Πώς να επιλέξεις το σωστό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Πώς να επιλέξεις το σωστό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως να επιλέξεις το σωστό κάθισμα.

Οι κανονισμοί σχετικά με τη χρήση παιδικών καθισμάτων είναι σαφώς ορισμένη από το νόμο. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα βρέφη, τα μωρά και τα παιδιά  πρέπει να κάθονται στα ειδικά και εγκεκριμένα παιδικά καρεκλάκια μέχρι την ηλικία των 12 ετών ή μέχρι να φτάσουν το 1,50 σε ύψος. Εννοείται, ότι μετά την ηλικία των 12, όταν πλέον δεν είναι η απαραίτητη η χρήση καθισμάτων, τότε, όπως όλοι ενήλικες, πρέπει να φοράνε ζώνες. 

Η χρήση του παιδικού καθίσματος για μικρά παιδία και μωρά είναι υποχρεωτική δια νόμου και ορίζονται πρόστιμα για τυχόν παράβαση του, ωστόσο, ο λόγος που κάθε γονιός πρέπει να μεριμνήσει για ένα παιδικό κάθισμα είναι, πρώτα και πάνω από όλα,  η ασφάλεια.

Στο παρακάτω κείμενο, θα εξηγήσουμε τι τύποι υπάρχουν και τι πρέπει να τσεκάρεις όταν ψάχνεις παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου.

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Τι τύποι υπάρχουν; 

  1. Ανάποδα καθίσματα: Κατάλληλα για βρέφη και μικρά παιδιά, προσφέρουν μέγιστη προστασία στη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι.
  2. Καθίσματα μπροστά: Για μεγαλύτερα παιδιά, παρέχουν πρόσθετη σταθερότητα με ιμάντες ασφαλείας.
  3. Ανυψωτικά Καθίσματα: Σηκώνουν το παιδί ώστε η ζώνη ασφαλείας να εφαρμόζει σωστά.
  4. Ζώνες Ασφαλείας: Χρησιμοποιούνται όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εφαρμόζει σωστά η ζώνη στο σώμα του.

 

Ορίστε οι συμβουλές για την επιλογή του σωστού παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου στο β’ ενικό πρόσωπο:

Συμβουλές για την Επιλογή του Σωστού Καθίσματος Αυτοκινήτου για το Παιδί σου

  1. Γνώρισε την ηλικία και το βάρος του παιδιού σου: Δεν μπορείς να τοποθετήσεις ένα νεογέννητο σε ένα αναμνηστικό κάθισμα ή ένα πεντάχρονο σε καθισματάκι για βρέφη. Είναι σημαντικό να επιλέξεις το κάθισμα αυτοκινήτου σύμφωνα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού σου. 
  2. Επιλογή ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου σου: Όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου δεν ταιριάζουν σε όλα τα αυτοκίνητα. Κάποια αυτοκίνητα, όπως τα μεγάλα SUVs ή τα βαν, προσφέρουν περισσότερο χώρο για τα καθίσματα, ενώ άλλα, όπως τα μικρότερα σεντάν, μπορεί να έχουν περιορισμένο χώρο. Καλό είναι να ελέγξεις την καταλληλότητα του καθίσματος στο αυτοκίνητό σου πριν το αγοράσεις, ακόμα και να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό για να βεβαιωθείς ότι το κάθισμα είναι σωστά τοποθετημένο.
  3. Ευκολία στη χρήση και πρακτικότητα: Ορισμένα καθίσματα είναι πιο εύκολα στην εγκατάσταση και πιο πρακτικά στη χρήση από άλλα. Σιγουρέψου ότι μπορείς να τοποθετείς και να αφαιρείς το κάθισμα εύκολα, ειδικά αν πρέπει να το κάνεις συχνά. Επίσης, αν χρειαστεί να το καθαρίσεις, να είσαι σίγουρος ότι είναι εύκολο να το αποσυναρμολογήσεις και να το πλύνεις. Τα πολύπλοκα καθίσματα που απαιτούν πολλή ώρα για εγκατάσταση δεν είναι η καλύτερη επιλογή για καθημερινή χρήση.
  4. Ασφάλεια και κανονισμοί: Πριν αγοράσεις οποιοδήποτε κάθισμα, βεβαιώσου ότι πληροί όλες τις pροδιαγραφές ασφαλείας. Η ασφάλεια του παιδιού σου είναι πιο σημαντική από την εμφάνιση ή την τιμή του καθίσματος. Μην επιλέγεις καθίσματα που δεν πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα, ακόμα κι αν είναι φθηνότερα από μη επώνυμες μάρκες.
  5. Εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να θυσιάσεις την ασφάλεια: Ενώ το κόστος του καθίσματος μπορεί να ποικίλει, μην αγχωθείς ότι πρέπει να ξοδέψεις μια περιουσία. Υπάρχουν πολλά ασφαλή καθίσματα σε προσιτές τιμές που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Αξιολόγησε την αγορά ενός καθίσματος που να καλύπτει τις ανάγκες σου χωρίς να ξεφεύγεις από τον προϋπολογισμό σου, αλλά χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στην ασφάλεια του παιδιού σου.
  6. Έλεγχοι και κριτικές από άλλους γονείς: Κάθε φορά που ψάχνεις για ένα νέο κάθισμα, καλό είναι να διαβάσεις κριτικές και να ζητήσεις συστάσεις από άλλους γονείς ή να αναζητήσεις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές που ειδικεύονται στα παιδικά καθίσματα. Τα σχόλια από άλλους γονείς που το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει είναι πολύ χρήσιμα και μπορούν να σου δώσουν μια πραγματική εικόνα για την ποιότητα και την ευκολία του καθίσματος.

