Site icon TheCars.gr

Πόσο συχνά πρέπει να λιπαίνετε την αλυσίδα της μηχανής;

close-up-man-preparing-steal-motorcycle

Σε εργασίες συντήρησης μοτοσικλετών, όπως η λίπανση της αλυσίδας, η γνώση του τρόπου εκτέλεσης της εργασίας αυτής καθαυτής είναι μόνο το ήμισυ του παντός. Είναι ίσως ακόμη πιο δύσκολο να καθορίσετε πόσο συχνά πρέπει να λιπαίνετε την αλυσίδα σας, ώστε να μεγιστοποιήσετε το όφελος και να διατηρήσετε τα πάντα σε άριστη λειτουργία.

Η Ride Adventures σημειώνει ότι μια τυπική οδηγία για τη λίπανση της αλυσίδας της μοτοσικλέτας σας είναι κάθε 500 μίλια περίπου. Είναι μια εργασία που πρέπει να εκτελείται μετά τον καθαρισμό της αλυσίδας για καλύτερα αποτελέσματα (οτιδήποτε, από λάσπη μέχρι λίπανση από προηγούμενη συντήρηση, μπορεί να προκαλέσει φθορά στην αλυσίδα, αν δεν καθαριστεί πρώτα). Με τις δύο εργασίες να είναι στενά συνδεδεμένες, είναι λογικό ότι μια αλυσίδα που υποβάλλεται σε πιο συχνή χρήση, η οποία έχει μη σφραγισμένη αλυσίδα (συνήθως σε μηχανές εκτός δρόμου ή παλαιότερες μοτοσικλέτες) ή η οποία βρωμίζει συχνά θα πρέπει να καθαρίζεται και να λιπαίνεται πιο συχνά. Περίπου κάθε 300 ή 600 χιλιόμετρα είναι ένας καλός οδηγός, ανάλογα με αυτούς τους παράγοντες.

Εάν η μοτοσικλέτα σας με σύστημα μετάδοσης κίνησης με αλυσίδα δέχεται εκτεταμένη χρήση, μπορεί να αφιερώσετε πολύ από το χρόνο σας στην περιποίηση της . Σύμφωνα με την PJ1, οι off-roaders θα πρέπει ίσως να συνηθίσουν να εκτελούν την τελετουργία μετά την επιστροφή κάθε φορά που βγάζουν τους τροχούς τους για μια βόλτα. Ο λόγος για αυτό είναι διπλός: Όχι μόνο επιτρέπει στον αναβάτη να καθαρίσει τη λάσπη, το γρασίδι, τη σκόνη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει από μια περιπετειώδη βόλτα, αλλά είναι καλύτερο το λιπαντικό να μην εφαρμόζεται αμέσως πριν βγείτε έξω.

Η διαφορά μεταξύ σφραγισμένης και μη σφραγισμένης αλυσίδας

Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει οριστική απάντηση για το πόσο συχνά πρέπει να λιπαίνετε τη μοτοσικλέτα σας με αλυσίδα κίνησης. Είναι περισσότερο θέμα να έχετε κατά νου τις κατευθυντήριες γραμμές και να προσαρμόζετε το πρόγραμμα συντήρησης στις ανάγκες του συγκεκριμένου οχήματός σας. Για την καλύτερη κατανόησή τους, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν η μοτοσικλέτα σας διαθέτει σφραγισμένη ή μη σφραγισμένη αλυσίδα.

Μια σφραγισμένη αλυσίδα διαθέτει σφραγίδες από καουτσούκ, ένα είδος ενσωματωμένης άμυνας από την ξήρανση που διατηρεί το αρχικό λιπαντικό σε κυκλοφορία στον μηχανισμό. Η αντίστοιχη μη σφραγισμένη είναι πιο εκτεθειμένη και δεν διαθέτει αυτή την ενσωματωμένη προστασία. Ομοίως με ένα σφραγισμένο κιβώτιο ταχυτήτων, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ποτέ συντήρηση για μια τέτοια αλυσίδα. Τα εξωτερικά εξαρτήματα μιας σφραγισμένης αλυσίδας παραμένουν μάλλον ευάλωτα, ιδίως αν ένας αναβάτης ταξιδεύει συχνά σε αντίξοες συνθήκες. Σε μια ενότητα του 2018 Ask MO Anything, ένας εκπρόσωπος της RK Chains εξήγησε: «Η λίπανση διατηρεί τις σφραγίδες της αλυσίδας εύκαμπτες, ώστε να κρατούν την εσωτερική λίπανση στη θέση της και να κρατούν τη βρωμιά και τα υπολείμματα έξω».

Η παρουσία τέτοιων σφραγίδων είναι ένας εύκολος τρόπος να αναγνωρίσετε ότι η μοτοσικλέτα σας έχει σφραγισμένη αλυσίδα, αλλά αυτό είναι επίσης ένας δείκτης για να είστε μάλλον ήπιοι με τον καθαρισμό της: Οι σφραγίδες μπορεί να είναι αρκετά ευαίσθητες και όσο περισσότερο φθαρμένες ή κατεστραμμένες είναι, τόσο λιγότερο αποτελεσματικές μπορεί να είναι.

Μια εισαγωγή στον καθαρισμό και τη λίπανση της αλυσίδας της μοτοσικλέτας σας

Εκτός από άλλες σχετικές εργασίες, όπως η διασφάλιση ότι η αλυσίδα σας είναι τόσο σφιχτή όσο πρέπει να είναι και η ρύθμισή της μέσω του παξιμαδιού του άξονα, ο καθαρισμός μιας αλυσίδας μοτοσικλέτας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας ακόμη και για τις σφραγισμένες αλυσίδες (οι δακτύλιοι O των οποίων μπορούν να συσσωρεύσουν πολλές βλαβερές ακαθαρσίες αν ο αναβάτης δεν είναι προσεκτικός).

Καθώς αυτοί οι δακτύλιοι είναι μάλλον μαλακοί, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού (οι κατασκευαστές και άλλοι επαγγελματίες μπορούν να σας συμβουλεύσουν), αλλά δεν χρειάζεται να είναι μια απαιτητική εργασία συντήρησης για να ολοκληρωθεί. Η προσεκτική εφαρμογή και ο ψεκασμός του προϊόντος θα απομακρύνει τυχόν συσσωρευμένες επικαθίσεις και θα βοηθήσει στην αποφυγή ζημιών στους δακτυλίους ή/και σκουριάς της αλυσίδας.

Η προσθήκη λιπαντικού μετά από σχολαστικό στέγνωμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε την αλυσίδα σας σε άριστη κατάσταση, είτε είναι σφραγισμένη είτε όχι. Αν δεν είστε σίγουροι αν ήρθε η ώρα να κάνετε ακριβώς αυτό ή ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του μηχανικού σας.

Είναι εύκολο να εφησυχαστείτε γνωρίζοντας ότι μια σφραγισμένη αλυσίδα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της σε κάποιο βαθμό ή να δώσετε γενικά προτεραιότητα σε άλλα εξαρτήματα της αγαπημένης σας μοτοσικλέτας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αντιαισθητική σκουριά και μειωμένη απόδοση, θέτοντάς σας ενδεχομένως σε κίνδυνο. Για να το αποφύγετε αυτό, λιπάνετε και καθαρίζετε την αλυσίδα τόσο τακτικά όσο απαιτεί, ανάλογα με τη χρήση σας.

Exit mobile version