Site icon TheCars.gr

Πρόστιμο για μη συμμόρφωση με την κατεύθυνση που δείχνουν τα βέλη επιλογής (οριζόντια), αν κινούνται σε λωρίδα κυκλοφορίας προδιαλογής

fine from police officer

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), οι οδηγοί οφείλουν να ακολουθούν την κατεύθυνση που υποδεικνύουν τα οριζόντια βέλη επιλογής λωρίδας κυκλοφορίας. Η μη συμμόρφωση με αυτή την οδηγία επισύρει πρόστιμο €40.

Τι είναι τα βέλη επιλογής λωρίδας κυκλοφορίας;

Τα οριζόντια βέλη επιλογής λωρίδας κυκλοφορίας είναι σημάνσεις οδοστρώματος που υποδεικνύουν τον αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας που είναι διαθέσιμες προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μπορούν να εμφανίζονται σε διασταυρώσεις, κυκλικούς κόμβους, εξόδους αυτοκινητοδρόμων και άλλα σημεία όπου οι λωρίδες κυκλοφορίας διακλαδώνονται ή αλλάζουν κατεύθυνση.

Πότε ισχύει η οδηγία;

Η οδηγία για την τήρηση της κατεύθυνσης που υποδεικνύουν τα βέλη επιλογής λωρίδας κυκλοφορίας ισχύει:

Τι είναι λωρίδα κυκλοφορίας προδιαλογής;

Μια λωρίδα κυκλοφορίας προδιαλογής είναι μια λωρίδα που οδηγεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή σε μια συγκεκριμένη έξοδο αυτοκινητοδρόμου. Συνήθως, αυτές οι λωρίδες είναι διακριτές με διακεκομμένες γραμμές οδοστρώματος και μπορεί να φέρουν πινακίδες με την κατεύθυνση προς την οποία οδηγούν.

Πώς επιβάλλεται το πρόστιμο;

Η μη συμμόρφωση με την κατεύθυνση που υποδεικνύουν τα βέλη επιλογής λωρίδας κυκλοφορίας μπορεί να διαπιστωθεί από αστυνόμους τροχαίας ή μέσω συστημάτων αυτόματης επιβολής. Σε περίπτωση παράβασης, ο οδηγός θα λάβει κλήση για πληρωμή προστίμου €40.

Επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης

Εκτός από το πρόστιμο, η μη συμμόρφωση με την κατεύθυνση που υποδεικνύουν τα βέλη επιλογής λωρίδας κυκλοφορίας μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες:

Συμβουλές για οδηγούς

Για να αποφύγετε το πρόστιμο και να διασφαλίσετε την ασφαλή οδήγηση, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Exit mobile version