Τι πρέπει να κάνετε αν τα φρένα σας χαλάσουν κατά την οδήγηση

Τι πρέπει να κάνετε αν τα φρένα σας χαλάσουν κατά την οδήγηση

Αν οδηγείτε αυτοκίνητο για αρκετό καιρό τώρα, ορισμένα πράγματα γίνονται δεύτερη φύση σας. Ανοίγετε την πόρτα, μπαίνετε στο κάθισμα, το ρυθμίζετε αναλόγως, κλείνετε την πόρτα, φτιάχνετε τους καθρέφτες σας και βάζετε τη ζώνη ασφαλείας.

Όταν βρίσκεστε εν κινήσει, όλα τα πράγματα που μάθατε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας στην οδήγηση θα πρέπει να μπαίνουν αυτόματα σε λειτουργία – δίνετε σήμα πριν στρίψετε ή αλλάξετε λωρίδα, σταδιακά σταματάτε όταν πλησιάζετε σε κόκκινο φανάρι ή πινακίδα στοπ, ελέγχετε συστηματικά τους καθρέφτες σας και τα τυφλά σας σημεία για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε ακόμα στην πορεία σας.

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειροι είστε στην οδήγηση ενός αυτοκινήτου και ανεξάρτητα από το πόσο επαναλαμβανόμενα σας φαίνονται τα βήματα για τον ελιγμό ενός οχήματος, θα πρέπει να έχετε επίγνωση και να είστε σε εγρήγορση σε περίπτωση που βρεθείτε σε μια κατάσταση που μπορεί να έχει δυνητικά καταστροφική έκβαση. Πέρα από την ανάγκη να είστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να πέσει πάνω σας ένα άλλο αυτοκίνητο και να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, θα πρέπει επίσης ένα μέρος της ευαισθητοποίησής σας για την κατάσταση να στοχεύει σε απρόβλεπτες δυσλειτουργίες του αυτοκινήτου.

Ένα ανησυχητικό παράδειγμα του τελευταίου είναι όταν ετοιμάζεστε να κάνετε πλήρη στάση και ανακαλύπτετε ότι τα φρένα του αυτοκινήτου σας δεν ενεργοποιούνται. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015 (PDF) από την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας, η βλάβη των φρένων ευθύνεται για περίπου το 22% των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων που συμβαίνουν ετησίως. Τι κάνετε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το αυτοκίνητό σας να επιβραδύνει και να σας δώσει χρόνο για να φτάσετε σε ασφαλές σημείο και να καλέσετε βοήθεια.

Μείνετε ήρεμοι και μην πανικοβάλλεστε

Το να μην φρικάρετε όταν κάτι ανεξήγητα σταματήσει να λειτουργεί όπως πρέπει ενώ βρίσκεστε σε ένα κινούμενο όχημα είναι το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και έχετε κατά νου δύο στόχους: πρέπει να επιβραδύνετε σταδιακά το όχημά σας και να  το σταματήσετε σε ένα ασφαλές σημείο μακριά από άλλα οχήματα.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τραβήξετε το χειρόφρενο ή να βγάλετε το κλειδί από τη μίζα για να κλείσετε το αυτοκίνητο, αλλά κανένα από αυτά δεν θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε με ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, η χρησιμοποίηση αυτών των κινήσεων πολύ νωρίς -μπορείτε να τις κάνετε αργότερα, όταν θα έχετε επιβραδύνει επιτυχώς- και με μεγάλη ταχύτητα μπορεί να προκαλέσει την ολίσθηση του αυτοκινήτου σας, αφήνοντάς σας χωρίς έλεγχο του οχήματός σας.

Σύμφωνα με διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες, σχολές οδήγησης και διαδικτυακούς ιστότοπους κρατικών υπηρεσιών οδηγών και μηχανοκίνητων οχημάτων, τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα είναι εξοπλισμένα με ένα διαιρούμενο σύστημα πέδησης που ελέγχει τους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς ξεχωριστά. Αυτό γίνεται για να μειωθεί το ενδεχόμενο πλήρους αστοχίας των φρένων. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, πάρτε το πόδι σας από το γκάζι και δοκιμάστε να πατήσετε ξανά τα φρένα, χρησιμοποιώντας σταθερή πίεση σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πατήσετε το πεντάλ του φρένου αρκετές φορές για να αναπτύξετε αρκετή πίεση που θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει το όχημα.

Είναι επίσης σημαντικό να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς για την έκτακτη ανάγκη σας. Ανάψτε τα φώτα κινδύνου και κορνάρετε αν χρειαστεί. Αν μπορείτε, κάντε σήμα και προσπαθήστε να απομακρυνθείτε στην άκρη του δρόμου στον οποίο βρίσκεστε για να μειώσετε την πιθανότητα εμπλοκής άλλων αυτοκινήτων σε ατύχημα.

