Site icon TheCars.gr

Τι είναι το κιβώτιο CVT: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα – Τί να προσέξετε

Τι είναι το κιβώτιο CVT: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα - Τί να προσέξετε

Source: 123rf.com

Ένα κιβώτιο CVT,  είναι κιβώτιο συνεχούς μεταβαλλόμενης μετάδοσης. Προσφέρει ένα απεριόριστο εύρος αποτελεσματικών σχέσεων μετάδοσης ενώ οδηγείτε, ενώ άλλα είδη μηχανικών κιβωτίων ταχυτήτων προσφέρουν έναν σταθερό αριθμό σχέσεων μετάδοσης. Τα συστήματα μετάδοσης CVT, δεν χρειάζονται αλλαγή ταχυτήτων και δεν έχουν σκάλες.

Η αλλαγή ταχυτήτων ενός κιβωτίου CVT, προσφέρει απαράμιλλη ευελιξία, που διατηρεί σταθερή γωνιακή ταχύτητα ανεξάρτητα από την ταχύτητα εξόδου. Επιπλέον, ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κιβώτιο ταχυτήτων κάνει την επιτάχυνση ομαλή και προσφέρει βελτιωμένη οικονομία καυσίμου.

Πώς λειτουργεί ένα κιβώτιο CVT;

Ενώ ένα παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων, χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία περίπλοκων εξαρτημάτων για να αλλάζει μεταξύ μιας σειράς προκαθορισμένων ταχυτήτων, τα περισσότερα συστήματα CVT λειτουργούν μέσω ενός συστήματος τροχαλιών.

Εν συντομία, αυτό το σύστημα αποτελείται από κώνους σε κάθε τροχαλία συνδεδεμένους μέσω ενός ιμάντα. Οι κώνοι μπορούν να κινηθούν για να αυξήσουν ή να μειώσουν τη διάμετρο του ιμάντα για να αλλάξουν τις σχέσεις μετάδοσης, να επιτρέψουν γρήγορη αλλαγή στη σωστή σχέση για αυξημένη ισχύ και να ενισχύσουν την οικονομία καυσίμου.

Μια τροχαλία σε ένα κιβώτιο, CVT είναι συνδεδεμένη με τον κινητήρα και η άλλη κατευθύνει την ισχύ στους τροχούς. Το πλάτος των τροχαλιών αλλάζει ανάλογα με την απαιτούμενη ισχύ. Καθώς το ένα μεγαλώνει, το άλλο μικραίνει. Αυτό επιτρέπει σε ένα σύστημα CVT, να παρέχει ισχυρή και ομαλή επιτάχυνση.

Υπάρχει ένας δεύτερος, λιγότερο κοινός, τύπος CVT που χρησιμοποιεί μια σειρά δίσκων και τροχαλιών, αλλά λειτουργεί με παρόμοιες αρχές.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ταχύτητες, ορισμένα συστήματα CVT, προσομοιώνουν μια πιο παραδοσιακή αλλαγή ταχυτήτων. Σε αυτά, το σύστημα ιμάντα και τροχαλιών είναι σχεδιασμένο να κινείται σε προκαθορισμένα σημεία, χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό μοχλό αλλαγής ταχυτήτων.

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος CVT

Ένα CVT προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων.

Τα μειονεκτήματα ενός συστήματος CVT

Ενώ το CVT σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει, έχει κάποια μειονεκτήματα σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων.

Τί να προσέξετε όταν αγοράζετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με κιβώτιο CVT

Θα χρειαστεί να κάνετε επιπλέον έρευνα πριν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με σύστημα CVT. Λόγω του υψηλού κόστους αντικατάστασης, κάντε ένα test drive και ελέγξτε την εγγύηση.

Στο test drive, προσέξτε τα ακόλουθα:

 

Exit mobile version