Τελικά μπορούν τα συστήματα υποβοήθησης να σε κρατήσουν ασφαλή στον δρόμο;

Τελικά μπορούν τα συστήματα υποβοήθησης να σε κρατήσουν ασφαλή στον δρόμο;

Τι είναι τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που βάζουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα νέα τους μοντέλα και κατά πόσο συμβάλλουν στην προσωπική σου ασφάλεια;

Τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε όλους τους τομείς- αισθητικά, οδηγικά, λειτουργικά-, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μοιάζουν να έχουν εμμονή με τη συνεχή βελτίωση των τεχνολογιών τους και μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που ενδιαφέρουν κατασκευαστές και οδηγούς, είναι η ασφάλεια.

Σε αυτόν τον τομέα, τα νέα μοντέλα εξοπλίζονται από μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης και προειδοποίησης του οδηγού, με σκοπό να μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια μας στον δρόμο χωρίς να επηρεάζουν την οδηγική μας εμπειρία.

Από πρόληψη έναντι πιθανής αφηρημάδας την ώρα που οδηγείς έως και συστήματα που παρακολουθούν την κατάσταση του οδηγού και τον προειδοποιούν ότι είναι κουρασμένος και πρέπει να δώσει πιο έντονη προσοχή στο τιμόνι, οι τεχνολογίες υποβοήθησης προνοούν για τα σενάρια που εσύ μπορείς να αμελήσεις στην οδήγηση.

Για να δούμε τι ακριβώς είναι τα συστήματα υποβοήθησης, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συστήματα που συναντάμε στα σύγχρονα μοντέλα και αν τελικά μπορούν όντως να εξασφαλίσουν την ασφάλεια σου στον δρόμο.

Τι είναι τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Τα Συστήματα Υποβοήθησης Οδήγησης (ADAS) έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την ασφάλεια κατά την οδήγηση και για να προσφέρουν στους οδηγούς τη δυνατότητα να αντιδρούν πιο γρήγορα σε ενδεχόμενους κινδύνους στο δρόμο.

Αυτές οι τεχνολογίες βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία μέσω προειδοποιήσεων και αυτοματοποιημένων λειτουργιών που έχουν σκοπό να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια σε συγκεκριμένα σενάρια που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στον δρόμο.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδήγησης (ADAS)

Τα πιο συνηθισμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδήγησης (ADAS) που συναντάμε στα σύγχρονα οχήματα περιλαμβάνουν:

  1. Προσαρμοστικό Cruise Control (Adaptive Cruise Control): Προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος για να διατηρήσει ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
  2. Σύστημα Ανίχνευσης Εμπρόσθιας Σύγκρουσης (Forward Collision Warning): Προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανή σύγκρουση με προπορευόμενο όχημα.
  3. Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning): Ειδοποιεί τον οδηγό όταν το όχημα αρχίζει να απομακρύνεται από τη λωρίδα του, χωρίς ενεργοποίηση φλας.
  4. Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking): Ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα όταν εντοπίσει επικείμενη σύγκρουση.
  5. Έξυπνα Φώτα (High Beam Assist): Ρυθμίζει αυτόματα τη λειτουργία της μεγάλης σκάλας φώτων για να μην ενοχλεί τους άλλους οδηγούς.
  6. Αναγνώριση Σημάτων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition): Αναγνωρίζει και εμφανίζει σημαντικά σήματα κυκλοφορίας στον πίνακα οργάνων.
  7. Σύστημα Ελέγχου Ελκτικότητας (Traction Control): Βελτιώνει την πρόσφυση των τροχών, ιδιαίτερα σε ολισθηρές επιφάνειες.
  8. Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness Detection): Παρακολουθεί τη συμπεριφορά του οδηγού, όπως τις κινήσεις του τιμονιού, τον χρόνο οδήγησης και άλλες παραμέτρους, για να ανιχνεύσει σημάδια κόπωσης ή μειωμένης προσοχής και να σου προτείνει τακτικά διαλειμμάτα.