 

Σύστημα Isofix

Το Isofix βοηθά στην ασφαλή τοποθέτηση του καθίσματος χωρίς τη χρήση ζωνών ασφαλείας.

Συμβουλές για ασφαλή μεταφορά

 

  1. Γνώρισε τις οδηγίες εγκατάστασης και τη διαδικασία πριν χρειαστεί να ταξιδέψεις: Δεν πρέπει να το αφήσεις για την τελευταία στιγμή. Μπορείς να κάνεις λίγο εξάσκηση, αλλά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις πώς να το τοποθετείς το κάθισμα με τον σωστό τρόπο. Το κάθισμα αυτοκινήτου (και η βάση του, αν τη χρησιμοποιείς) δεν πρέπει να κουνιέται ή να γλιστράει. Πρέπει να είναι τοποθετημένο σταθερά και με ασφάλεια, ώστετο παιδί να είναι ασφαλές σε κάθε σενάριο.
  2. Αφαίρεσε τα φουσκωτά ρούχα πριν τοποθετήσεις το παιδί στο κάθισμα: Τα φουσκωτά ρούχα μπορούν να εμποδίσουν την ασφαλή εφαρμογή των ζωνών ασφαλείας. Πρώτα τοποθέτησε το παιδί και, αν χρειάζεται, κάλυψέ το με μια ελαφριά κουβέρτα ή χρησιμοποίησε την κουβέρτα του καθίσματος αυτοκινήτου.
  3. Ρύθμισε σωστά τις ζώνες ασφαλείας: Οι ζώνες ασφαλείας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτές ούτε πολύ χαλαρές. Για να βεβαιωθείς ότι είναι σωστά σφιχτές, προσπάθησε να «τσιμπήσεις» τη ζώνη. Αν μπορείς, είναι πολύ χαλαρή. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να είναι επίπεδες πάνω από το σώμα του παιδιού και όχι στριμμένες.
  4. Μην βιάζεσαι να μεταφέρεις το παιδί σε πιο μεγάλο κάθισμα: Παρόλο που μπορεί να θέλεις να το μεταφέρεις σε καθίσματα που του επιτρέπουν να βλέπει γύρω του και να αλληλεπιδρά με εσένα, η ασφάλεια πρέπει πάντα να είναι η προτεραιότητά σου. Μην το μεταφέρεις σε μεγαλύτερο κάθισμα, αν δεν το έχει ξεπεράσει πλήρως σε ηλικία, βάρος ή ύψος.
  5. Αν έχεις δύο καθίσματα στο πίσω κάθισμα, τοποθέτησε το μικρότερο παιδί στη μέση: Αν έχεις δύο καθίσματα στο πίσω κάθισμα, είναι καλύτερο να τοποθετήσεις το μικρότερο παιδί στη μέση. Είναι πιο ασφαλές και, αν παρκάρεις στον δρόμο, θα έχεις περισσότερο χώρο να ανοίξεις την πόρτα και να τοποθετήσεις το παιδί χωρίς κινδύνους.

 

 

Δείτε επίσης

F1: Ο Yuki Tsunoda δεν εμπιστεύεται τον Verstappen – Τι απάντησε ο πρωταθλητής

F1: Ο Yuki Tsunoda δεν εμπιστεύεται τον Verstappen – Τι απάντησε ο πρωταθλητής

F1: «Δεν στοχεύω στο πρωτάθλημα με τη Ferrari φέτος» λέει ο Hamilton

F1: «Δεν στοχεύω στο πρωτάθλημα με τη Ferrari φέτος» λέει ο Hamilton

Τι σημαίνει το λαμπάκι EPC – Είναι επικίνδυνο;

Τι σημαίνει το λαμπάκι EPC – Είναι επικίνδυνο;

F1: Η Red Bull θα αγωνιστεί με αγαπημένο μας livery στo GP της Ιαπωνίας

F1: Η Red Bull θα αγωνιστεί με αγαπημένο μας livery στo GP της Ιαπωνίας

Το ηλιακό αυτοκίνητο που κάνει 480 χλμ αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου

Το ηλιακό αυτοκίνητο που κάνει 480 χλμ αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου

F1: Σκέφτεται αλλαγές και στο δεύτερο μονοθέσιο η Red Bull

F1: Σκέφτεται αλλαγές και στο δεύτερο μονοθέσιο η Red Bull