Check Engine: Πώς να σβήσεις την ένδειξη στο ταμπλό

Check Engine: Πώς να σβήσεις την ένδειξη στο ταμπλό

Check Engine: Το λαμπάκι στο ταμπλό σου που μένει… μόνιμα αναμμένο. 3 λόγοι να σβήσεις την ένδειξη που έχεις για μήνες στον πινάκα οργάνων του αυτοκινήτο σου.

Εντάξει, σε ποιον οδηγό δεν έχει συμβεί να του ανάψει check engine; Σε μερικά αυτοκίνητα,μάλιστα, η συγκεκριμένη ένδειξη είναι αναμμένη στο ταμπλό για μήνες, μπορεί και χρόνια, αφού είναι μια κοινή ένδειξη στο αυτοκίνητο και μερικές φορές κανένας δεν ξέρει γιατι ακριβώς έχει ανάψει στον πινακά τους. 

Για να καταλάβουμε γιατί αυτό συμβαίνει και το πως ακριβώς δουλέυει, πρέπει να καταλαβούμε τον εγκέφαλο και το λογισμικό του αυτοκινήτου.Για να εξηγήσουμε συνοπτικά και με απλά λόγια, ποιες οι ειναι οι διαδικασίες που οδηγούν στο να ανάψει το check engine στον κινητήρα σου.

Πάνω στα διάφορα μέρη του αυτοκινήτου τοποθετούνται σένσορες.

Οι διάφοροι αυτοί σένσορες μετράνε τα πάντα: Από θερμοκρασία στα υγρά του αυτοκινήτου, μέχρι αν ένα σύστημα κάνει σωστά τη δουλεία του ή κάτι έχει χαλάσει. Αν οι σένσορες εντόπισουν κάτι που δεν συμπερίφερεται όπως πρέπει ή δεν είναι στην κατάσταση  που πρέπει, στέλνει μήνυμα στον υπολογιστή του αυτοκινήτου σου, και το λαμπάκι check engine ανάβει στον πίνακα οργάνων σου.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ανάψει το check engine είναι αρκετοί, επομένως δεν είναι ένα σύστημα που σου λέει τι ακριβώς πάει λάθος στο αυτοκινήτο σου, αλλά ένα σύστημα που μπορεί να οδηγήσει έναν μηχανικό πιο εύκολα στο να ανακαλύψει που πρέπει να κοιτάξει για να φτιάξει τη ζημιά.

Σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και αν το αυτοκίνητο σου είναι εντελώς λειτουργικό (μπορεί να έχει κάποια μικροθεματάκια άλλα να δουλεύει πλήρως), το check engine μένει αναμμένο, κάτι που μπορεί περά από ενοχλητικό να είναι και επικίνδυνο.

Και αυτό γιατί αν το λαμπάκι του check engine είναι μόνιμα αναμμένο γιατι βλέπει ένα πρόβλημα που εσύ δεν έχεις φτιάξει ακόμα γιατί το αυτοκίνητο πηγαίνει και αποδίδει, τότε πως μπορείς να ξέρεις αν έχει προκύψει και κάποιο άλλο θέμα, ίσως πιο σοβαρό;

Για να αποφύγεις το να βρεθείς σε αυτή την κατάσταση, κάλο θα ήταν να σβήσεις την ένδειξη του check engine στο ταμπλό; Πώς όμως το κάνεις αυτό; Για να δούμε.

 Πώς να κλείσω το λαμπάκι του check engine στο αμάξι μου

  1. Φτιάξε το πρόβλημα που σου βγάζει
  2. Χρησιμοποιήσε ένα διαγνωστικό εργαλείο OBD2
  3. Πλήρης επαναφορά του εγκεφάλου (Hard reset)

 

Φτιάξε το πρόβλημα που σου βγάζει

Η αλήθεια είναι  πως αν το λαμπάκι σου είναι αναμμένο, τότε θα υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό. Το check engine είναι ένα σύστημα που εξασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο σου έχει την απόδοση που πρέπει, την καταναλώση που πρέπει, δεν απελευθερώνει περισσότερους ρύπους από οτι πρέπει, αποδίδει γενικά σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό.

Αν επιδιορθώσεις αυτό το πρόβλημα, τότε ο εγκεφάλος του κινητήρα θα το εντοπίσει και θα σβήσει από μόνο του το λαμπάκι. Εδώ μπορεί να έχεις θέμα με το…timing, καθώς ανάλογα το αυτοκίνητο, ο εγκεφάλος μπορεί να πάρει μερικές μέρες ή και εβδομάδες, για να αναγνωρίσει οτι το θέμα έχει επιλυθεί.