Τελικά μπορούν τα συστήματα υποβοήθησης να σε κρατήσουν ασφαλή;

Αν μη τι άλλο, οι σύγχρονες τεχνολογίες ασφάλειας σίγουρα δεν βλάπτουν στην οδήγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να σου εξασφαλίσουν απόλυτη ασφάλεια στον δρόμο. Η προσοχή στο τιμόνι και ο σεβασμός στους υπόλοιπους που βρίσκονται μαζί σου στον δρόμο αποτελεί το “δεκανίκι” του κάθε οδηγού που νοιάζεται για την προσωπική ασφάλεια του.

Παρόλα αυτά, τα συστήματα υποβοήθησης αποτελούν σημαντική αρωγή στους οδηγούς. Η αυτοματοποίηση σε διευκολύνει, σου δίνει λιγότερα πράγματα στα όποια πρέπει να συγκεντρωθείς στην οδήγηση, με συστήματα όπως το Σύστημα Ανίχνευσης Εμπρόσθιας Σύγκρουσης, που προσέχει για εσένα στην περίπτωση που σου ξεφύγει κάτι και δεν προσέξεις αρκετά γρήγορο τον μπροστινό σου να κόβει απότομη ταχύτητα λ.χ..

Γιατί κακά τα ψέματα, ακόμα και οι πιο προσεκτικοί και έμπειροι οδηγοί, θα παραδεχτούν πως υπάρχουν στιγμές που πιάστηκαν απροετοίμαστοι, δεν είδαν κάτι που 9 στις 10 φορές θα έβλεπαν, ξαφνιάστηκαν στον δρόμο από κάτι που δεν περιμέναν. Και εκεί ακριβώς έρχονται τα συστήματα υποβοήθησης να μεριμνήσουν για εσένα, εκείνη την ώρα που γυρνάς κουρασμένος από τη δουλεία και δεν λειτουργείς στο 100%, στην μια στις τόσες που μπορεί να σου ξεφύγει κάτι στον δρόμο.

Συμπέρασμα; Τα συστήματα αυτά σίγουρα σε βοηθάνε στην οδήγηση. Δεν είναι παρεμβατικά στον τρόπο που οδηγείς, αφού η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και ο υπολογιστής του αυτοκινήτου κατανόει γρήγορα αν πρέπει να επέμβει σημαντικά ή αν οδηγός έχει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Σίγουρα, δεν εξασφαλίζουν με απόλυτο τρόπο την ασφάλεια σου και σίγουρα για να αξιοποιηθούν στο έπακρόν, χρειάζεται και η κατάλληλη εκπαίδευση του οδηγού και η κατάλληλη εξοικείωση του με αυτά τα συστήματα. Παρόλα αυτά, αποτελούν ένα μεγάλο βήμα στην σωστή κατεύθυνσή και μια καλή ισορροπία μεταξύ αυτοματοποίησης του αυτοκινήτου και ατομικής ευθύνης του οδηγού.

Απόδειξη: Οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά που δίνει ο οργανισμός National Safety Council, τα συστήματα υποβοήθησης έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν 20.841 θανάτους ετησίως, ένας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 62% του συνολικού αριθμού θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Δείτε επίσης

Υαλοκαθαριστήρες: Μπορώ να τους αντικαταστήσω με μεγαλύτερους;

Υαλοκαθαριστήρες: Μπορώ να τους αντικαταστήσω με μεγαλύτερους;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και νερό: Πότε κινδυνευούν να πιάσουν φωτιά;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και νερό: Πότε κινδυνευούν να πιάσουν φωτιά;

Τι κάνουν οι μαύρες κουκίδες στο παράθυρο αυτοκινήτου – Γιατί απαγορεύεται να τις βγάλεις

Τι κάνουν οι μαύρες κουκίδες στο παράθυρο αυτοκινήτου – Γιατί απαγορεύεται να τις βγάλεις

Ποτέ πρέπει να έχω αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Ποτέ πρέπει να έχω αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Πως να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου

Πως να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου

Πως να διατηρείς το χρώμα του αυτοκινήτου σου

Πως να διατηρείς το χρώμα του αυτοκινήτου σου