Πώς να προστατεύσετε το αμάξι σας από τον καύσωνα - 3 κίνδυνοι

Πώς να προστατεύσετε το αμάξι σας από τον καύσωνα - 3 κίνδυνοι

Συμβουλές που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ασφαλές – τόσο στο δρόμο όσο και στο σπίτι – όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Μπορεί να μη σκέφτεστε ότι μια ζεστή μέρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την οδήγηση. Υπάρχουν όμως μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα – από το λιώσιμο της ασφάλτου μέχρι τους κλέφτες.

Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα:

Κίνδυνοι κατά την οδήγηση

  • Προστασία του σταθμευμένου αυτοκινήτου σας
  • Αντιμετώπιση του καύσωνα με το ηλεκτρικό σας όχημα
  • Εγκαταλελειμμένα οχήματα

1. Λιωμένη άσφαλτος

Τις ζεστές, ηλιόλουστες ημέρες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η άσφαλτος του δρόμου γίνεται μαλακή και κολλώδης. Όταν συμβαίνει αυτό, δυσκολεύεστε να οδηγήσετε και το αυτοκίνητό σας αργεί να σταματήσει. Επιβραδύνετε αν παρατηρήσετε ότι ο δρόμος στον οποίο οδηγείτε έχει αρχίσει να λιώνει από τη ζέστη.

Προσέξτε επίσης τις απροσδόκητες ανωμαλίες του δρόμου. Οι τροχοί των βαρύτερων οχημάτων, όπως τα φορτηγά και τα βαν, μπορεί να βυθιστούν στη μαλακή άσφαλτο, αφήνοντας μόνιμες ραβδώσεις και βαθουλώματα στο πέρασμά τους.

2. Ξεθωριασμένες γραμμές

Οι διαγραμμίσεις στο δρόμο, μπορεί να ξεθωριάσουν σε ηλιόλουστο καιρό. Αν οι γραμμές ξεθωριάσουν πολύ, μπορεί να μην μπορείτε να δείτε πού πρέπει να παραχωρήσετε προτεραιότητα ή πού είναι η δική σας πλευρά του δρόμου.

Οδηγήστε με προσοχή σε περιοχές με ξεθωριασμένη διαγράμμιση και σκεφτείτε ότι οι άλλοι χρήστες του δρόμου μπορεί να δυσκολεύονται επίσης να προσανατολιστούν χωρίς σαφή σήμανση. Βεβαιωθείτε ότι σέβεστε τους περιορισμούς στάθμευσης – ακόμη και αν οι αντίστοιχες γραμμές έχουν ξεθωριάσει.

Εάν εντοπίσετε σημάδια ξεθωριασμένης διαγράμμισης, μπορείτε να το αναφέρετε στο δήμο σας.

3. Εγκαταλελειμμένα οχήματα

Σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης, μπορεί να βρείτε περισσότερα οχήματα εγκαταλελειμμένα στην άκρη του δρόμου επειδή έχουν υπερθερμανθεί ή χαλάσει. Προσέχετε τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και, όπου τα συναντάτε, να τα προσπερνάτε αργά. Μπορεί να υπάρχουν επιβάτες στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο κοντά.

Το να ακούτε τις τελευταίες ταξιδιωτικές συμβουλές και να ενημερώνεστε για τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα σας βοηθήσει  για το ταξίδι σας. Εάν η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για ακραία ζέστη, ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσετε τα σχέδια σας.

Προστασία του σταθμευμένου αυτοκινήτου σας

Η στάθμευση στη σκιά θα διατηρήσει τον αέρα στο αυτοκίνητό σας πιο δροσερό και θα προστατεύσει το χρώμα σας από το ξεθώριασμα. Τι άλλο όμως μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ασφαλές όσο είναι σταθμευμένο στον ήλιο;

1. Κλείστε τα παράθυρα

Αφήνοντας τα παράθυρα και την ηλιοροφή ανοιχτά, δεν καλωσορίζετε μόνο ένα δροσερό αεράκι στο αυτοκίνητό σας – προσκαλείτε και τους κλέφτες. Εάν αφήνετε το αυτοκίνητό σας χωρίς επιτήρηση, μην αφήνετε τα παράθυρά σας μισάνοιχτα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε κλειδώσει τις πόρτες σας και έχετε κλείσει την ηλιοροφή σας.

Να θυμάστε ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν σας καλύπτει για αντικείμενα που χάνονται ή κλέβονται αφού έχετε αφήσει τα παράθυρα ανοιχτά ή τις πόρτες ξεκλείδωτες.

2. Αντιμετώπιση καύσωνα με το ηλεκτρικό σας όχημα

Η μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματός σας δεν θα είναι τόσο αποδοτική κατά τη διάρκεια του θερμού καιρού. Θα διαπιστώσετε ότι, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το αυτοκίνητό σας δεν πάει μακριά με μία μόνο φόρτιση. Επίσης, η φόρτιση του αυτοκινήτου σας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Αφήστε αρκετό χρόνο για να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας πριν ξεκινήσετε και σκεφτείτε να διαθέσετε περισσότερο χρόνο για το ταξίδι σας – μπορεί να χρειαστεί να το γεμίσετε στη διαδρομή.

Η παραμονή του ηλεκτρικού σας οχήματος σε υπερβολική ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει μακροπρόθεσμα τη μπαταρία. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να κρατάτε το αυτοκίνητό σας σταθμευμένο σε γκαράζ ή σε σκιερό μέρος κατά τη διάρκεια της υπερβολικής ζέστης.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε