Συντήρηση αυτοκινήτου: Τί μπορείτε να κάνετε μόνοι σας - Συμβουλές από ειδικούς

Συντήρηση αυτοκινήτου: Τί μπορείτε να κάνετε μόνοι σας - Συμβουλές από ειδικούς

Έχετε αγοράσει το αυτοκίνητό σας και είτε είναι καινούργιο είτε μεταχειρισμένο, υπάρχουν πολλά ακόμα που καλό είναι να γνωρίζετε.

Υπάρχει η λεγόμενη συντήρηση, που θα πρέπει να έχετε κατά νου. Φρόντισε το αυτοκίνητό σου και θα σε φροντίσει.

Τι είδους συντήρηση θα απαιτήσει και τι μπορείτε και ίσως πρέπει να κάνετε μόνοι σας;

Αργά ή  γρήγορα, για την βόλτα σας, θα χρειαστείτε νέα «παπούτσια» και θα πρέπει να αποφασίσετε για τα ελαστικά. Υπάρχουν απλοί τρόποι για να κάνετε τα τωρινά ελαστικά του αυτοκινήτου σας να διαρκέσουν περισσότερο.

Για αυτά και άλλα επιπλέον περιφερειακά εξαρτήματα, έχουμε συμπεριλάβει λίγες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερος και ασφαλέστερος οδηγός, σε όλες τις καιρικές και οδικές συνθήκες.

Συντήρηση και επισκευές

Μην φοβάστε τη λέξη «συντήρηση».

Δεν χρειάζεται να είστε πιστοποιημένος τεχνικός αυτοκινήτων, να έχετε έναν ανελκυστήρα οχημάτων στο γκαράζ σας, ή να έχετε ένα κιβώτιο εργαλείων γεμάτο ακριβά κλειδιά, για να χειριστείτε τις απλές εργασίες που θα διατηρήσουν το όχημά σας αξιόπιστο και με ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια.

Για απλά πράγματα, όπως οι έλεγχοι υγρών, δεν θα χρειαστείτε εργαλεία. Αλλά μόλις αρχίσετε να φροντίζετε το όχημά σας, θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να επιτύχετε, ακολουθώντας απλές οδηγίες από το βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου, ή ακόμα και από το ίντερνετ.

Και καθώς θα γίνεστε πιο τολμηροί, θα μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις πιο προηγμένες λειτουργίες που απαιτούν μερικά εργαλεία.

Αν το κάνετε μόνοι σας θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.

Λάδι κινητήρα και άλλα υγρά

Το λάδι είναι το αίμα του κινητήρα του οχήματός σας.

Εάν η στάθμη λαδιού του κινητήρα σας διατηρείται σωστά και το λάδι και το φίλτρο αλλάζουν στα συνιστώμενα διαστήματα, οι κινητήρες μπορούν να διαρκέσουν εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα άλλα υγρά του αυτοκινήτου σας συμπεριλαμβανομένου του υγρού των  φρένων, και του αντιψυκτικού, πρέπει να συντηρούνται και περιστασιακά να αντικαθίστανται επίσης. Όλα τα παραπάνω με λίγη θέληση και επιμονή, μπορείτε να τα κάνετε και μόνοι σας.

Ελαστικά

Είναι σύνηθες να θεωρείτε δεδομένα τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Το σημερινό  συνθετικό καουτσούκ του ελαστικού, διαρκεί για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και σπάνια έχει προβλήματα, επομένως τα ελαστικά σας, δεν χρειάζεται να τα προσέχετε κάθε στιγμή. Αλλά η κατανόηση του πώς και γιατί πρέπει να τα κρατάτε σωστά φουσκωμένα και πώς να τα αλλάζετε με ασφάλεια σε περίπτωση βλάβης στο δρόμο, είναι γνώση με την οποία πρέπει να είναι «οπλισμένος» κάθε οδηγός.

Όταν είστε έτοιμοι για ένα νέο σετ ελαστικών, υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πέρα από το κόστος. Κάποιοι οδηγοί αγοράς στο διαδίκτυο, εξηγούν τους διαφορετικούς τύπους και διστάσεις των ελαστικών και τι έχει να προσφέρει το καθένα, όσον αφορά την απόδοση και τη φθορά.

Μπαταρία και εκκινήσεις

Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν η μπαταρία ενός αυτοκινήτου τελειώνει, και λίγοι από εμάς έχουμε βιώσει αυτήν την ενοχλητική κατάσταση από πρώτο χέρι. Αλλά δεν ξέρουν όλοι ακριβώς πώς να εκκινήσουν με ασφάλεια ένα αυτοκίνητο με μια νεκρή μπαταρία.

Και αν το όχημα σας χρειάζεται μια νέα μπαταρία, θα πρέπει να μάθετε πώς να επιλέξετε τη σωστή και πώς να την εγκαταστήσετε. Την λύση ή τις οδηγίες σε αυτό, μπορεί να σας την δώσει ένας έμπειρος ηλεκτρολόγος, όπως επίσης και το διαδίκτυο.