Κόψτε ταχύτητα όσο το δυνατόν πιο σταδιακά

Αν η εκ νέου δοκιμή των φρένων δεν έχει αποτέλεσμα, το επόμενο πράγμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείτε είναι να βεβαιωθείτε ότι η μετάβασή σας σε ένα πλήρες σταμάτημα είναι αργή και σταθερή. Και πάλι, οποιαδήποτε κίνηση για απότομο σταμάτημα μπορεί να προκαλέσει ολίσθηση του αυτοκινήτου σας. Αντ’ αυτού, κατεβάστε σταδιακά σε χαμηλότερη ταχύτητα. Εάν το αυτοκίνητό σας λειτουργεί με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το να κατεβάσετε το πόδι σας από το γκάζι θα πρέπει να προκαλέσει ήδη την αλλαγή ταχύτητας, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το +/- στο μοχλό ταχυτήτων. Αποφύγετε να κατεβάσετε αμέσως μέχρι τη νεκρά – σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αφαιρέσετε την επίδραση πέδησης του κινητήρα σας, η οποία θα ήταν απαραίτητη σε αυτό το σενάριο.

Μόλις χάσετε λίγη ταχύτητα, τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το φρένο έκτακτης ανάγκης. Και πάλι, κάντε το προσεκτικά χωρίς να το τραβήξετε επιθετικά, ώστε να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας. Η χρήση του χειρόφρενου θα προκαλέσει πιθανότατα μια μικρή ολίσθηση του αυτοκινήτου, αλλά όταν γίνεται σταδιακά, δεν θα πρέπει να ξεφύγει πολύ από τον έλεγχο. Προετοιμαστείτε να λύσετε αργά το χειρόφρενο μόλις νιώσετε το αυτοκίνητο να γλιστράει. Ό,τι και να γίνει, κρατήστε τα μάτια σας στο δρόμο καθώς το κάνετε αυτό και προσπαθήστε να στρίβετε το τιμόνι μόνο σε μικρές κινήσεις όταν είναι απαραίτητο για να αποφύγετε το χτύπημα σε εμπόδια.

Δώστε προτεραιότητα στη ζωή έναντι του οχήματός σας

Εάν χάσετε την ικανότητα να φρενάρετε ενώ οδηγείτε σε έναν αρκετά άδειο δρόμο, θα πρέπει να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε προσεκτικά όλες τις μέχρι τώρα προτάσεις για να επιβραδύνετε το όχημά σας μέχρι να σταματήσετε. Ωστόσο, αν βρίσκεστε σε αυτοκινητόδρομο οδηγώντας με πλήρη ταχύτητα, η ασφαλής επιβράδυνση μπορεί να είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Βάλτε τα δυνατά σας για να πλοηγηθείτε στη λωρίδα επιβράδυνσης και βεβαιωθείτε ότι έχετε αναμμένα τα φώτα κινδύνου όταν φτάσετε εκεί. Αν δυσκολεύεστε να επιβραδύνετε, αντί να χτυπήσετε άλλα αυτοκίνητα, προτιμήστε να κατευθυνθείτε προς ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα ή διαχωριστικό και να ξύσετε την πλευρά του οχήματός σας πάνω του ως μέσο επιβράδυνσης. Όταν φτάνουμε στο σημείο, η πρόκληση ζημιάς στο αυτοκίνητό σας είναι η προτιμότερη επιλογή από το να υποφέρετε από μια μετωπική σύγκρουση.

Μόλις επιβραδύνετε το αυτοκίνητο, είναι σημαντικό να βγείτε από το δρόμο στον οποίο βρίσκεστε το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε το χτύπημα από άλλους οδηγούς. Τραβήξτε στην άκρη του δρόμου ή, αν είναι δυνατόν, σε κάποιο μέρος με λιγότερη κίνηση, όπως ένα πάρκινγκ. Μόλις το αυτοκίνητό σας φτάσει σε ρυθμό ερπυσμού, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε ταχύτητα στη νεκρά ή να χρησιμοποιήσετε ξανά το φρένο έκτακτης ανάγκης. Εάν είναι απαραίτητο, ως έσχατη λύση, μπορείτε να γυρίσετε τη μίζα σας στη θέση off, αλλά αποφύγετε να τη βάλετε στο «κλείδωμα», καθώς αυτό μπορεί επίσης να μπλοκάρει την ικανότητά σας να οδηγήσετε.

Αφού σταματήσει το όχημά σας, καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ζητήστε να ρυμουλκηθεί το όχημά σας. Μην επιχειρήσετε να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας για δεύτερη φορά. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκευάσει τα φρένα του αυτοκινήτου σας από επαγγελματία πριν βγείτε ξανά στο δρόμο.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε