Ταμπλό αυτοκινήτου: Μπορεί να ραγίσει από τον ήλιο - Τί πρέπει να κανετε

Ταμπλό αυτοκινήτου: Μπορεί να ραγίσει από τον ήλιο - Τί πρέπει να κανετε

Ενώ πράγματα όπως η κεραμική επίστρωση μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ζημιάς από τον ήλιο στη βαφή του αυτοκινήτου σας, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το ταμπλό του αυτοκινήτου σας σαν καινούργιο είναι απλά να μην το αφήσετε να έρθει σε επαφή με τον ήλιο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχετε αυτό, και ένας από τους πιο πρακτικούς είναι να χρησιμοποιήσετε μία ηλιοπροστασία παραθύρου ή ένα σκέπαστρο παρμπρίζ.

Ευτυχώς, η ηλιοπροστασία για τα παράθυρα και οι κουκούλες για τον ήλιο είναι επίσης οικονομικές επιλογές που είναι άμεσα διαθέσιμες για αγορά μέσω πολυάριθμων καταστημάτων λιανικής όπως το Amazon, και κατασκευάζονται ώστε να ταιριάζουν σε σχεδόν όλες τις μάρκες και τα μοντέλα οχημάτων. Ωστόσο, εάν είστε πρόθυμοι να κάνετε το κάτι παραπάνω – και πιθανότατα να ξοδέψετε μερικά επιπλέον χρήματα – για χάρη της προστασίας του αυτοκινήτου σας από τον ήλιο – η πιο ακραία επιλογή αποκλεισμού του ήλιου είναι να εξοπλίσετε το όχημά σας με ένα ολόσωμο κάλυμμα.

Ενώ τα καλύμματα αυτοκινήτων είναι εξίσου εύκολο να τα βρει κανείς στην αγορά όσο και οι κουκούλες για τα παράθυρα, δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο πρακτικά, καθώς απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να ασχοληθούν με τη στερέωση του καλύμματος πάνω από το αυτοκίνητό τους κάθε φορά που σταθμεύουν στον ήλιο. Παρομοίως, τα καλύμματα απαιτούν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από όσο ορισμένοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορεί να έχουν. Παρ’ όλα αυτά, εάν ο απόλυτος στόχος σας είναι η προστασία από τον ήλιο, δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική επιλογή από το να καλύψετε ολόκληρο το όχημά σας.

Η στάθμευση στη σκιά είναι ένας εύκολος τρόπος για να περιορίσετε την έκθεση του αυτοκινήτου σας στον ήλιο

Αν και οι κουκούλες για τα παράθυρα και τα καλύμματα ολόκληρου του αυτοκινήτου φαίνονται σαν προφανείς λύσεις για να κρατήσετε τον ήλιο μακριά από το ταμπλό σας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι οι πιο εύκολες επιλογές που διαθέτετε. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην χρειαστεί καν να αγοράσετε κουκούλες ή καλύμματα, καθώς μερικές φορές είναι απλά πιο λογικό να κρατήσετε το αυτοκίνη σας εκτός ήλιου σταθμεύοντας το στη σκιά.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα εφικτή, καθώς κάποιοι χώροι στάθμευσης δεν προσφέρουν πολλές επιλογές όσον αφορά την προστασία από τον καυτό ήλιο. Ωστόσο, αν μπορέσετε να βρείτε έστω και ένα δέντρο για να παρκάρετε κάτω του σε έναν χώρο στάθμευσης, αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη ζημιών στο ταμπλό σας. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε την ευκαιρία να παρκάρετε σε έναν δενδροφυτεμένο δρόμο της γειτονιάς. Εάν το σπίτι σας διαθέτει γκαράζ, το να σταθμεύετε το όχημά σας μέσα σε αυτό αντί για την αυλή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε την έκθεση στον ήλιο.

Παρομοίως, σε περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε έντονο ηλιακό φως, πολλοί χώροι στάθμευσης διαθέτουν πλέον στέγαστρα που κρατούν τον ήλιο μακριά από το όχημά σας κατά τις ημερήσιες ώρες. Εάν αυτή δεν είναι επιλογή, ένας χώρος στάθμευσης πολλαπλών ορόφων ή ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης είναι ιδανικές επιλογές για σκιασμένο πάρκινγκ. Δυστυχώς, οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης πολλαπλών ορόφων και οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης συνήθως χρεώνουν τέλη ανά ώρα ή ανά ημέρα. Παρομοίως, οι χώροι στάθμευσης με κλειστή οροφή μπορεί να είναι ιδανικά σημεία για τους κλέφτες αυτοκινήτων, οπότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες πριν παρκάρετε εκεί το αυτοκίνητο, το φορτηγό ή το SUV σας.

Ο τακτικός καθαρισμός και τα προστατευτικά επιφάνειας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σωστή διατήρηση του ταμπλό σας

Ο σωστός καθαρισμός και η συντήρηση είναι ένα ανεκτίμητο βήμα για να διασφαλίσετε ότι το ταμπλό σας μπορεί να αντέξει την έκθεση στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Πρώτα και κύρια, στόχος κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι να διατηρεί το ταμπλό του απαλλαγμένο από σκόνη και βρωμιά, καθώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν γρατσουνιές, ρωγμές και σχισμές. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το ταμπλό σας δεν εκτίθεται σε υπερβολική υγρασία, καθώς ο συνδυασμός υγρασίας και έντονου ηλιακού φωτός είναι συνταγή για ρωγμές.

Είναι, σχεδόν αδύνατο να κρατήσετε το ταμπλό του αυτοκινήτου σας εντελώς μακριά από τον ήλιο, γιατί το ταμπλό θα εκτίθεται όταν οδηγείτε το όχημα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ακόμη και αυτό το επίπεδο έκθεσης στον ήλιο, εφοδιάζοντας το ταμπλό σας με ειδικά κατασκευασμένα καλύμματα και εφαρμόζοντας στην επιφάνεια του ταμπλό σας προστατευτικά και μαλακτικά καθαριστικά μίας χρήσης.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα προστασίας από την UV ακτινοβολία στην αγορά. Για τα περισσότερα ταμπλό, θα χρειαστείτε ένα προϊόν σχεδιασμένο για χρήση σε σκληρές επιφάνειες, αντί για εκείνα που παράγονται για τη θεραπεία επιφανειών από δέρμα και ύφασμα, όπως τα καλύμματα ταπετσαρίας και τιμονιού. Εν τω μεταξύ, τα μαλακτικά καθαριστικά έχουν σχεδιαστεί περισσότερο για την αποκατάσταση ενός ταμπλό που ήδη δείχνει σημάδια ζημιάς από τον ήλιο. Με λίγη τύχη, η τακτική χρήση αυτών των προϊόντων θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τις τόσο δυσάρεστες ρωγμές του ταμπλό από τον ήλιο, όσο καιρό κι αν έχετε το αυτοκίνητό σας.

Δείτε επίσης

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€