Site icon TheCars.gr

Tesla: Αγωγές από απογοητευμένους οδηγούς – Γιατί πιστεύουν οτι τους εξαπάτησε ο Musk

A Tesla Model Y on a Tesla car lot in Austin, Texas, on May 31, 2023.

Θυμάστε όλους τους ισχυρισμούς του Elon Musk ότι η λειτουργία “Full-Self Driving” (FSD) της Tesla θα ήταν πραγματικά αυτόνομη σύντομα; Χάρη σε μια αγωγή, ίσως χρειαστεί να πληρώσει επειδή δεν το πραγματοποίησε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένας ομοσπονδιακός δικαστής της Καλιφόρνια αποφάσισε ότι μια αγωγή ομαδικής προσβολής που κατατέθηκε εκ μέρους όλων των οδηγών Tesla που χρησιμοποίησαν το FSD, το Autopilot ή το Enhanced Autopilot, θα πρέπει να προχωρήσει, αφού διαπίστωσε ότι ο κύριος ενάγων έχει βάση να ισχυριστεί ότι παραπλανήθηκε.

Ο ενάγων στην υπόθεση, Thomas LoSavio, αγόρασε το Tesla του το 2017 και πλήρωσε επιπλέον 8.000 δολάρια για το FSD. Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία και ο εκκεντρικός της διευθύνων διευθύνων υποσχέθηκαν επανειλημμένα ότι η πραγματικά αυτόνομη οδήγηση ήταν πολύ κοντά – μια υπόσχεση που φυσικά δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Η Tesla δεν επαναλάμβανε το ίδιο ψέμα ξανά και ξανά“, έγραψε η δικαστής Rita Lin της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια στην εντολή της, σύμφωνα με το Quartz. “Αντίθετα, φέρεται να είπε ψέματα για την πρόοδό της σταδιακά και με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια με την πάροδο του χρόνου.

Εάν η Tesla σκόπευε να δηλώσει ότι το hardware της ήταν αρκετό για να φτάσει σε υψηλό ή πλήρες επίπεδο αυτονομίας“, συνέχισε η Lin, “η μήνυση του LoSavio αναφέρει ξεκάθαρα επαρκή ανακρίβεια.

Όπως σημειώνει το Quartz, στον αρχικό ενάγοντα προστέθηκαν αρχικά τέσσερις συμπαραπονούντες όταν κατέθεσε την αγωγή το 2022, αλλά πέρυσι, ένας άλλος δικαστής αποφάνθηκε ότι οι συμφωνίες διαιτησίας της Tesla – τις οποίες ο LoSavio είχε απορρίψει και τις οποίες αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές χαρακτήρισαν ως “αναγκαστικές” – σήμαιναν ότι οι πελάτες μπορούσαν να επιλύσουν τα προβλήματά τους μόνο χρησιμοποιώντας το εσωτερικό σύστημα της εταιρείας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη αγωγή που αντιμετωπίζει η Tesla για τις λεγόμενες δυνατότητες Autopilot και FSD. Η συγκεκριμένη αγωγή έρχεται να προστεθεί στην έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που εξετάζει εάν οι διακηρύξεις του Musk για αυτόνομη οδήγηση θα μπορούσαν να συνιστούν απάτη σε χρηματιστηριακά και ηλεκτρονικά εμβάσματα.

Η εντολή της Lin στην αγωγή του LoSavio δεν αποφαίνεται για την ουσία των ισχυρισμών των ίδιων, αλλά μάλλον για το αν πρέπει να επιτραπεί να δικαστούν. Όπως έγραψε στην κατάθεσή της, ο ενάγων “με πειστικό τρόπο και με αρκετή λεπτομέρεια” υποστήριξε ότι “η Tesla φέρεται να εμπλέκεται σε ένα συστηματικό μοτίβο απάτης για μεγάλο χρονικό διάστημα” και ότι “ο ίδιος βασίστηκε σε αυτούς τους ισχυρισμούς πριν αγοράσει το αυτοκίνητό του.”

Αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο το αποτέλεσμα, η απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή να επιτρέψει την πρόοδο της υπόθεσης δείχνει ότι η επαναλαμβανόμενη επιμονή της Tesla και του Musk ότι η αυτόνομη οδήγηση έρχεται, θα μπορούσε να του γυρίσει μπούμερανγκ εν μέσω της τεράστιας πτώσης των κερδών της εταιρείας.

Exit mobile version