Τί θα συμβεί εάν αδειάσει η μπαταρία ενώ οδηγείτε;

Τί θα συμβεί εάν αδειάσει η μπαταρία ενώ οδηγείτε;

Ενώ βρίσκεστε στο δρόμο, μπορεί να είναι τρομακτικό όταν κάτι πάει στραβά με το αυτοκίνητό σας – από ηλεκτρικά και μηχανικά προβλήματα έως την εξάντληση των καυσίμων. Ωστόσο, το να εξαντληθεί η μπαταρία του αυτοκινήτου στη μέση της διαδρομής δεν είναι επίσης εύκολη υπόθεση.

Δεν είναι τόσο απλό όσο να περπατήσετε μέχρι το πλησιέστερο βενζινάδικο και να επιστρέψετε στο αυτοκίνητο. Όταν η μπαταρία εξαντληθεί ενώ βρίσκεστε στο δρόμο, πρέπει να περιμένετε βοήθεια και συνήθως σημαίνει ότι χρειάζεστε μια νέα μπαταρία, η οποία δεν είναι το φθηνότερο έξοδο. 

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια όταν μια μπαταρία πρόκειται να “τελειώσει”, όπως η δυσκολία του αυτοκινήτου να ανάψει ή ο αδύναμος ήχος κατά την εκκίνηση. Τις περισσότερες φορές, δεν θα προσέξετε καν ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας εξαντλήθηκε στη μέση της οδήγησης. Εφόσον η φόρτιση (σ.σ. εννοεί alternator) λειτουργεί ακόμα, δεν θα το προσέξετε μέχρι να σβήσετε το αυτοκίνητο και δεν ξαναανάψει.

Αν είστε στο τιμόνι οδηγώντας , και ξαφνικά το αυτοκίνητό σας σβήνει και δεν ξαναξεκινάει, υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης και τοποθετήστε σιγά σιγά το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου. Περιμένετε λίγο και στη συνέχεια προσπαθήστε να ξαναξεκινήσετε το όχημα. Εάν το αυτοκίνητο ξεκινήσει, πρέπει να πάει σε μηχανικό το συντομότερο δυνατό. Αν δεν ξεκινήσει, καλέστε την οδική βοήθεια.

Μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την μπαταρία

car stops

 

Οι μπαταρίες αυτοκινήτων δεν διαρκούν περισσότερο από πέντε χρόνια. Επομένως, εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου σας πλησιάζει στο τέλος της διάρκειας ζωής της, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε με μια καινούργια. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο εξάρτημα που παρέχει ηλεκτρική φόρτιση στα υπόλοιπα μέρη του κινητήρα. Η φόρτιση παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα όχημα που λειτουργεί. Μόλις το αυτοκίνητο ξεκινήσει και λειτουργήσει, η φόρτιση αναλαμβάνει τη σκυτάλη από την μπαταρία και τροφοδοτεί με ρεύμα την πλειονότητα των ηλεκτρικών στοιχείων του οχήματος.

Η φόρτιση είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να ελέγξετε αν το αυτοκίνητό σας δεν ξεκινάει. Έτσι, εάν το αυτοκίνητό σας σβήσει κατά την οδήγηση και υποψιάζεστε ότι είναι η μπαταρία, μπορεί να είναι μια ελαττωματική φόρτιση. Μια καλή φόρτιση θα μπορούσε να διατηρεί τα ηλεκτρικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου αναμμένα μέχρι να σβήσετε το αυτοκίνητο.

Αν σβήσει το αυτοκίνητο και σβήσουν τα φώτα του εσωτερικού και δεν μπορείτε να ανάψετε τα φώτα έκτακτης ανάγκης, πιθανότατα πρόκειται για πρόβλημα με τη φόρτιση. Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε την οδική βοήθεια και μεταφέρετε το αυτοκίνητο στο συνεργείο.

Τι γίνεται αν οδηγείτε ένα EV;

electric car

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της εξάντλησης της μπαταρίας ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) και ενός ηλεκτρικού οχήματος (EV). Ευτυχώς, τα EV δίνουν πολλές προειδοποιήσεις εκ των προτέρων πριν εξαντληθεί η μπαταρία κατά την οδήγηση.

Όταν ένα EV χάνει τη φόρτισή του, πολλά θα μπουν σε λειτουργία χαμηλής ισχύος, που ονομάζεται “λειτουργία χελώνας”, η οποία θα επιβραδύνει το όχημα και δεν θα επιτρέψει στον οδηγό να ξεπεράσει μια συγκεκριμένη ταχύτητα. Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε σε σταθμό φόρτισης ενώ το όχημα βρίσκεται σε λειτουργία χαμηλής ισχύος, σταματήστε στην άκρη του δρόμου μόλις είναι ασφαλές να το κάνετε, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης και καλέστε την οδική βοήθεια. Μπορείτε να τους ζητήσετε να σας ρυμουλκήσουν στον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης.

Δείτε επίσης

Κουίζ: Έχεις πάθος με τους 4 τροχούς; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Κουίζ: Έχεις πάθος με τους 4 τροχούς; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

F1: Ο Χόρνερ προσφέρει νέο ρόλο στον Ρικιάρντο εντός της Red Bull

F1: Ο Χόρνερ προσφέρει νέο ρόλο στον Ρικιάρντο εντός της Red Bull

3 λόγοι για να μην αφήσετε πότε άδειο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

3 λόγοι για να μην αφήσετε πότε άδειο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

OceanGate Titan: Πώς ήταν τα τελευταία λεπτά για τα θύματα σύμφωνα με αγωγή

OceanGate Titan: Πώς ήταν τα τελευταία λεπτά για τα θύματα σύμφωνα με αγωγή

Πώς να φρενάρετε αν δεν πιάνουν τα φρένα

Πώς να φρενάρετε αν δεν πιάνουν τα φρένα

Κουίζ: Είσαι ειδικός στα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Είσαι ειδικός στα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;