Τι να κάνετε αν βγαίνει καπνός κάτω από το καπό. - Τι σημαίνει αν ο καπνός είναι μαύρος;

Τι να κάνετε αν βγαίνει καπνός κάτω από το καπό. - Τι σημαίνει αν ο καπνός είναι μαύρος;

Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι αν δείτε καπνό να βγαίνει από οπουδήποτε στο αυτοκίνητό σας! Μπορεί να πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα, αλλά κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητό σας. Ο καπνός που βγαίνει κάτω από το καπό του αυτοκινήτου δεν είναι ποτέ καλό σημάδι. Εάν λοιπόν δείτε καπνό να βγαίνει από τις ρωγμές στο καπό του αυτοκινήτου σας, είναι καλύτερο να σβήσετε τη μίζα. Αλλά πρώτα απ’ όλα, γιατί το αυτοκίνητό μου καπνίζει κάτω από το καπό;

Ο καπνός που βγαίνει κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Το ζήτημα αυτό μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, από ηλεκτρικές βλάβες έως μόλυνση που προκαλείται από το λάδι κινητήρα, το ψυκτικό υγρό του κινητήρα ή τα υγρά μετάδοσης. Πρέπει όμως να εντοπίσετε το πρόβλημα ελέγχοντας το χρώμα του καπνού.

Γιατί το αυτοκίνητό μου καπνίζει ξαφνικά;

Όταν συμβαίνει αυτό, ο προσδιορισμός της αιτίας είναι δευτερεύον ζήτημα. Αν δείτε καπνό να βγαίνει κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει πρώτα να σταματήσετε αμέσως μόλις είναι ασφαλές να το κάνετε. Στη συνέχεια, πρέπει να βγείτε από την κυκλοφορία και το αυτοκίνητό σας το συντομότερο δυνατό. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους βλέπετε καπνό κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας!

Λάδι κινητήρα!

Μια διαρροή λαδιού κινητήρα είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον καπνό κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας. Εάν αλλάξατε πρόσφατα ή συμπληρώσατε λάδι και το αυτοκίνητό σας καπνίζει, μπορείτε εύλογα να υποθέσετε ότι αυτή είναι η αιτία. Αν δεν έχετε αλλάξει ή συμπληρώσει λάδι εδώ και καιρό και βγαίνει καπνός κάτω από το καπό, η αιτία μπορεί να είναι το λάδι. Μπορεί να υπάρχει βλάβη σε κάποιο παρέμβυσμα ή σφράγισμα, επιτρέποντας τη διαρροή λαδιού στον καυτό κινητήρα σας.

Προβλήματα με την καλωδίωση

Ο καπνός που βγαίνει κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας μπορεί να οφείλεται σε υπερθέρμανση του ηλεκτρικού συστήματος του αυτοκινήτου σας. Όταν συμβαίνει αυτό, θα παρατηρήσετε μια έντονη, καυτή οσμή. Η μυρωδιά προκύπτει καθώς καίγονται τόσο τα χάλκινα καλώδια όσο και το περίβλημα του καλωδίου. Ο εναλλάκτης μπορεί να καεί, συνοδευόμενος από καπνό και οσμή.

Συλλέκτης εισαγωγής

Η λειτουργία της είναι η παροχή καυσίμου και αέρα στους κυλίνδρους του κινητήρα σας. Το μείγμα διαταράσσεται όταν η πολλαπλή εισαγωγή φράξει. Τότε ο κινητήρας σας μπορεί να καίει το μείγμα καυσίμου και αέρα ασυνεχώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται καπνός.

Ζητήματα με το χρονοδιάγραμμα

Το χροοδιάγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Εάν ο συγχρονισμός του συστήματος ανάφλεξης του αυτοκινήτου σας απενεργοποιηθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καύση ενός πλούσιου μίγματος καυσίμου, πράγμα που σημαίνει ότι εγχέεται περισσότερο καύσιμο από το απαιτούμενο.

Άλλα υγρά

Μπορεί να υπάρξει διαρροή από άλλα υγρά που διατρέχουν το αυτοκίνητό σας, όπως το λάδι κινητήρα. Το ψυκτικό υγρό, το υγρό μετάδοσης κίνησης, το υγρό υδραυλικού τιμονιού και το υγρό πλύσης παραθύρων μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαρροή. Ανεξάρτητα από τον τύπο του υγρού, μια διαρροή είναι πάντα κακή για το αυτοκίνητό σας και η πρόκληση καπνού είναι πολύ επικίνδυνη.

Γιατί το αυτοκίνητό μου καπνίζει κάτω από το καπό: Διαφορετικά χρώματα καπνού

Τώρα γνωρίζουμε τους διάφορους λόγους για τους οποίους βγαίνει καπνός κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας. Τώρα πρέπει να γνωρίζετε τα διάφορα χρώματα καπνού που μπορείτε να παρατηρήσετε.

Λευκός καπνός

Αν παρατηρήσετε λευκό καπνό κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας, μπορεί να υπάρχουν μερικά προβλήματα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι το ψυκτικό υγρό στο θάλαμο καύσης, το οποίο οφείλεται σε ρωγμή στο μπλοκ κινητήρα ή στην κυλινδροκεφαλή του αυτοκινήτου σας ή σε ελαττωματική φλάντζα κεφαλής. Όταν συμβαίνει αυτό, θα έχετε μια γλυκιά μυρωδιά ψυκτικού υγρού. Αν όμως αντί για τη γλυκιά μυρωδιά μυρίζετε καύσιμο που καίγεται, έχετε διαφορετικό πρόβλημα.

