Τί θα συμβεί αν γεμίσω τον κινητήρα υπερβολικά με λάδι;

Τί θα συμβεί αν γεμίσω τον κινητήρα υπερβολικά με λάδι;

Για να έχουμε σωστή λίπανση και προστασία των εξαρτημάτων του κινητήρα και να αποφεύγουμε φθορές και διάβρωση, καλό θα ήταν να ελέγχουμε και να αλλάζουμε τα λάδια τακτικά.

Αλλά τί θα συμβεί αν βάλουμε υπερβολικά πολύ λάδι στο αυτοκίνητό μας;

Παρακάτω θα βρείτε ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν έχετε υπερβεί το όριο καθώς επίσης και τρόπους για να προσδιορίσετε πόσο λάδι χρειάζεται πραγματικά ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας.

Σημάδια υπερπλήρωσης λαδιού

Η δεξαμενή λαδιού ενός αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί για να χωράει συγκεκριμένη ποσότητα. Πρέπει να θυμάστε ότι ο όγκος του λαδιού θα διασταλεί όταν θερμανθεί, καθώς και όταν αρχίσει να αυξάνεται η πίεση στον κινητήρα. Δύο είναι τα σημάδια που φανερώνουν ότι έχετε γεμίσει την δεξαμενή με παραπάνω λάδι από όσο πρέπει.

  1. Πυκνός λευκός καπνός
    Εάν βλέπετε λευκό καπνό να βγαίνει από τον κινητήρα σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε βάλει πολύ λάδι. Το περίσσιο λάδι θα καεί εάν έρθει σε επαφή με θερμαινόμενα μέρη του κινητήρα.
  2. Διαρροή λαδιού
    Η λακκούβα λαδιού κάτω από το όχημά σας μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι πιθανόν να έχει ξεχειλίσει. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει κάτω από το αυτοκίνητο για διαρροές στη φλάντζα του κάρτερ, η οποία εάν είναι χαλαρή, μπορεί να ευθύνεται για τη διαρροή.

Συμπτώματα ενός υπερπλήρους κινητήρα

Αν γεμίσετε υπερβολικά τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας με λάδι, το αυτοκίνητό σας μπορεί να παρουσιάσει τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Πίεση στον στρόφαλο: Η σωστή πίεση στον στρόφαλο αποτρέπει τις διαρροές. Όμως, το υπερβολικό λάδι στον κινητήρα θα προκαλέσει υπερβολική πίεση στον στρόφαλο, οδηγώντας σε διαρροή. Αν η διαρροή επεκταθεί στον στροφαλοφόρο άξονα, το λάδι θα μολύνει και θα καταστρέψει το κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας.
  • Τριβή στον στρόφαλο: Το πολύ λάδι θα προκαλέσει επίσης τριβή στον στρόφαλο λόγω κακής λίπανσης, η οποία θα τον καταστρέψει γρήγορα.
  • Ζημιά στον κινητήρα: Αν η πίεση λαδιού είναι εκτός ορίων, τα εξαρτήματα του κινητήρα δεν θα λιπαίνονται σωστά, κάτι που θα οδηγήσει στη γρήγορη φθορά του. Επιπλέον, το πολύ λάδι στον κινητήρα μπορεί να αυξήσει την πίεση στον στρόφαλο, με αποτέλεσμα αυτό να εισέλθει στον σωλήνα εξαγωγής, από τον στρόφαλο στον θάλαμο καύσης, φράζοντας την τρύπα του θαλάμου καύσης με λάδι και εν συνεχεία το ίδιο ακριβώς και στον κινητήρα.
  • Βρεγμένο μπουζί: Το υπερβολικό λάδι θα πλημμυρίσει επίσης το πηγάδι του μπουζί. Ένα λαδωμένο μπουζί πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.

