Site icon TheCars.gr

Το πλαστικό μπουκάλι στο αυτοκίνητο μπορεί να πάρει φωτιά [Βίντεο]

high-angle-different-plastic-bottles-arrangement

Φαντάσου αυτή την συνηθισμένη κατάσταση: Βρίσκεσαι στο δρόμο μια καυτή μέρα, κρατώντας ένα τεράστιο μπουκάλι νερό. Είναι σημαντικό να μένεις ενυδατωμένος όταν ο ήλιος καίει ανελέητα. Κάποια στιγμή, σταματάς κάπου, ίσως για λίγα λεπτά ή και λίγο παραπάνω, και αφήνεις το μπουκάλι με το νερό μέσα στο αυτοκίνητο. Εδώ είναι που τα πράγματα παίρνουν μια άσχημη τροπή – επιστρέφεις στο αυτοκίνητό σου μετά την μικρή σου έξοδο και αντικρίζεις καπνό και τη χαρακτηριστική μυρωδιά από δέρμα καθισμάτων αυτοκινήτου. Πώς στο διάολο συνέβη κάτι τέτοιο;

Κι όμως, ο πρωταγωνιστής αυτής της πυρκαγιάς, ειρωνικά πάντα, είναι το ίδιο το μπουκάλι με το νερό που άφησες μέσα στο αυτοκίνητο. Ενώ οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ χαμηλές, δεν είναι και εντελώς απίθανο. Αν συντρέξουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες, είναι πιθανό το μπουκάλι με το νερό να λειτουργήσει σαν μεγεθυντικός φακός, συγκεντρώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία σε ένα συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινήτου σου. Ιδανικά, αυτό το σημείο δεν θα ήταν κάποιο εύφλεκτο υλικό ή θα προκαλούσε απλά μια μικρή ζημιά. Στη χειρότερη περίπτωση, όμως, αυτή η έντονη θερμότητα θα μπορούσε να αναφλέξει τα πιο μαλακά σημεία του αυτοκινήτου σου, όπως το κάθισμα.

Πώς να αποτρέψετε μια φωτιά σε μπουκάλι νερού

Για να προκληθεί πυρκαγιά από ένα μπουκάλι νερό, χρειάζεται μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Πρώτον, πρέπει να είναι μια πολύ ηλιόλουστη μέρα, από αυτές που το τιμόνι σου καίει τόσο πολύ που δεν μπορείς καν να το αγγίξεις.

Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα πλαστικό μπουκάλι νερό κάπου μέσα στο αυτοκίνητό σου όπου μπορεί να φτάσει το άμεσο ηλιακό φως, όπως για παράδειγμα στο κάθισμα του συνοδηγού.

Τρίτον, το μπουκάλι πρέπει να είναι διάφανο και γεμάτο με ένα διάφανο υγρό, όπως το νερό.

Εάν συντρέξουν όλες αυτές οι συνθήκες και έχεις και λίγη ατυχία, το ηλιακό φως θα διαπεράσει το διάφανο πλαστικό του μπουκαλιού και θα μεγεθυνθεί από το νερό, το οποίο λειτουργεί σαν φακός. Αυτό το μεγεθυνμένο φως εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, φτάνοντας σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 400 βαθμούς Φαρενάιτ. Εάν αυτό το σημείο είναι φτιαγμένο από εύφλεκτο υλικό, θα μπορούσε να αναφλέξει. Έχεις δει ποτέ ένα παιδί να προσπαθεί να κάψει μυρμηγκοφωλιά με μεγεθυντικό φακό; Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο;

Απλό: μην αφήνετε γεμάτα μπουκάλια με νερό μέσα στο αυτοκίνητό σας. Αν απολύτως πρέπει να αφήσετε ένα μπουκάλι στο αυτοκίνητο, προσπαθήστε να το τοποθετήσετε κάπου όπου δεν το χτυπάει απευθείας ο ήλιος, όπως στο πάτωμα, ή καλύψτε το με κάτι συμπαγές, όπως ένα καπέλο.

Exit mobile version