι το φίλτρο κινητήρα;
Το φίλτρο αέρα κινητήρα είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα μέσω του συστήματος εισαγωγής αέρα. Ο αέρας αυτός έρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και εισέρχεται μέσω της μάσκας του αυτοκινήτου. Το φίλτρο λειτουργεί αποτρέποντας τη διείσδυση ρύπων, όπως σκόνης, γύρης, εντόμων και άλλων σωματιδίων, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν τον κινητήρα.
Τα φίλτρα αέρα κινητήρα κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, ανάλογα με το είδος του αυτοκινήτου και την εφαρμογή του φίλτρου. Μπορεί να είναι από χαρτί, βαμβάκι, συνθετικά υφάσματα, αφρώδη υλικά ή ακόμα και μεταλλικό πλέγμα. Συνήθως βρίσκονται μέσα σε ένα πλαστικό περίβλημα κοντά στον κινητήρα και συνδέονται με τον σωλήνα εισαγωγής αέρα.
Παρόλο που φαίνεται σαν ένα απλό εξάρτημα, το φίλτρο αέρα κινητήρα είναι ζωτικής σημασίας και απαιτεί τακτική συντήρηση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνιστούν την αντικατάστασή του κάθε 15.000 με 25.000 χλμ., ανάλογα το αυτοκίνητο και τις συνθήκες οδήγησης. Ο έλεγχός του σε κάθε αλλαγή λαδιών είναι επίσης μια καλή πρακτική. .
Τι είναι το φίλτρο αέρα καμπίνας;
Αν το αυτοκίνητό σου είναι σχετικά σύγχρονο, τότε πιθανότατα διαθέτει φίλτρο αέρα καμπίνας. Όπως και το φίλτρο αέρα κινητήρα, είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του αέρα, αλλά αυτή τη φορά του αέρα που εισέρχεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μέσω του συστήματος κλιματισμού.
Το φίλτρο αέρα καμπίνας αποτρέπει τη διείσδυση ρύπων όπως η γύρη, η σκόνη και άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, προστατεύοντας την υγεία των επιβατών. Μερικά φίλτρα αέρα καμπίνας διαθέτουν επίσης προστασία , η οποία μπορεί να παγιδεύει μικροσκοπικά βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.
Αυτά τα φίλτρα μπορεί να είναι κατασκευασμένα από απλό χαρτί, ενεργό άνθρακα ή ειδικά υλικά με ηλεκτροστατική επίστρωση που συγκρατούν επιβλαβείς ατμούς, όπως καπνό τσιγάρου ή εκπομπές πετρελαιοκινητήρων. Είναι συνήθως μικρότερα από τα φίλτρα αέρα κινητήρα και βρίσκονται στο ταμπλό ή πίσω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού.
Όπως και το φίλτρο αέρα κινητήρα, έτσι και το φίλτρο αέρα καμπίνας χρειάζεται τακτική αντικατάσταση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν την αλλαγή του κάθε 15.000 με 20.000 χλμ..
Δείτε επίσης

F1: Ο Hamilton αποκαλύπτει τα τεχνικά προβλήματα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ferrari

F1- Horner:«Έστρωσαν το κρεβάτι τους και τώρα κοιμούνται σε αυτό στην McLaren»

Πώς οι αερόσακοι μας προστατεύουν

Πώς ένα Honda μας έφερε πιο κοντά στους εξωγήινους

F1 – Lando Norris:«Ο Verstappen δεν αφήνει χώρο»
