Ελαστικά αυτοκινήτου: 5 διάσημοι μύθοι που πολλοί πιστεύουν για τα λάστιχα τους. Μέχρι ποιο σημείο μπορείς να φουσκώσεις τα ελαστικά σου; Είσαι ασφαλής αν το σύστημα μέτρησης πίεσης των ελαστικών σου λέει ότι όλα είναι καλά; Πάμε να δούμε.
Τα ελαστικά είναι από τα πιο κρίσιμα μέρη του αυτοκινήτου σου, καθώς αποτελούν το σημείο επαφής ανάμεσα στο αυτοκίνητο σου και το οδόστρωμα. Επηρέαζουν πολλά στοιχεία στην οδήγηση , όπως την ασφάλεια, την απόδοση και τη διάρκεια ζωής του οχήματος.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με τη φροντίδα και τη συντήρησή ελαστικών, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αποτελούν κακές συνήθειες που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.
Παρακάτω καταρρίπτουμε 5 από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα ελαστικά και εξηγούμε τι ισχύει πραγματικά.
Ελαστικά αυτοκινήτου: Οι 5 συνήθειες που θα σε στείλουν συνεργείο.
1. Αν φουσκώσεις τα ελαστικά στη μέγιστη πίεση, μειώνεις την κατανάλωση, άρα δεν υπαάρχει πρόβλημα.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι η χαμηλή πίεση στα ελαστικά είναι επικίνδυνη: Η αντίσταση κύλισης είναι μεγαλύτερη(αρά καις περισσότερο καύσιμο), μειώνεται η χιλιομετρική απόδοση, ενώ υπάρχουν και φυσικά, θέματα ασφάλειας.
Έτσι, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν λανθασμένα ότι το αντίθετο, ότι να τα φουσκώσουν ,δηλαδή, μέχρι τη μέγιστη PSI που αναγράφεται στο ελαστικό είναι ωφέλιμο για το αυτοκίνητο σου.
Στην πραγματικότητα, η μέγιστη τιμή PSI που βλέπεις στο πλευρό του ελαστικού δεν είναι η συνιστώμενη, αλλά το όριο που μπορεί να αντέξει το ελαστικό χωρίς να σκάσει. Το υπερβολικό φούσκωμα μπορεί να μειώσει την πρόσφυση, να φθείρει πιο γρήγορα τα ελαστικά και να κάνει την οδήγηση λιγότερο άνετη. Φυσικά, αν για κάποιο λόγο ξεπεράσεις το όριο, είναι θέμα χρόνου να σκάσει.
Τι να κάνεις: Έλεγξε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή την ετικέτα στην πόρτα του οδηγού για τη σωστή πίεση των ελαστικών και ακολούθησε την επακριβώς για βέλτιστη απόδοση.
2. Τα ελαστικά όλων των εποχών αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες
Ο όρος «ελαστικά όλων των εποχών» μπορεί να σε παραπλανήσει και να σε κάνει να πιστέψεις ότι τα συγκεκριμένου τύπου ελαστικά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ελαστικά είναι σχεδιασμένα για μέτριες κλιματολογικές συνθήκες και όχι για ακραίο κρύο ή ζέστη. Φυσικά, κάθε ελαστικό διαφέρει και έχει άλλου τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, ωστόσο ο κανόνας είναι ότι τα συγκεκριμένα ελαστικά δεν είναι πάντα τόσο ανθεκτικά στην ακραία ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού.
Και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί οδηγοί προτιμούν τα θερινά ελαστικά για όλον τον χρόνο, αφού υπάρχουν επιλογές που έχουν καλές επιδόσεις σε χειμερινές συνθήκες κα… «σκίζουν» το καλοκαίρι με τις μεγάλες ζέστες.
Βέβαια, όπως τονίσαμε, υπάρχουν ελαστικά 4 εποχών με διαφορετικό προσανατολισμό που μπορούν να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε οδηγού.
3. Το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (TPMS) είναι πάντα αξιόπιστο
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν αισθητήρες που προειδοποιούν όταν η πίεση των ελαστικών είναι χαμηλή. Ωστόσο, πολλοί οδηγοί θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να ελέγχουν και χειροκίνητα την πίεση των ελαστικών τους εφόσον το TPMS δεν έχει ανάψει προειδοποίηση.
Στην πραγματικότητα, το TPMS ενεργοποιείται μόνο όταν η πίεση πέσει 25% κάτω από το κανονικό, που σημαίνει ότι το ελαστικό είναι ήδη επικίνδυνα ξεφούσκωτο. Στην οδήγηση, όμως, ακόμα και μικρότερη πίεση ελαστικών μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας.
Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε ένα μετρητή και έλεγξε την πίεση τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στο TPMS.
4. Μπορείς να αλλάξεις μόνο ένα ή δύο ελαστικά κάθε φορά
Λόγω κόστους, κάποιοι οδηγοί αλλάζουν μόνο ένα ή δύο ελαστικά αντί να αντικαταστήσουν και τα τέσσερα ταυτόχρονα με ένα νέο σετ ελαστικών. Όμως, αυτό μπορεί να δημιουργήσει διαφορές στην πρόσφυση, φθορά και γενική συμπεριφορά του οχήματος. Σκέψου, ότι τα δύο ελαστικά που είναι καινούρια, για παράδειγμα, θα έχουν καλύτερο κράτημα και χειρισμό ενώ τα άλλα τα οποία έχουν φθαρεί θα έχουν χάσει σε έναν βαθμό τις επιδόσεις. Η ανομοιόμορφή φθορά κάνει περίεργη την οδηγική συμπεριφορά του οχήματος.
Τι να κάνεις: Αντικατάστησε πάντα και τα τέσσερα ελαστικά μαζί.
5. Η περιστροφή και η ευθυγράμμιση των ελαστικών είναι άχρηστες υπηρεσίες
Κάποιοι ξεχνούν να προχωρούν στις διαδικασίες περιστροφής και ευθυγράμμισης των ελαστικών. Μάλιστα, έχουμε ακούσει και από μερικούς να λένε το επικό «αυτά είναι μόνο για να σου παίρνουν τα λεφτά τα συνεργεία»(παρά το γεγονός πως η περιστροφή είναι μια διαδικασία που μπορείς να κάνεις με βασικές γνώσεις και εργαλεία μόνος σου). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι δύο διαδικασίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.
- Στην περιστροφή ελαστικών αλλάζει τη θέση των ελαστικών για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφη φθορά.
- Η ευθυγράμμιση προσαρμόζει τις γωνίες των τροχών, ώστε να βρίσκονται σε σωστή θέση, αποτρέποντας την άνιση φθορά και βελτιώνοντας την οδική συμπεριφορά.
Τι να κάνεις: Πραγματοποίησε περιστροφή και ευθυγράμμιση των ελαστικών κάθε 8.000 με 10.000 χλμ., ώστε να εξασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητό σου λειτουργεί ομαλά και με ασφάλεια.
Δείτε επίσης

Τι είναι οι άξονες σε ένα αυτοκίνητο;

Γιατί η Toyota απογοητεύτηκε από τις συζητήσεις συγχώνευσης Honda και Nissan

F1: Επέστρεψε στο grid ο Ricciardo;

10 απίστευτα κι όμως αληθινά γεγονότα της F1

Αξίζει να δώσω παραπάνω λεφτά για να πάρω καλά ελαστικά;
