Τι είναι το κιβώτιο CVT: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα - Τί να προσέξετε

Τι είναι το κιβώτιο CVT: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα - Τί να προσέξετε

Ένα κιβώτιο CVT,  είναι κιβώτιο συνεχούς μεταβαλλόμενης μετάδοσης. Προσφέρει ένα απεριόριστο εύρος αποτελεσματικών σχέσεων μετάδοσης ενώ οδηγείτε, ενώ άλλα είδη μηχανικών κιβωτίων ταχυτήτων προσφέρουν έναν σταθερό αριθμό σχέσεων μετάδοσης. Τα συστήματα μετάδοσης CVT, δεν χρειάζονται αλλαγή ταχυτήτων και δεν έχουν σκάλες.

Η αλλαγή ταχυτήτων ενός κιβωτίου CVT, προσφέρει απαράμιλλη ευελιξία, που διατηρεί σταθερή γωνιακή ταχύτητα ανεξάρτητα από την ταχύτητα εξόδου. Επιπλέον, ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κιβώτιο ταχυτήτων κάνει την επιτάχυνση ομαλή και προσφέρει βελτιωμένη οικονομία καυσίμου.

Πώς λειτουργεί ένα κιβώτιο CVT;

Ενώ ένα παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων, χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία περίπλοκων εξαρτημάτων για να αλλάζει μεταξύ μιας σειράς προκαθορισμένων ταχυτήτων, τα περισσότερα συστήματα CVT λειτουργούν μέσω ενός συστήματος τροχαλιών.

Εν συντομία, αυτό το σύστημα αποτελείται από κώνους σε κάθε τροχαλία συνδεδεμένους μέσω ενός ιμάντα. Οι κώνοι μπορούν να κινηθούν για να αυξήσουν ή να μειώσουν τη διάμετρο του ιμάντα για να αλλάξουν τις σχέσεις μετάδοσης, να επιτρέψουν γρήγορη αλλαγή στη σωστή σχέση για αυξημένη ισχύ και να ενισχύσουν την οικονομία καυσίμου.

Μια τροχαλία σε ένα κιβώτιο, CVT είναι συνδεδεμένη με τον κινητήρα και η άλλη κατευθύνει την ισχύ στους τροχούς. Το πλάτος των τροχαλιών αλλάζει ανάλογα με την απαιτούμενη ισχύ. Καθώς το ένα μεγαλώνει, το άλλο μικραίνει. Αυτό επιτρέπει σε ένα σύστημα CVT, να παρέχει ισχυρή και ομαλή επιτάχυνση.

Υπάρχει ένας δεύτερος, λιγότερο κοινός, τύπος CVT που χρησιμοποιεί μια σειρά δίσκων και τροχαλιών, αλλά λειτουργεί με παρόμοιες αρχές.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ταχύτητες, ορισμένα συστήματα CVT, προσομοιώνουν μια πιο παραδοσιακή αλλαγή ταχυτήτων. Σε αυτά, το σύστημα ιμάντα και τροχαλιών είναι σχεδιασμένο να κινείται σε προκαθορισμένα σημεία, χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό μοχλό αλλαγής ταχυτήτων.

Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος CVT

Ένα CVT προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων.

  • Η οικονομία καυσίμου βελτιώνεται σημαντικά. Τα σύγχρονα υβριδικά, χρησιμοποιούν το σύστημα CVT, για πιο αποδοτική κατανάλωση καυσίμου.
  • Η οδήγηση σε ανηφόρα είναι ευκολότερη με ένα κιβώτιο CVT. Ένα τυπικό κιβώτιο ταχυτήτων πρέπει να λειτουργήσει πιο σκληρά, για να βρει τη σωστή σχέση μετάδοσης, ενώ ένα σύστημα CVT βρίσκει την ακριβή αναλογία που απαιτείται σχεδόν αμέσως, επιτρέποντας στον κινητήρα να παρέχει ομαλά ισχύ χωρίς σκληρή αλλαγή ταχυτήτων.
  • Επειδή δεν υπάρχουν σκληρές αλλαγές ταχυτήτων, τα συστήματα CVT σας επιτρέπουν επίσης να απολαμβάνετε ομαλή οδήγηση και επιτάχυνση σε οποιαδήποτε ταχύτητα. Αυτό εξαλείφει τα απότομα κατεβάσματα στις ταχύτητες, για να βρείτε περισσότερη ισχύ όταν προσπαθείτε να προσπεράσετε.

Τα μειονεκτήματα ενός συστήματος CVT

Ενώ το CVT σίγουρα έχει πολλά να προσφέρει, έχει κάποια μειονεκτήματα σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων.

  • Τα συστήματα CVT, είναι γενικά πιο ακριβά από τα παραδοσιακά κιβώτια ταχυτήτων.
  • Το κόστος επισκευής και αντικατάστασης μπορούν επίσης να είναι πιο ακριβά, της τάξης των αρκετών χιλιάδων ευρώ, πιθανώς επειδή τα συστήματα CVT γενικά δεν διαρκούν όσο τα παραδοσιακά συστήματα.
  • Ενώ ένα κιβώτιο CVT είναι εξαιρετικό για τον μέσο οδηγό, δεν είναι σχεδιασμένο για οδήγηση υψηλών επιδόσεων. Τα κιβώτια συνεχούς μεταβαλλόμενης μετάδοσης, δεν μπορούν να χειριστούν την αυξημένη ισχύ, για αυτό δεν χρησιμοποιούνται σε σπορ κουπέ και αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.

Τί να προσέξετε όταν αγοράζετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με κιβώτιο CVT

Θα χρειαστεί να κάνετε επιπλέον έρευνα πριν αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με σύστημα CVT. Λόγω του υψηλού κόστους αντικατάστασης, κάντε ένα test drive και ελέγξτε την εγγύηση.

Στο test drive, προσέξτε τα ακόλουθα:

  • Αργή αλλαγή ταχυτήτων: Παρόλο που δεν χρειάζεται να αλλάξετε από πρώτη σε δευτέρα σε ένα κιβώτιο CVT, πρέπει να αλλάξετε μεταξύ παρκαρίσματος, οδήγησης και όπισθεν. Εάν χρειάζεται περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο για να αλλάξει η ταχύτητα στο κιβώτιο, τότε το κιβώτιο CVT είναι ελαττωματικό.
  • Περίεργοι ήχοι: Τα CVT είναι πιο θορυβώδη από τα παραδοσιακά κιβώτια ταχυτήτων. Ωστόσο εάν ακούσετε υπερβολικό θόρυβο κατά την επιτάχυνση, αυτό είναι ένα κακό σημάδι.
  • Ολίσθηση: Όταν επιταχύνετε, θα πρέπει να βιώσετε μια συνεχή, ομαλή επιτάχυνση. Εάν ολισθήσει ή χάσει προσωρινά ισχύ, το σύστημα CVT είναι ελαττωματικό.
  • Τράνταγμα κατά την αλλαγή ταχυτήτων: Η αλλαγή ταχυτήτων δεν πρέπει ποτέ να τραντάζει το όχημα.
  • Ασυνέπεια στις στροφές/λεπτό: Εάν παρατηρήσετε μια διακύμανση στις στροφές ενώ οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα στο κιβώτιο CVT.
  • Βρώμικο υγρό μετάδοσης: Εάν το υγρό μετάδοσης είναι βρώμικο, μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα με το κιβώτιο CVT, μεταξύ άλλων.

 

Δείτε επίσης

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€