Ροζ αντιψυκτικό της Toyota: Τί διαφορά έχει με το κόκκινο; - Γιατί ξεχωρίζει

Ροζ αντιψυκτικό της Toyota: Τί διαφορά έχει με το κόκκινο; - Γιατί ξεχωρίζει

Με τόσα πολλά χρώματα ψυκτικού υγρού διαθέσιμα, η εύρεση του κατάλληλου για το αυτοκίνητό σας μπορεί να είναι λίγο απογοητευτική. Αλλά αν ανακαλύψατε πρόσφατα ότι το αυτοκίνητό σας πρέπει να χρησιμοποιεί το ροζ ψυκτικό υγρό μακράς διάρκειας  «super long life (SLLC)» της Toyota, εδώ θα βρείτε μια γρήγορη επισκόπηση και θα δείτε το λόγο που το κάνει τόσο καλό.

Σύμφωνα με την Toyota, υπάρχουν μερικοί ενδιαφέροντες λόγοι για τους οποίους το ροζ ψυκτικό υγρό μακράς διάρκειας  «super long life (SLLC)» ξεχωρίζει από άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, ενώ μοιράζεται πολλά από τα ίδια συστατικά με άλλα χρώματα ψυκτικού υγρού, όπως το κόκκινο, όπως νερό, αιθυλενογλυκόλη και διαιθυλενογλυκόλη, η Toyota αποκαλύπτει ότι το ψυκτικό υγρό SLLC της χρησιμοποιεί σεβασικό οξύ και υδροξείδιο του καλίου.

Σε αντίθεση με το κόκκινο ψυκτικό υγρό, το ροζ υγρό μεγάλης διάρκειας έρχεται επίσης προ-αραιωμένο, επομένως είναι γνωστό ότι διαρκεί σημαντικά περισσότερο. Αρχικά, η Toyota ανέφερε ότι η ροζ παραλλαγή της θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 160.000 χιλιόμετρα ή 10 χρόνια. Στη συνέχεια, συνιστά να την αλλάζετε κάθε 96.000 χιλιόμετρα ή πέντε χρόνια, που είναι ακόμα διπλάσια χιλιόμετρα σε σύγκριση με αυτό που λέει ότι πρέπει να αλλάξετε την κόκκινη παραλλαγή ψυκτικού υγρού της.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό αντί για ψυκτικό υγρό

  • Σκουριά και διάβρωση: Ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματα του απλού νερού είναι ότι μπορεί να προκαλέσει σκουριά και διάβρωση στα μέρη του κινητήρα. Όταν το εσωτερικό ενός κινητήρα αρχίζει να διαβρώνεται, ακόμη και τα κατάλληλα ψυκτικά υγρά αρχίζουν να αποτυγχάνουν καθώς η μεταφορά θερμότητας περιορίζεται.
  • Μπλοκάρισμα του ψυγείου: Επιπλέον, η συσσώρευση σκουριάς μπορεί να προχωρήσει μέχρι του σημείου να φράξει το ψυγείο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού και οδηγώντας σε υπερθέρμανση του κινητήρα.
  • Σημείο βρασμού: Το νερό έχει πολύ χαμηλότερο σημείο βρασμού από το ψυκτικό υγρό. Σε ζεστό κλίμα ή κατά τη διάρκεια έντονης οδήγησης, το νερό μπορεί να βράσει γρήγορα, δημιουργώντας ατμό μέσα στο σύστημα ψύξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φυσαλίδες ατμού που εμποδίζουν τη ροή του ψυκτικού υγρού και προκαλούν υπερθέρμανση του κινητήρα.

Για αυτούς τους λόγους, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο ψυκτικό υγρό που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας. Το ψυκτικό υγρό δεν προστατεύει μόνο τον κινητήρα σας από τη σκουριά και τη διάβρωση, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας λειτουργίας.

Επιλέγοντας το σωστό ψυκτικό υγρό για εσάς:

  • Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης: Αν δεν είστε σίγουροι για το κατάλληλο χρώμα ψυκτικού υγρού για το αυτοκίνητό σας, συνιστάται ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματός σας. Αυτό θα σας δώσει την πιο ακριβή πληροφορία για τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου μοντέλου σας.
  • Επικοινωνήστε με την αντιπροσωπεία: Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε το σωστό ψυκτικό υγρό για το συγκεκριμένο αυτοκίνητό σας είναι να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία σας (και να αγοράσετε απευθείας από αυτούς). Αυτό δεν θα εξαλείψει μόνο τις εικασίες, αλλά σας δίνει επίσης την ηρεμία γνωρίζοντας ότι αγοράζετε το σωστό ψυκτικό υγρό, βελτιστοποιημένο από τον κατασκευαστή για το συγκεκριμένο μοντέλο του αυτοκινήτου σας.
  • Συνέπειες χρήσης λάθος ψυκτικού υγρού: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση λάθος ψυκτικού υγρού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως διάβρωση, υπερθέρμανση του κινητήρα και άλλα πιθανά δαπανηρά προβλήματα. Αφού αποφασίσετε, είναι καλύτερο να το τηρείτε, καθώς δεν συνιστάται η ανάμειξη πολλαπλών χρωμάτων ψυκτικού υγρού μαζί.
  • Τακτική συντήρηση και αλλαγή ψυκτικού υγρού: Τέλος, είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε την αποστράγγιση του ψυκτικού υγρού στο πρόγραμμα τακτικής συντήρησης του αυτοκινήτου σας, ειδικά πριν από οποιαδήποτε μεγάλα ταξίδια. Εκτός από την επιλογή του σωστού τύπου ψυκτικού υγρού, η τακτική αλλαγή του είναι εξίσου σημαντική εάν θέλετε να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε