Site icon TheCars.gr

Supersonic vs Hypersonic : Ποια είναι η διαφορά

Supersonic vs Hypersonic : Ποια είναι η διαφορά

Source: 123rf.com

Ενώ στα αγγλικά χρησιμοποιούνται δύο λέξεις για να διακρίνουν τις δύο ταχύτητες, supersonic και hypersonic στα ελληνικά υπάρχει μόνο μία.

Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ του που πρέπει να σημειωθεί…

Όταν ένα αντικείμενο κινείται ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου στον αέρα, τότε λέμε ότι κινείται με υπερηχητική ταχύτητα. Η ταχύτητα του ήχου ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία και την πυκνότητα του αέρα, αλλά γενικά θεωρείται περίπου 1.236 km/h σε επίπεδο της θάλασσας.

Supersonic αεροσκάφη

Αυτά τα αεροσκάφη ξεπερνούν την ταχύτητα του ήχου και συνήθως ταξιδεύουν μεταξύ Mach 1.2 και Mach 5.

Θα δημιουργήσουν επίσης το διάσημο “ηχητικό κρότο” καθώς φτάνουν την ταχύτητα του ήχου.

Πολλά στρατιωτικά αεροσκάφη εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, συμπεριλαμβανομένου του F-4 Phantom II, καθώς και ορισμένοι πύραυλοι.

Αλλά ίσως το πιο διάσημο υπερηχητικό αεροσκάφος όλων των εποχών είναι το πλέον εκλιπόν Concorde, το οποίο ταξίδευε περίπου με Mach 2.04 και μπορούσε να πετάξει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε περίπου τρεις ώρες.

Το Concorde πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση το 2003 και από τότε δεν υπάρχουν εμπορικά υπερηχητικά αεροσκάφη.

Υπάρχουν ακόμα πολλές εταιρείες που εργάζονται στην υπερηχητική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Boom Supersonic με έδρα το Ντένβερ, η οποία αναπτύσσει επί του παρόντος ένα αεροσκάφος που θα πετάξει με Mach 1.7 – περίπου ένα έκτο πιο αργά από το Concorde.

Hypersonic αεροσκάφη

Τα ταχύτερα από όλα.

Τα υπερηχητικά αεροσκάφη Hypersonic είναι αυτά που ξεπερνούν το Mach 5 – ή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

Ο λόγος που τα υπερηχητικά και τα υπερηχητικά αποτελούν δύο ξεχωριστές κατηγορίες είναι οι αλλαγές στη θερμοκρασία, εξηγεί η Boom.

Σε ταχύτητες Mach 5, τα μέταλλα μπορούν να μαλακώσουν ή να λιώσουν, επομένως τα υπερηχητικά αεροσκάφη πρέπει να κατασκευαστούν με ειδική προστασία ανθεκτική στη θερμότητα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν υπάρχουν πολλά αεροσκάφη που να φτάνουν σε τέτοιου είδους ταχύτητες.

Αλλά στη δεκαετία του 1960, η NASA συνεργάστηκε με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία για να δημιουργήσει το North American X-15 – ένα υπερηχητικό που έφτασε σε μια μέγιστη ταχύτητα Mach 6.7 – περισσότερο από έξι φορές την ταχύτητα του ήχου ή 7.274 km/h (4.520 μίλια ανά ώρα), εάν προτιμάτε.

Το αεροσκάφος, το οποίο έχει έκτοτε αποσυρθεί, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την ταχύτερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί ποτέ από ένα επανδρωμένο, με κινητήρα αεροσκάφος.

Η διαφορά

Να θυμάστε:

Exit mobile version