Αποχαιρέτα το τρόπαιο που χάνεις!

Αποχαιρέτα το τρόπαιο που χάνεις!

Οι φίλοι των αγώνων της F1 είδαν, κατά τη διάρκεια της απονομής του φετινού Ουγγρικού γκραν πρι, το βαρύτιμο τρόπαιο του νικητή Μάξ Φερστάπεν να σπάει. Ο Μαξ το είχε ακουμπήσει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και είχε ήδη ανοίξει τη σαμπάνια της νίκης, παίζοντας τον καθιερωμένο πόλεμο με τον team mate του Σέρτζιο Πέρεζ, που είχε τερματίσει τρίτος.

Ο έτερος της παρέας του βάθρου, ο οδηγός της McLaren, Λάντο Νόρις – δεύτερος στο Ουγγρικό γκραν πρι, ήθελε να ανοίξει τη σαμπάνια του, με το δικό του μοναδικό τρόπο. Το είχε ξανακάνει άλλωστε σε προηγούμενο αγώνα. Κτύπησε με δύναμη τον πάτο του μπουκαλιού πάνω στο πρώτο σκαλί του βάθρου και ο φελλός με ένα πίδακα σαμπάνιας πετάχτηκε ψηλά, εκσφενδονίζοντας το αφρώδες υγρό.

Αυτή τη φορά όμως, κτυπώντας δυνατά τη σαμπάνια για να ανοίξει, έριξε και έσπασε το τρόπαιο του Μαξ Φερστάπεν, που το είχε ακουμπήσει εκεί για να πανηγυρίσει. Αμηχανία, χαρά, γέλια, απορία, όλα μαζί σε εκείνο το βάθρο ήταν μαζεμένα. Ο Μάξ τελικά πήρε το σπασμένο τρόπαιο στα χέρια του και πήγε στην ομάδα του.

Το σπάσιμο του επάθλου από τον Λάντο Νόρις πυροδότησε διάφορες ιστορίες, άλλες χιουμοριστικές και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες όπως , ότι το έπαθλο κοστίζει μια μικρή περιουσία – 45 χιλιάδες ευρώ- ή ότι για να φτιαχτεί χρειάζονται αρκετοί μήνες δουλειάς. Τό έπαθλο του Ουγγρικού αγώνα είναι πορσελάνινο φτιαγμένο και ζωγραφισμένο όλο στο χέρι. Οι Ούγγροι φημίζονται για την αγάπη τους στην πορσελάνη και έχουν μεγάλη παράδοση στην κατασκευή αντικειμένων από πορσελάνη.

Γκρίνιαζε και για αυτό, ο Φέτελ!

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ το 2019 είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για τα έπαθλα, που είχαν υιοθετήσει να κατασκευάζουν οι οργανωτές των γκραν πρι. Τα χαρακτήρισε υπέρ βαρετά και πως θα προτιμούσε οι αγώνες της Formula 1 να έχουν τα δικά τους διακριτικά τρόπαια, αντί για αυτά, που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με τα λογότυπα των χορηγών.

Οδηγός τότε της Ferrari ο Φέτελ είχε πει, ότι τα τρόπαια των γκραν πρι αποτελούν μέρος της κληρονομιάς του αθλήματος. «Όταν άρχισα να παρακολουθώ τη Formula 1 στην τηλεόραση, ορισμένοι αγώνες είχαν πολύ εμβληματικά τρόπαια, από άποψη σχεδίασης ή υλικού που χρησιμοποιούν. Δεν κυνηγώ τη δόξα. Νομίζω, ότι διάλεξα το σωστό άθλημα, ούτως ή άλλως επειδή φορώ κράνος τις περισσότερες φορές δεν βλέπουν ποιος είμαι – αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, που για μένα μετρούν. Πιστεύω, ότι τα έπαθλα στο τέλος του κάθε αγώνα είναι μέρος των παράδοσης του μοτορσπόρτ και όταν κοιτάζω πίσω σε παλιές φωτογραφίες. βλέπω τα παιδιά, που έτρεχαν τότε να σηκώνουν τα τρόπαια σε διάφορες χώρες και τους καμαρώνω. Πιστεύω λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια σταθερότητα στην κατασκευή των επάθλων. Ή τουλάχιστον να βελτιωθούν. Το πιο βαρετό από όλα είναι, αν τα τρόπαια των νικητών είναι των χορηγών, αυτό δείχνει εξαιρετικά βαρετό. Ούτε εγώ καταλαβαίνω το νόημα, εφόσον έχεις τις διαφημιστικές πινακίδες παντού στην πίστα, γιατί χρειάζεται τα τρόπαια να λένε ξανά το ίδιο;»

Ο Φέτελ μάλιστα επέκρινε το τρόπαιο, που του είχε δοθεί μετά τη νίκη του στο ουγγρικό γκραν πρι το 2015. «Θυμάμαι, πόσο χαρούμενος ήμουν, που κερδίσαμε και μετά απογοητεύτηκα, όταν σήκωσα ένα, ας πούμε, συνηθισμένο τρόπαιο».

Τον άκουσαν οι Ούγγροι

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ δεν είχε άδικο σε αυτά που έλεγε. Ο κάθε αγώνας πρέπει να έχει το δικό του βαρύτιμο έπαθλο, που θα χαρακτηρίζει τη χώρα. Τα φετινά έπαθλα του γκραν πρι της Ουγγαρίας ήταν πραγματικά έργα τέχνης.

Ήταν χειροποίητα και φτιαγμένα όλα από πορσελάνη. Μάλιστα, αυτό που έσπασε ο Νόρις, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, οι Ούγγροι υποσχέθηκαν, πως θα το αντικαταστήσουν και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να το ετοιμάσουν. Ο Βρετανός, που ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή, έχει ανοικτή πρόσκληση να επισκεφτεί το εργοστάσιο, στο οποίο κατασκευάστηκαν τα βαρύτιμα έπαθλα του φετινού αγώνα.

Το πιο σπουδαίο έπαθλο

Στη χώρα, που οι παραδόσεις τηρούνται με εβλάβια στη Γηραιά Αλβιώνα δηλαδή. Το επίσημο, πανέμορφο χρυσό τρόπαιο, απονέμεται στον νικητή του Βρετανικού Γκραν Πρι και στη συνέχεια αυτό επιστρέφεται στο Royal Automobile Club, όπου στεγάζεται μόνιμα. Μάλιστα στη βάση του επάθλου σε χρυσή πλακέτα είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικητών του βρετανικού γκραν πρι.

Video

Πως κατασκευάστηκαν τα τρόπαια που δόθηκαν στους νικητές του φετινού γκραν πρι Ουγγαρίας.

 


About the author


Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις τα δύο ίδια αυτοκίνητα σε 15″;

Τεστ: Μπορείς να βρεις τα δύο ίδια αυτοκίνητα σε 15″;

Μπορεί ένα βρώμικο αμάξι να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου;

Μπορεί ένα βρώμικο αμάξι να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου;

Είναι τα μεγάλα αυτοκίνητα πιο ασφαλή από τα μικρά; Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο;

Είναι τα μεγάλα αυτοκίνητα πιο ασφαλή από τα μικρά; Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο;

Γιατί τα υβριδικά σημειώνουν αύξηση στις πωλήσεις;

Γιατί τα υβριδικά σημειώνουν αύξηση στις πωλήσεις;

YouTuber ανακάλυψε εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μέσα σε ορυχείο

YouTuber ανακάλυψε εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα μέσα σε ορυχείο

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Πού και πότε θα το δούμε

F1 – GP Σιγκαπούρης 2024: Πού και πότε θα το δούμε