Site icon TheCars.gr

Πρόστιμο για οδηγό που δεν μειώνει την ταχύτητα του οχήματός του παρόλο που επιβάλλεται λόγω διέλευσης απο στενή οδό

medium-shot-man-driving-truck

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για την ασφαλή οδήγηση, με στόχο την προστασία των χρηστών του δρόμου. Ένας από τους βασικούς κανόνες αφορά την τήρηση των ορίων ταχύτητας, τα οποία καθορίζονται ανάλογα με το είδος του δρόμου, τις επικρατούσες συνθήκες και την ύπαρξη ειδικής σήμανσης.

Το Άρθρο 19 του ΚΟΚ, στην παράγραφο 3, εστιάζει στην τήρηση των ορίων ταχύτητας σε στενές οδούς. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, απαγορεύεται στους οδηγούς να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα σε δρόμους που φέρουν ειδική σήμανση που υποδεικνύει στενότητα. Η σήμανση αυτή φέρει συνήθως το σύμβολο Πινακίδα Κινδύνου Κ05 «Επικίνδυνη στένωση οδοστρώματος και στις δύο πλευρές»

Πινακίδα Κινδύνου Κ05
Επικίνδυνη στένωση οδοστρώματος και στις δύο πλευρές

Εάν ένας οδηγός παραβεί το όριο ταχύτητας σε στενή οδό, δύναται να του επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΚΟΚ ύψους 40ευρώ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τήρηση των ορίων ταχύτητας σε στενές οδούς δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και ύψιστης σημασίας για την πρόληψη ατυχημάτων. Η στενότητα του δρόμου περιορίζει σημαντικά το οπτικό πεδίο του οδηγού και δυσχεραίνει τους ελιγμούς, καθιστώντας απαραίτητη τη μείωση της ταχύτητας για την αποφυγή συγκρούσεων.

Επιπλέον, η υπερβολική ταχύτητα σε στενές οδούς ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιών σε οχήματα και περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τραυματισμούς.

Συνεπώς, οι οδηγοί οφείλουν να σέβονται τους κανόνες του ΚΟΚ και να προσαρμόζουν την ταχύτητά τους ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε στενές οδούς, όπου η τήρηση των ορίων ταχύτητας αποτελεί ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια όλων.

Exit mobile version