Site icon TheCars.gr

Τι είναι η λειτουργία «limp mode» στο αυτοκίνητο;

Τι είναι η λειτουργία «limp mode» στο αυτοκίνητο;

Photo: rf123

Σε ένα αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλά συστήματα που λειτουργούν αρμονικά για την ασφαλή μετακίνηση.

Πολλά από τα σημερινά premium οχήματα, είναι εξοπλισμένα με περισσότερους από 100 αισθητήρες που παρακολουθούν τα πάντα, από την πίεση των ελαστικών έως τα επίπεδα των υγρών. Μια από αυτές τις λειτουργίες είναι και το «limp mode».

Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι το όχημά σας είναι αρκετά έξυπνο, ώστε να μην εντοπίζει μόνο μηχανικά προβλήματα, αλλά είναι επίσης ικανό για αυτοσυντήρηση.

Η λειτουργία «limp mode», είναι μια ρύθμιση που ενεργοποιείται όταν ο υπολογιστής του αυτοκινήτου εντοπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και στη συνέχεια απενεργοποιεί ορισμένα από τα συστήματα του οχήματος και μειώνει την απόδοση.

Το αυτοκίνητο το κάνει αυτό για να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω ζημιών και να σας προειδοποιήσει ότι χρειάζεστε επειγόντως μηχανικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λειτουργία «limp mode» μπορεί να προκληθεί από μικρά προβλήματα όπως ένας κατεστραμμένος αισθητήρας ή καταστάσεις που μπορούν εύκολα να διορθωθούν χρησιμοποιώντας ορισμένες συμβουλές για να κάνετε μόνοι σας σέρβις στο αμάξι, γεγονός που μπορεί να σας γλιτώσει μία επίσκεψη στο συνεργείο.

Άλλες φορές, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα όπως ένα βραχυκύκλωμα του κινητήρα, ένας κατεστραμμένος συμπλέκτης ή βλάβη στο σύστημα ψύξης, τα οποία μπορούν να αυξήσουν δραματικά τις θερμοκρασίες κάτω από το καπό.

Δεδομένου ότι δεν γνωρίζετε άμεσα, τι προκάλεσε την είσοδο του αυτοκινήτου σε λειτουργία “limp mode”, αυτή η κατάσταση θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται σοβαρά.

Τί συμβαίνει κατά τη λειτουργία «Limp Mode»;

Όταν το αυτοκίνητό ξεκινά τη λειτουργία αυτοσυντήρησης, θα παρατηρήσετε μερικές άμεσες διαφορές μεταξύ της κανονικής οδήγησης και της λειτουργίας limp mode.

Ο πίνακας οργάνων θα δείξει πιθανώς ένα πρόβλημα και θα εμφανίσει προειδοποιήσεις όπως μία αναμμένη λυχνία ελέγχου του κινητήρα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η λυχνία ελέγχου του κινητήρα μπορεί να ανάψει, αλλά εάν παρατηρήσετε αυτή την προειδοποίηση και το όχημά σας ενεργοποιήσει τη λειτουργία limp mode, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι σοβαρό.

Τα περισσότερα οχήματα έχουν επίσης μία προειδοποιητική ένδειξη, υπό τη μορφή του μειωμένου φωτός ισχύος κινητήρα ή ενός μηνύματος σφάλματος που υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία limp mode.

Άλλα χαρακτηριστικά, όπως το ραδιόφωνο, η οθόνη αφής και το σύστημα κλιματισμού, μπορεί να κλείσουν. Με την απενεργοποίηση αυτών των μη απαραίτητων συστημάτων, απαιτείται λιγότερη ενέργεια από τον κινητήρα και την μπαταρία.

Το αυτοκίνητο θα είναι επίσης διαφορετικό στην οδήγηση και δεν θα μπορείτε να ανεβάσετε στροφές. Επιπλέον, ίσως να μην μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητες μέχρι να σταματήσετε το αυτοκίνητο.

Exit mobile version