Site icon TheCars.gr

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο λάστιχο;

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο λάστιχο;

Source: 123rf.com

Η διακοπή μιας κατά τα άλλα καλής διαδρομής από ένα σκασμένο λάστιχο, μπορεί να χαλάσει τη μέρα σας.

Η σκέψη της αλλαγής του ελαστικού, της ταλαιπωρίας αλλά και η μεγάλη πιθανότητα να λερωθείτε, μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε ακόμα και με σκασμένο λάστιχο.

Ένα σκασμένο λάστιχο μπορεί να μειώσει επικίνδυνα τον χειρισμό του οχήματός σας και να προκαλέσει ζημιές στον τροχό, διακυβεύοντας την ασφάλειά σας και οδηγώντας σε κοστοβόρες επισκευές.

Αν υποπτεύεσαι σκασμένο ελαστικό, σταμάτησε αμέσως σε ένα ασφαλές σημείο και αξιολόγησε την κατάσταση.

Ωστόσο, αυτό ισχύει για τα κανονικά ελαστικά.

Αν εφοδιάσετε το οχήμά σας με ελαστικά «run-flat», μπορείτε να πάτε το όχημά σας στο πλησιέστερο συνεργείο αυτοκινήτων ή σε μια ασφαλή, επίπεδη περιοχή χωρίς να σταματήσετε αμέσως στην άκρη του δρόμου.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι σχεδίασης των ελαστικών

Τόσο τα «run-flat» όσο και τα κανονικά ελαστικά έχουν αξιοσημείωτες διαφορές σχεδίασης και εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Ας δούμε το καθένα:

Κανονικά ελαστικά

Τα κανονικά ελαστικά – γνωστά και ως συμβατικά ελαστικά – έχουν σχεδιαστεί με μια κατασκευή που αποτελείται από ένα εξωτερικό πέλμα από καουτσούκ για σταθερή πρόσφυση, έναν εσωτερικό ιμάντα από ύφασμα ή χάλυβα για να παρέχει αντοχή και σταθερότητα και έναν εσωτερικό σωλήνα γεμάτο με αέρα.

Αυτά τα ελαστικά βασίζονται στην πίεση του αέρα για να υποστηρίξουν το βάρος του οχήματος και να παρέχουν μια μαλακή επίδραση για μια ομαλή οδήγηση.

Τα κανονικά ελαστικά είναι γνωστά για την εξαιρετική πρόσφυση, μια ήσυχη οδηγική εμπειρία και μια μεγάλη γκάμα επιλογών όσον αφορά τα σχέδια πέλματος, τα μεγέθη και τις βαθμολογίες απόδοσης, καλύπτοντας διαφορετικές συνήθειες οδήγησης.

Έτσι, αν ψάχνετε για μια απλή επιλογή ελαστικών που κάνουν τη δουλειά τους, τα κανονικά ελαστικά σας καλύπτουν!

Ωστόσο, μετά από μια διάτρηση σε ένα κανονικό ελαστικό, είναι επικίνδυνο να οδηγήσετε, καθώς η απώλεια πίεσης αέρα επηρεάζει την απόδοση και τον χειρισμό του.

Πρέπει να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό για να αλλάξετε το ελαστικό, να το αντικαταστήσετε με το εφεδρικό σας ελαστικό ή να καλέσετε οδική βοήθεια για βοήθεια.

Ελαστικά run-flat

Τα ελαστικά run-flat είναι σχεδιασμένα ειδικά για να επιτρέπουν σε ένα όχημα να συνεχίσει την οδήγηση ακόμα και μετά από μια διάτρηση ή απώλεια πίεσης ελαστικού.

Πόσο μπορείς να οδηγήσεις με ένα ελαστικό run-flat;

Εξαρτάται από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του ελαστικού. Αλλά γενικά, μπορείς να διανύσεις έως και 80 χιλιόμετρα με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 80 χλμ/ώρα, επιτρέποντάς σου να φτάσεις σε ένα ασφαλές σημείο ή ένα κοντινό συνεργείο αυτοκινήτων.