Τροποποιήσεις και αξεσουάρ

Εάν είστε το είδος του ατόμου για το οποίο ένα αυτοκίνητο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μεταφορά, ή κάποιος που χρειάζεται το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει τον εξοπλισμό που χρειάζεται για περιπέτειες, δεν υπάρχει τέλος στα πράγματα που μπορείτε να προσθέσετε.

Μπορείτε να προσαρμόσετε το όχημά σας για να μεταφέρετε τα ποδήλατα και τις σανίδες σας. Μπορείτε επίσης να ντύσετε το όχημά σας σύμφωνα με το γούστο σας και να το εξοπλίσετε με αξεσουάρ πέρα από αυτά που μπορεί να προσφέρει το εργοστάσιο, με πράγματα όπως φιμέ τζάμια και μεμβράνες ολόκληρου του αμαξώματος που αλλάζουν το χρώμα του.

Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε να μυρίζει την αγαπημένη σας μυρωδιά ή άρωμα και να το γεμίσετε με ενδιαφέροντα ηλεκτρονικά γκατζετάκια και όργανα.

συντήρηση

Διατηρώντας το καθαρό

Το τελευταίο συστατικό στην φροντίδα του αυτοκινήτου, μπορεί να είναι το πιο εύκολο όσο και το πιο ικανοποιητικό: να το διατηρούμε λαμπερό.

Πέρα από το αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων, υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος, αφιερωμένος στο να σας προμηθεύσει με αναλώσιμα καθαρισμού, γυαλιστικές ενώσεις αποκατάστασης και ενίσχυσης βαφής, κεριά και προστατευτικά και όλα τα σχετικά σύνεργα, που απαιτούνται για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας πιο λαμπερό και αστραφτερό, από ότι ήταν καινούργιο. Αυτό ισχύει για εκείνα τα καθαριστικά και τα μηχανήματα, που λειτουργούν και στο εσωτερικό του οχήματός σας.

Είναι ιδιαίτερα αγχολυτικό, να  χρησιμοποιούμε μόνοι μας αυτά τα προϊόντα, για να διατηρήσουμε τις προσωπικές μας βόλτες υπέροχες και όμορφες. Από καθαριστικά αυτοκινήτων χωρίς νερό, μέχρι κεριά και σκούπες αυτοκινήτου, όλα είναι αποτελεσματικά και χρήσιμα.

συντήρηση

Συμβουλές οδήγησης

Η οδήγηση του αυτοκινήτου είναι δυνητικά  περίπλοκη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες που έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη αυτοκινήτων που οδηγούνται αυτόματα από μόνα τους, δεν τα έχουν τελειοποιήσει ακόμη.

Το να γνωρίζετε πώς να οδηγείτε με ασφάλεια στο χιόνι και σε βρεγμένους και  ολισθηρούς δρόμους, πώς να παρκάρετε σε δύσκολα σημεία ή πώς να χρησιμοποιείτε τη μεγάλη σκάλα των φώτων, χρειάζεται χρόνο και εμπειρία για να μάθετε.

Εάν είστε νέος οδηγός, συνιστούμε να παρακολουθήσετε λίγο  περισσότερα από τα τυπικά μαθήματα εξέτασης των οδηγών. Εάν είναι δυνατόν, ενθαρρύνουμε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης, όπου μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία με τεχνικές αποφυγής ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης αντιμπλοκαρίσματος των φρένων, σε ένα ασφαλές περιβάλλον πίστας.

Καλή νέα χρονιά!

Δείτε επίσης

Αυτό είναι το ακριβές έτος που το Tesla που εκτόξευσε ο Elon Musk στο διάστημα θα έρθει πιο κοντά στη Γη

Αυτό είναι το ακριβές έτος που το Tesla που εκτόξευσε ο Elon Musk στο διάστημα θα έρθει πιο κοντά στη Γη

Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με ομάδα-έκπληξη της F1 και εν μέσω φημών για αποχώρηση από την RB

Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με ομάδα-έκπληξη της F1 και εν μέσω φημών για αποχώρηση από την RB

Γνωρίζετε τι σημαίνει η Πινακίδα Κινδύνου Κ09

Γνωρίζετε τι σημαίνει η Πινακίδα Κινδύνου Κ09

Γιατί οι τροχοί του Kia EV9 φαίνονται τόσο παράξενοι;

Γιατί οι τροχοί του Kia EV9 φαίνονται τόσο παράξενοι;

Κουίζ: Το έχεις με τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Το έχεις με τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Πρόστιμο σε οδηγό για έλλειψη ή μη καλή λειτουργία του ταχόμεντρου στο αυτοκίνητο

Πρόστιμο σε οδηγό για έλλειψη ή μη καλή λειτουργία του ταχόμεντρου στο αυτοκίνητο