Διαγνωστικό εργαλείο OBD2

H πιο απλή μέθοδος για να σβήσεις το λαμπάκι του check engine είναι να χρησιμοποιήσεις ένα διαγνωστικό εργαλείο OBD2 .

Πρόκειται για ένα εργαλείο ελέγχου των λειτουργιών του κινητήρα, το οποίο συνδέεται στη θύρα OBD2, που συνήθως βρίσκεται κοντά στο τιμόνι, στην πλευρά του οδηγού.Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαγνωστικών εργαλείων OBD2, με διαφορετικές τιμές και δυνατότητες, όπως τα bluetooth ODB2 dongle που συνδεόνται με το κινητό, τα USB OBD2 καλώδια που μπορείς να συνδέσεις στο laptop καθώς και τα αυτόνομα εργαλεία OBD2 που πιθανόν να έχεις δει σε κάποιο συνεργείο. 

Πώς όμως σβήνεις το check engine χρησιμοποιώντας ένα διαγνωστικό εργαλείο OBD2:

  • Σύνδεση του εργαλείου:Με το αυτοκίνητο σβηστό, σύνδεσε το διαγνωστικό εργαλείο στη θύρα OBD2.
  • Ενεργοποίηση του οχήματος:Γύρισε το κλειδί στη θέση «On» (χωρίς να βάλεις μπροστά τη μηχανή). Το εργαλείο σου θα συνδεθεί με τη μονάδα του εγκεφάλου.
  • Διαγραφή κωδικών:Χρησιμοποίησε τη λειτουργία «Clear DTCs» ή «Erase Codes» που παρέχει το εργαλείο σου. Η διαδικασία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.
  • Επανεκκίνηση του αυτοκινήτου:Μετά την επιτυχή διαγραφή των κωδικών, γύρισε το κλειδί στη θέση “Off” για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, άναψε τη μηχανή. Το φως «check engine» θα πρέπει να έχει σβήσει.

Δες το εγχειρίδιο χρήσης του εργαλείου σου για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Πλήρης επαναφορά του εγκεφάλου (Hard reset)

Αν δεν έχεις εργαλείο ή θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, μπορείς να κάνεις μια πλήρη επαναφορά αποσυνδέοντας την μπαταρία:

1. Σβήσε το αυτοκίνητο και αποσύνδεσε τον αρνητικό (-) πόλο της μπαταρίας.
2. Πάτα το φρένο για περίπου ένα λεπτό ώστε να αποφορτιστούν οι πυκνωτές.
3. Μετά από λίγη ώρα, σύνδεσε ξανά την μπαταρία.

Αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα αποτελεσματική, καθώς ο εγκεφάλος, αναλόγα το αυτοκινήτο, μπορεί να διατηρεί δεδομένα ακόμα και χωρίς τάση.

Επίσης, το αυτοκίνητο μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να «μάθει» ξανά τις ρυθμίσεις του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ραδιόφωνα ή συναγερμοί μπορεί να ενεργοποιήσουν λειτουργίες ασφαλείας, ζητώντας ρυθμίση από την αρχή και τοποθέτηση κωδικών για να λειτουργήσουν πάλι.

 

 

Δείτε επίσης

Mercedes: Χωρίς… φρένα τα νέα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

Mercedes: Χωρίς… φρένα τα νέα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

F1: Σαμποτάζ της Mercedes στον Hamilton; Τι λέει ο διευθυντής της ομάδας

F1: Σαμποτάζ της Mercedes στον Hamilton; Τι λέει ο διευθυντής της ομάδας

Μεταχειρισμένα: Τι προσέχω όταν αγοράζω από «δεύτερο χέρι»;

Μεταχειρισμένα: Τι προσέχω όταν αγοράζω από «δεύτερο χέρι»;

Το κρυφό μήνυμα πίσω από το σήμα της Hyundai – Μήπως νόμιζες οτι ήταν απλά το γράμμα «H»;

Το κρυφό μήνυμα πίσω από το σήμα της Hyundai – Μήπως νόμιζες οτι ήταν απλά το γράμμα «H»;

Supercars: 5 γρήγορα ιταλικά αυτοκίνητα με 350+ χλμ./ώρα

Supercars: 5 γρήγορα ιταλικά αυτοκίνητα με 350+ χλμ./ώρα

F1: Ανακοίνωση της FIA για το φιάσκο με τα safety cars και την ποινή Norris

F1: Ανακοίνωση της FIA για το φιάσκο με τα safety cars και την ποινή Norris