Το ελαστικό run-flat μετατρέπεται ουσιαστικά σε εφεδρικό ελαστικό χωρίς να χρειάζεται να τοποθετήσεις ένα εφεδρικό!

Άρα πώς τα καταφέρνουν αυτά τα ελαστικά;

Τα ελαστικά run-flat κατασκευάζονται με ενισχυμένα πλευρικά τοιχώματα που περιλαμβάνουν πρόσθετα στρώματα από καουτσούκ ανθεκτικό στη θερμότητα και ενισχυτικά υλικά που μπορούν να υποστηρίξουν προσωρινά το βάρος του οχήματος, ακόμα και όταν χαθεί η πίεση του αέρα.

Μερικά ελαστικά run-flat διαθέτουν επίσης μια αυτοσφραγιζόμενη ένωση που μπορεί να σφραγίσει προσωρινά μικρές διαρροές, επεκτείνοντας περαιτέρω τη λειτουργικότητά τους.

Ωστόσο, λόγω του πιο παχύτερου σχεδιασμού τους, τα ελαστικά run-flat τείνουν να έχουν πιο σκληρή άνεση. Επιπλέον, τα ελαστικά run-flat έχουν λιγότερες επιλογές και είναι συνήθως πιο ακριβά από τα κανονικά ελαστικά.

Πώς να αποφύγετε ένα σκασμένο λάστιχο

Πως μπορείτε όμως να αποφύγετε την ταλαιπωρία μιας σκασμένης ρόδας;

Μπορεί να μην μπορείτε να αποτρέψετε εντελώς ένα σκασμένο λάστιχο, αλλά μπορείτε να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση.

Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών είναι ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσετε ότι τα ελαστικά σας δεν είναι υπερφουσκωμένα ή υποφουσκωμένα.

Απλά πάρτε ένα μετρητή πίεσης ελαστικών και ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας μία φορά το μήνα για να δείτε αν πληροί τις προτάσεις πίεσης ελαστικών του κατασκευαστή σας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη ή μέσα στο πλαίσιο της πόρτας του οδηγού.

Επιθεωρήστε οπτικά τα ελαστικά σας τακτικά για φθορά του πέλματος και σημάδια φθοράς – π.χ. ρωγμές, φουσκωμένα πλευρικά τοιχώματα και φουσκάλες.
Εάν το βάθος του πέλματος σας είναι πολύ χαμηλό ή παρατηρήσετε κάποια ζημιά, μεταφέρετε το όχημά σας στον τοπικό επαγγελματία αυτοκινήτων για service.

Η τακτική περιστροφή των ελαστικών μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση της διάρκειας ζωής του πέλματος των ελαστικών σας, να αποτρέψει την άνιση φθορά των ελαστικών και να αποφύγει την απώλεια πρόσφυσης.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ελαστικών συνιστούν περιστροφή ελαστικών κάθε 8.000 έως 12.800 χιλιόμετρα, αλλά ελέγξτε πάντα το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας για να βρείτε τις προδιαγραφές του οχήματός σας.

Τα βαρύτερα φορτία καταπονούν τα ελαστικά σας και η υπέρβαση του ορίου φορτίου τους μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη. Μπορείτε να βρείτε την μέγιστη βαθμολογία φορτίου τυπωμένη στο πλευρικό τοίχωμα.

Οι δρόμοι είναι πάντα γεμάτοι από πιθανούς κινδύνους, από μεγάλες λακκούβες μέχρι μικρά κομμάτια γυαλιού, οπότε προσέχετε.

Ενώ δεν μπορείς πάντα να εντοπίσεις αντικείμενα, καρφιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, η αποφυγή περιοχών όπως εργοτάξια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ελαστικών σου από διάτρηση.

Exit mobile version