Site icon TheCars.gr

4 τρόποι για να αποφύγετε την κλοπή του καταλύτη

How To Stop Your Catalytic Converter Being Stolen

Η κλοπή του καταλύτη είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα, και καθώς τα υβριδικά οχήματα – τα οποία αποτελούν στόχο –  αυξάνονται σε δημοτικότητα, το πρόβλημα δεν πρόκειται  να εξαφανιστεί σύντομα.

Τί μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον καταλύτη σας; Παρακάτω διαβάστε τους 4 κορυφαίους τρόπους για να αποτρέψετε την κλοπή του καταλύτη.

Τι είναι ο καταλύτης;

Ο καταλύτης, ένα κρίσιμο τμήμα του συστήματος εξάτμισης του αυτοκινήτου , χρησιμοποιεί πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα, το παλλάδιο και το ρόδιο για να μετατρέψει τις πιο επιβλαβείς εκπομπές σε λιγότερο επιβλαβή αέρια και υδρατμούς.

Πώς μοιάζει ένας καταλύτης;

Ο καταλύτης, βρίσκεται κάτω από το αυτοκίνητο ακριβώς πίσω από τους μπροστινούς τροχούς, και είναι λίγο μεγαλύτερος από το σωλήνα της εξάτμισης.

Ενώ ο καταλύτης είναι ένα σχετικά μικρό κουτί (συνήθως στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών), η αντικατάστασή του συνήθως συνοδεύεται από ένα επιπλέον τμήμα της εξάτμισης, όπως οι βάσεις της εξάτμισης και άλλοι σιγαστήρες.

Γιατί κλέβουν τους καταλύτες;

Οι κακοποιοί, κλέβουν τους καταλύτες για τα πολύτιμα μέταλλα, την πλατίνα, το παλλάδιο και το ρόδιο που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Παρόλο που βρίσκονται κάτω από το αυτοκίνητο και είναι κολλημένοι στο σύστημα εξάτμισης, οι κλέφτες μπορούν να τους πάρουν σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Τα υβριδικά οχήματα, των οποίων οι κινητήρες ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται συχνά, χρησιμοποιούν καταλύτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα σε σχέση με τα κανονικά οχήματα, για να διατηρούν τις επιβλαβείς εκπομπές σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοκίνητα όπως το Toyota Prius παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κλοπής.

Πώς να αποτρέψετε την κλοπή του καταλύτη;

Εάν οδηγείτε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, ιδίως υβριδικό ή ιαπωνικής εταιρείας, όπως Toyota ή Honda, καλό θα ήταν να λάβετε ορισμένα μέτρα για να αποτρέψετε την κλοπή του καταλύτη:

  1. Σκεφτείτε προσεκτικά το πού παρκάρετε
  2. Τοποθετήστε συναγερμό και εγκαταστήστε κάμερες
  3. Τοποθετήστε προστατευτικό καταλύτη
  4. Να είστε προσεκτικοί και να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα

1. Σκεφτείτε προσεκτικά το πού παρκάρετε

Οι κλοπές καταλυτών συμβαίνουν όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, οπότε το να παρκάρετε έξυπνα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την κλοπή.

2. Τοποθετήστε συναγερμό και κάμερες

3. Τοποθετήστε προστατευτικό καταλύτη

Ρίξτε μια ματιά στο διαδίκτυο για  προστατευτικά καταλύτη. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα από χάλυβα, που συγκολλούνται ή βιδώνονται γύρω από τον καταλύτη, καθιστώντας την αφαίρεση πολύ πιο δύσκολη.

4. Να είστε προσεκτικοί και να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα

Οι κλέφτες, συνήθως μαρκάρουν μια περιοχή προτού προχωρήσουν, οπότε φροντίστε να παρακολουθείτε και αν τα αυτοκίνητα στην περιοχή σας έχουν γίνει στόχος. Εάν διαπιστώσετε
οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, ενημερώστε τις Αρχές.

Τι συμβαίνει εάν κλέψουν τον καταλύτη σας;

Εάν ο καταλύτης έχει κλαπεί, θα πρέπει να ρυμουλκήσετε το αυτοκίνητο σε συνεργείο για να τον αντικαταστήσετε. Ο καταλύτης αποτελεί μέρος του συστήματος εξάτμισης και χωρίς αυτόν, το αυτοκίνητο θα είναι εξαιρετικά θορυβώδες και τα καυσαέρια θα εισέρχονται στην καμπίνα κατά την οδήγηση.

Σημάδια κλοπής του καταλύτη

Αν ανησυχείτε μήπως ο καταλύτης έχει κλαπεί, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που μπορείτε να εντοπίσετε.

  1. Θόρυβος
  2. Ενδείξεις στο ταμπλό
  3. Ζημιά στην εξάτμιση

1. Θόρυβος

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ένδειξη, το αυτοκίνητό σας θα είναι εξαιρετικά θορυβώδες όταν ο κινητήρας λειτουργεί και η ένταση του θορύβου θα αυξάνεται όταν ανεβάζετε στροφές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα καυσαέρια δεν περνούν πλέον μέσα από τους σιγαστήρες.

2. Ενδείξεις στο ταμπλό

Ενώ δεν υπάρχει ειδική λυχνία για προβλήματα καταλυτικού μετατροπέα στα περισσότερα αυτοκίνητα, η έλλειψη αυτού του τμήματος της εξάτμισής σας είναι πιθανό να προκαλέσει μια προειδοποιητική λυχνία κινητήρα στο ταμπλό, καθώς οι αισθητήρες καυσαερίων θα αναφέρουν πολύ διαφορετικές τιμές από τις κανονικές.

3. Ζημιά στην εξάτμιση

Ρίξτε μια ματιά κάτω από το αυτοκίνητο, στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται ο καταλύτης. Αν δείτε σωλήνες να κρέμονται, μάλλον έχετε πέσει θύμα κλοπής.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποιες ζημιές στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, που προκλήθηκαν από τα εργαλεία των κλεφτών. Για να τα εντοπίσετε, θα πρέπει να σηκώσετε το αυτοκίνητο.

Η ασφάλεια καλύπτει την κλοπή του καταλύτη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασφάλεια καλύπτει την κλοπή του καταλύτη. Αυτό ισχύει συνήθως, εάν έχετε είτε μικτή ασφάλεια είτε ασφάλεια πυρκαγιάς και κλοπής από τρίτους. Ωστόσο, φροντίστε να ενημερωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία συγκεκριμένα για το αυτοκίνητο σας .

 

Exit mobile version