Πώς να ελέγξω τη στάθμη των λαδιών

  • Πρώτα, ζεστάνετε τον κινητήρα και βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας είναι σταθμευμένο σε επίπεδη επιφάνεια.
  • Πριν ανοίξετε το καπό, σβήστε τον κινητήρα και εντοπίστε την κλίμακα στάθμης λαδιού για να το ελέγξετε με προσοχή.
  • Τραβήξτε έξω την κλίμακα και παρατηρήστε τη στάθμη του λαδιού σας. Το λάδι δεν πρέπει να υπερβαίνει το γράμμα F (full), που σημαίνει γεμάτο, ή μερικές φορές σημειώνεται και με τη γραμμή μέγιστου (Max), αλλά ούτε και να βρίσκεται κάτω από το L (low) ή τη γραμμή ελάχιστου (Min).

Εάν το λάδι σας βρίσκεται μεταξύ L (Low) και F (Full), καλό είναι να προσθέσετε αμέσως λίγο λάδι μέχρι να φτάσει στο γράμμα F ή το ανώτατο όριο.

Θυμηθείτε να μην το πάτε πάνω από το μέγιστο! Επίσης, συνηθίστε να ελέγχετε την στάθμη του λαδιού σας τακτικά, κάθε εβδομάδα ή κάθε φορά που επιστρέφετε από ένα μεγάλο ταξίδι.

Πώς να διορθώσετε την υπερπλήρωση λαδιού;

Η διόρθωση της υπερπλήρωσης λαδιού είναι καλύτερα να γίνει από έναν επαγγελματία μηχανικό, καθώς απαιτεί ειδικά εργαλεία και εμπειρία. Ωστόσο, μπορείτε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας για συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αποστράγγισης του υπερβολικού λαδιού.

Πόσο λάδι χρειάζεται ένα αυτοκίνητο;

Η ποσότητα λαδιού που χρειάζεται κάθε αυτοκίνητο διαφέρει ανάλογα με την χωρητικότητα του κινητήρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι κινητήρες απαιτούν μεταξύ 3 και 8 λίτρων λαδιού.

Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του κινητήρα, τόσο περισσότερο λάδι θα χρειαστείτε:

  • Οι κινητήρες τριών κυλίνδρων χρειάζονται 3 λίτρα λαδιού
  • Οι τετρακύλινδροι κινητήρες χρειάζονται περίπου 4,5 λίτρα λαδιού
  • Οι εξακύλινδροι κινητήρες χρησιμοποιούν 5,5 λίτρα λαδιού
  • Οι οκτακύλινδροι κινητήρες χρειάζονται περισσότερο λάδι, περίπου 4,5 λίτρα έως 7,5 λίτρα λαδιού

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσα λίτρα λαδιού θέλει το αυτοκίνητό σας πριν αλλάξετε ή προσθέσετε λάδι.

Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος για να μάθετε ακριβώς πόσο χρειάζεστε. Το εγχειρίδιο σίγουρα θα περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τύπο λαδιού που συνιστάται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.

Δείτε επίσης

Η νέα μπαταρία μειώνει το χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων σε 5 λεπτά

Η νέα μπαταρία μειώνει το χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων σε 5 λεπτά

Το Starr Bumble Bee II κατασκευάστηκε αποκλειστικά για να αποκτήσει τον τίτλο του «μικρότερου αεροπλάνου στον κόσμο».

Το Starr Bumble Bee II κατασκευάστηκε αποκλειστικά για να αποκτήσει τον τίτλο του «μικρότερου αεροπλάνου στον κόσμο».

Η BMW προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει την πώληση 300 αυτοκινήτων της

Η BMW προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει την πώληση 300 αυτοκινήτων της

Γνωρίζετε τι σημαίνει η Πινακίδα Κινδύνου Κ10

Γνωρίζετε τι σημαίνει η Πινακίδα Κινδύνου Κ10

Βρέθηκε μισή Ferrari σε γκαράζ στο Λος Άντζελες: ποιά η ιστορία της

Βρέθηκε μισή Ferrari σε γκαράζ στο Λος Άντζελες: ποιά η ιστορία της

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;