Υπάρχει διαρροή στο σύστημα καυσίμου και η βενζίνη καίγεται κάτω από το καπό του αυτοκινήτου σας. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και πρέπει να την ελέγξετε αμέσως. Δεδομένου ότι η βενζίνη είναι εκρηκτική, ο καπνός μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε φωτιά και μπορεί να εκραγεί σύντομα.

Μαύρος καπνός

Η υπερβολική κατανάλωση καυσίμου οδηγεί σε μαύρο καπνό. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση καυσίμου συνήθως οδηγεί σε μαύρο καπνό που προέρχεται από την εξάτμιση του αυτοκινήτου σας και όχι από κάτω από το καπό. Ένα πρόβλημα με το καρμπυρατέρ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μαύρο καπνό, αν έχετε ένα παλαιότερο αυτοκίνητο. Ακόμη και ένα μπλοκαρισμένο φίλτρο αέρα μπορεί να προκαλέσει την εκπομπή μαύρου καπνού από τον κινητήρα σας. Ας υποθέσουμε ότι ένας ελαττωματικός εγχυτήρας καυσίμου ή ένας κατεστραμμένος ρυθμιστής πίεσης καυσίμου προκαλεί μαύρο καπνό. Τότε πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν μηχανικό.

Μπλε καπνός

Αυτός ο καπνός, ο οποίος μπορεί να φαίνεται σχεδόν τόσο σκούρος όσο ο μαύρος καπνός, υποδηλώνει καύση λαδιού. Μπορεί επίσης να είναι σκούρο γκρι, καθιστώντας δύσκολη τη διάκριση μεταξύ των χρωμάτων. Ιδανικά, αυτός ο καπνός προκύπτει από διαρροή λαδιού στο θάλαμο καύσης. Οι διαρροές λαδιού συμβαίνουν εξαιτίας ελαττωματικών φλαντζών, ρωγμών στο μπλοκ του κινητήρα, φθαρμένων δακτυλίων εμβόλου και βαλβίδων ή διαρροής φλάντζας πολλαπλής εισαγωγής εξαγωγής. Μαζί με τον καπνό, θα υπάρξει υπερθέρμανση, ζημιά στα μπουζί και κακή ανάφλεξη του κινητήρα, οδηγώντας τελικά σε βλάβη του κινητήρα.

Τι να κάνετε αν το αυτοκίνητό σας καπνίζει από το καπό

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα όταν δείτε ότι το αυτοκίνητό σας καπνίζει από το καπό.

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

  • Σταματήστε το αυτοκίνητό σας όταν είναι ασφαλές να το κάνετε.
  • Ανάψτε τα φώτα κινδύνου για να ειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς για το πρόβλημα και να τους προειδοποιήσετε να είναι προσεκτικοί γύρω από το αυτοκίνητό σας.
  • Βάλτε το αυτοκίνητό σας σε κατάσταση στάθμευσης και ενεργοποιήστε το χειρόφρενο.Σβήστε τον κινητήρα.
  • Απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το αυτοκίνητό σας, καθώς μια πυρκαγιά στον κινητήρα μπορεί γρήγορα να γίνει ανεξέλεγκτη.
  • Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί. Δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να χειριστείτε το ζήτημα εάν ο κινητήρας καίγεται ενεργά ή ο καπνός αυξάνεται.
  • Εάν το ζήτημα αρχίσει να μειώνεται αφού σταματήσετε, πιθανότατα θα χρειαστεί να καλέσετε ένα γερανό. Μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν ο καπνός επιδεινωθεί ή ξεσπάσει πυρκαγιά.
  • Μην ξαναμπείτε ποτέ στο αυτοκίνητο. Οι πυρκαγιές στους κινητήρες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Θα πρέπει να διατηρήσετε μια απόσταση μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές.

Γιατί το αυτοκίνητό μου καπνίζει κάτω από το καπό και μυρίζει σαν να καίγεται;

Οφείλεται σε μικρές ποσότητες λιπαντικού κινητήρα ή άλλων υγρών που διαρρέουν ή χύνονται κατά λάθος από ελαττωματική φλάντζα ή στεγανοποίηση σε καυτό κινητήρα ή στο σύστημα εξάτμισης.

Άλλα υγρά που μπορεί να υπάρχουν περιλαμβάνουν υγρά υδραυλικού τιμονιού, υγρά φρένων και κιβωτίου ταχυτήτων, ψυκτικό υγρό κινητήρα, ακόμη και διαλύτη για το πλύσιμο των παραθύρων.

Δείτε επίσης

Κουίζ: Ξέρεις τα πάντα για τους 4 τροχούς; Μόνο το 7% κάνει το 3/3

Κουίζ: Ξέρεις τα πάντα για τους 4 τροχούς; Μόνο το 7% κάνει το 3/3

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο λάστιχο;

Μπορώ να οδηγήσω με σκασμένο λάστιχο;

Πώς να καθαρίσω τα λάστιχα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου από βρύα

Πώς να καθαρίσω τα λάστιχα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου από βρύα

Συνθετικά λάδια: Μπορούν να προκαλέσουν διαρροές στον κινητήρα;

Συνθετικά λάδια: Μπορούν να προκαλέσουν διαρροές στον κινητήρα;

Κουίζ: Έχεις πάθος με την ταχύτητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Έχεις πάθος με την ταχύτητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

7 κίνδυνοι που κρύβει το πλύσιμο του αυτοκινήτου

7 κίνδυνοι που κρύβει το πλύσιμο του αυτοκινήτου