Site icon TheCars.gr

«Suicide doors»: Πως πήραν το όνομά τους;

Lincoln Continental

Lincoln Continental | Photo: Wikipedia

Οι «Suicide doors» (Πόρτες αυτοκτονίας) είναι πόρτες αυτοκινήτων με μεντεσέ που ανοίγουν στο πίσω μέρος αντί στο μπροστινό.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών οχημάτων χρησιμοποιεί πόρτες με μπροστινό μεντεσέ, οι πόρτες με πίσω μεντεσέ ή «suicide doors» υπάρχουν από τότε που τα πρώτα αμάξια εξελίχθηκαν από τους προκατόχους τους – τις άμαξες με άλογα.

Η ιστορία των «suicide doors» (μέρος της αληθινής και μέρος φαντασίας) έχει δημιουργήσει μια παράξενη εικόνα ενός χαρακτηριστικού που ήταν κάποτε πολύ κοινό στην αυτοκίνηση.

Υποτίθεται ότι πήραν το παρατσούκλι τους από τη χρήση τους από Αμερικανούς γκάνγκστερ, οι οποίοι πιστεύεται ότι εξάλειψαν τους αντιπάλους τους και τους προδότες τους ωθώντας τους έξω από τις πόρτες με πίσω μεντεσέ των κινούμενων οχημάτων.

Εάν αυτό είναι μια απεικόνιση του Χόλιγουντ ή ένας θρύλος των γκάνγκστερ, κανείς πραγματικά δεν ξέρει. Αλλά το όνομα κόλλησε και οι suicide doors» έχουν έτσι γίνει μέρος του λεξικού της αυτοκίνησης.

1948 Delahaye 135MS Cabriolet Chapron
1948 Delahaye 135MS Cabriolet Chapron | Photo: Wikipedia

Υπάρχει ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα στις suicide doors» – βελτιωμένη ευκολία εισόδου στο όχημα.

Στις ημέρες των αμαξών με άλογα οι πόρτες με πίσω μεντεσέ ήταν κοινές. Αυτός ο σχεδιασμός πόρτας έκανε την είσοδο σε μια άμαξα πολύ πιο εύκολη, ειδικά για τις γυναίκες της ανώτερης τάξης που φορούσαν μακριά, ρέοντα φορέματα. Αυτός ο τύπος πόρτας μεταφέρθηκε στα πρώτα αυτοκίνητα, αρχικά ιδιοκτησίας των ευκατάστατων τάξεων, καθώς η εσωτερική καύση και τα πρώιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Baker Electric τον 20ό αιώνα. Καθώς η ιδιοκτησία αυτοκινήτου έγινε πιο κοινή μεταξύ των μεσαίων και κατώτερων τάξεων, οι πόρτες με πίσω μεντεσέ παρέμειναν ένα κοινό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920, του 1930 και ακόμη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1946 Dodge D24
1946 Dodge D24 | Photo: Wikipedia

Γιατί υπάρχουν τόσο λίγα αυτοκίνητα με πόρτες αυτοκτονίας σήμερα;

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν πολλές αλλαγές στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το Διαπολιτικό Σύστημα Αυτοκινητοδρόμων κατασκευάστηκε, φέρνοντας μαζί του καλύτερους, ασφαλέστερους δρόμους και υψηλότερα όρια ταχύτητας. Το κύριο μειονέκτημα των «suicide doors» είναι η πιθανότητα να ανοίξουν από το αερόστρωμα εάν ένα μάνδαλο πρέπει να λυθεί ενώ το αυτοκίνητο κινείται, ενδεχομένως παίρνοντας μαζί του τον κοντινό επιβάτη. Προσθέστε υψηλότερες ταχύτητες και έλλειψη ζωνών ασφαλείας και έχετε μια συνταγή για καταστροφή.

Τουλάχιστον αυτό πίστευε ο Ralph Nader. Έκανε επίθεση στους κινδύνους των «suicide doors» στο βιβλίο του «Unsafe at Any Speed» του 1965.

Μπορείτε περιστασιακά να βρείτε οχήματα που ενσωματώνουν «suicide doors» στα σχέδιά τους.

Το πιο γνωστό από αυτά μπορεί να είναι το 1961 έως ’69 Lincoln Continental, που φαίνεται παραπάνω. Υπάρχουν μερικά άλλα, πιο πρόσφατα, τα οποία έχουν πίσω πόρτες με πίσω μεντεσέ που δεν μπορούν να ανοίξουν εκτός εάν ανοίξουν επίσης οι μπροστινές πόρτες, όπως το Mazda RX-8, το BMW i3, το Toyota FJ Cruiser και το Honda Element.

Η χρήση των «suicide doors» σήμερα έχει επιστρέψει πιο πρόσφατα με τους κατασκευαστές να επαναφέρουν αυτό το χαρακτηριστικό για το ίδιο πλήθος που τα απασχολούσε στην εποχή των αμαξών με άλογα: τους πλούσιους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Rolls-Royce Spectre EV, ένα τετράθέσιο κουπέ με MSRP ύψους 422.750 $. Διαθέτει ηλεκτρικές «suicide doors». Εκτός από σπανιότητες όπως το Spectre, ωστόσο, οι «suicide doors» είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό αυτοκινήτου που είναι απίθανο να κάνει κάποιο σημαντικό comeback.

Saturn ION
Saturn ION | Photo: Wikipedia

Παρόλο που οι «suicide doors» έχουν συνδεθεί με κινδύνους, οι σύγχρονες τεχνολογίες ασφαλείας μπορούν να τις κάνουν πολύ πιο ασφαλείς. Διπλά μάνδαλα, ηλεκτρονικά κλειδώματα και αισθητήρες που ανιχνεύουν αν μια πόρτα είναι πλήρως κλειστή μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ακούσιου ανοίγματος κατά την οδήγηση. Σε συνδυασμό με ζώνες ασφαλείας, αερόσακους και έναν καλά σχεδιασμένο αμάξωμα, οι «suicide doors» μπορούν να γίνουν εξίσου ασφαλείς με οποιοδήποτε άλλο σύστημα πορτών αυτοκινήτου. Οι αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας που ισχύουν σήμερα για τα αυτοκίνητα διασφαλίζουν ότι οι κατασκευαστές πρέπει να εφαρμόζουν τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας σε όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαθέτουν «suicide doors».

Rolls Royce Ghost
Rolls Royce Ghost | Photo: Wikipedia
Exit mobile version