Τί είναι τα φώτα αυτοκινήτου Matrix; Πού διαφέρουν από τα κανονικά

Τί είναι τα φώτα αυτοκινήτου Matrix; Πού διαφέρουν από τα κανονικά

Οι προβολείς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός αυτοκινήτου και έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, ένας αυξανόμενος αριθμός νέων οχημάτων διαθέτει την καινοτόμο τεχνολογία προβολέων matrix υψηλής (HD).

Αυτοί οι ισχυροί προβολείς χρησιμοποιούν χιλιάδες μικρο-LED και καθρέφτες για να ελέγχουν και να σκοπεύουν με ακρίβεια τις δέσμες φωτός. Μικροτσίπ, τους τροφοδοτούν με ενέργεια και ελέγχουν τα πλέγματα που τα στεγάζουν.

Αυτή η τεχνολογία κάνει τους προβολείς έως και δύο φορές πιο φωτεινούς σε μια περιοχή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τους παραδοσιακούς προβολείς LED.

Παρέχει επίσης πιο ευέλικτη και ομοιόμορφη κατανομή φωτός. Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν καλύτερα τη νύχτα χωρίς να τυφλώνουν τους οδηγούς που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση.

JDP_2024 Porsche Cayenne HD Matrix Headlight

Προβολείς LED έναντι Προβολέων Matrix (HD)

Οι τέσσερις κύριοι τύποι προβολέων που διατίθενται σήμερα σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι οι αλογόνου, οι Xenon HID, οι LED και οι Matrix.

Προβολείς Αλογόνου:

Εισήχθησαν στην Ευρώπη το 1962 και αποτέλεσαν το στάνταρτ για το υπόλοιπο του 20ου αιώνα. Χρησιμοποιούν τεχνολογία παρόμοια με τους λαμπτήρες πυρακτολίθου αλλά με διαφορετικό χημικό μείγμα, που περιλαμβάνει αλογόνο ιώδιο.

Προβολείς Xenon HID (Εκκένωσης Υψηλής Εντάσεως):

Έφτασαν τη δεκαετία του 1990, προσφέροντας φωτεινότερο φωτισμό από τους προβολείς αλογόνου. Χρησιμοποιούν γυάλινο αμπούλα γεμάτο με αέριο Xenon που καίγεται όταν δύο ηλεκτρόδια δημιουργούν σπινθήρα για να το ανάψουν. Οι προβολείς Xenon HID συχνά έχουν μια μπλε απόχρωση στο φως τους.

Προβολείς LED (Εκπέμποντας Δίοδος):

Σήμερα, οι προβολείς LED είναι συνήθως στάνταρ σε καινούργια αυτοκίνητα. Είναι έως και 90% πιο αποδοτικοί από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτολίθου και λαμβάνουν την ενέργειά τους από ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει από ένα μικροτσίπ, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτεί το μικρό LED. Αυτά τα φώτα είναι πολύ πιο φωτεινά, παράγουν λιγότερη θερμότητα και διαρκούν περισσότερο από τους παλαιότερους σχεδιασμούς προβολέων.

Προβολείς Matrix (HD):

Αυτοί οι προβολείς βασίζονται στην τεχνολογία LED, αξιοποιώντας την ισχύ τους και σκοπεύοντας με ακρίβεια το φως εκεί που τους λέει το αυτοκίνητο. Σκεφτείτε τους ως έξυπνους προβολείς που αυτοματοποιούν και προσαρμόζουν τον τρόπο και το σημείο που λάμπουν οι προβολείς σας.

Τι Προσφέρουν οι Προβολείς Matrix (HD);

Οι προβολείς Matrix Υψηλής (HD) προβλέπουν τις ανάγκες του οδηγού, καθιστώντας την οδήγηση στο σκοτάδι απλή, ασφαλή και άνετη. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέγονται από εξωτερικές κάμερες, το μικροτσίπ ανιχνεύει την κίνηση και τις συνθήκες του δρόμου και προσαρμόζεται για να βελτιώσει την ορατότητα του οδηγού.

JDP_Porsche HD Matrix Headlight Close-up

Χαρακτηριστικά των προβολέων Matrix (HD) περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλη Σκάλα Φωτισμού με Υποβοηθητική Μεγάλη Σκάλα
  • Φωτισμός Λωρίδας Κυκλοφορίας
  • Φωτισμός Ζωνών Έργων και Λωρίδων με Μειωμένο Πλάτος
  • Προσαρμοστική Μεγάλη Σκάλα Φωτισμού
  • Μεγάλη Σκάλα Φωτισμού Χωρίς Θάμπωμα
  • Φώτα Στροφών

Τα Πλεονεκτήματα των Προβολέων Matrix (HD)

JDP_Porsche HD Matrix Headlight Simulation Full High-Beam

Ενώ μόνο ένα τέταρτο της οδήγησής μας πραγματοποιείται τη νύχτα, τα μισά από όλα τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν μετά τη δύση του ηλίου. Γι’ αυτό, η βελτιωμένη ορατότητα που προσφέρουν οι προβολείς Matrix (HD) είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του οδηγού.

Ο προσαρμοστικός φωτισμός τους προβάλλει ακριβείς δέσμες φωτός στο δρόμο και φωτίζει συγκεκριμένες περιοχές, επισημαίνοντας πιθανώς επικίνδυνες συνθήκες οδοστρώματος, αποτρέποντας το θάμπωμα των προβολέων για την επερχόμενη κυκλοφορία και τα προπορευόμενα οχήματα, δημιουργώντας έτσι μια ομαλή εμπειρία οδήγησης τη νύχτα.

JDP_Porsche HD Matrix Headlight Simulation Modified High Beam

Οι προβολείς Matrix (HD) έχουν τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη. Η εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση τεχνολογίας LED αυξάνει τη συνολική απόδοση καυσίμου, πράγμα που σημαίνει περισσότερο χρόνο μεταξύ των ανεφοδιασμών. Επιπλέον, επειδή οι LED είναι πιο ανθεκτικές και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους αλογόνους και τους προβολείς Xenon HID, απαιτούν σχετικά χαμηλή συντήρηση και δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν τόσο συχνά.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε