Πώς η ζέστη επηρεάζει τη μπαταρία σας - 4 συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Πώς η ζέστη επηρεάζει τη μπαταρία σας - 4 συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

Η καλοκαιρινή ζέστη είναι πιο σκληρή για τις μπαταρίες των αυτοκινήτων από την παγωνιά του χειμώνα. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη χημεία παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό της μπαταρίας.

Και δεν πρόκειται μόνο για τη θερμοκρασία του αέρα. Οι ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβάζουν τη θερμοκρασία κάτω από το καπό και επιταχύνουν την εμφάνιση βλάβης της μπαταρίας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί οδηγοί καταλήγουν κολλημένοι στην άκρη του δρόμου το καλοκαίρι. Η AAA αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 2022 ανταποκρίθηκε σε 2 εκατομμύρια κλήσεις σέρβις που σχετίζονται με μπαταρίες.

«Ο τακτικός έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός για τη μπαταρία όσο και για το υπόλοιπο αυτοκίνητο», λέει ο John Galeotafiore, ο οποίος διαχειρίζεται τις δοκιμές μπαταριών αυτοκινήτων του Consumer Reports.

Για να αποφύγουν τον αποκλεισμό, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι προληπτικοί όσον αφορά τη συντήρηση και την αντικατάσταση της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους, λέει.

Σύμφωνα με την AAA, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων διαρκούν συνήθως τρία έως πέντε χρόνια       . Οι επιθεωρήσεις πρέπει να αποτελούν μέρος της συνήθους συντήρησης ενός ιδιοκτήτη, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχονται πριν από ένα μακρινό οδικό ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης, ο μηχανικός θα πρέπει να ελέγχει τη φόρτιση της μπαταρίας, την κατάσταση των ακροδεκτών και το πόσο καλά είναι τοποθετημένη η μπαταρία στο χώρο του κινητήρα. Η AAA αναφέρει ότι οι υπερβολικοί κραδασμοί μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ευτυχώς, οι περισσότερες μπαταρίες δεν απαιτούν πλέον τον έλεγχο των επιπέδων ηλεκτρολύτη, εξοικονομώντας ένα βήμα.

Ο Galeotafiore συνιστά να ελέγχετε το φορτίο της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας ετησίως μετά την πάροδο 2 ετών, αν ζείτε σε θερμότερο κλίμα, ή μετά την πάροδο 4 ετών, αν ζείτε σε ψυχρότερο κλίμα. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η ικανότητά της να διατηρεί την τάση κατά τη χρήση και τα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουν πότε είναι καιρός να αρχίσετε να ψωνίζετε.

Η ηλικία της μπαταρίας είναι επίσης μια ισχυρή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την αντικατάστασή της. Η ημερομηνία κατασκευής μπορεί να βρεθεί σε ένα αυτοκόλλητο που είναι τοποθετημένο στο πάνω μέρος ή στο πλάι. Μια μπαταρία που κατασκευάστηκε τον Ιούλιο του 2023 θα έχει αριθμητικό κωδικό 7/23 ή αλφαριθμητικό κωδικό G3 ή G-3. Το A είναι για τον Ιανουάριο, το B είναι για τον Φεβρουάριο κ.ο.κ. (Το γράμμα I παραλείπεται.) Όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε την μπαταρία σας, αγοράστε μια μπαταρία ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών – κατά προτίμηση 3 μηνών ή νεότερη.

Εύρεση της σωστής μπαταρίας

Το Consumer Reports δοκιμάζει συνολικά 150 μπαταρίες κάθε χρόνο στο εργαστήριό του, φορτίζοντας και ξεφορτίζοντάς τες χιλιάδες φορές για να διαπιστώσει πόσο θα αντέξουν. Εάν ζείτε σε μια ζεστή περιοχή ή έχετε ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την απόδοση το καλοκαίρι, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη βαθμολογία διάρκειας ζωής της μπαταρίας στις αξιολογήσεις μας.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μετράται με επανειλημμένη εκφόρτιση και επαναφόρτιση σε θερμοκρασία δοκιμής άνω των 167° F για 15 εβδομάδες ή μέχρι η απόδοση να πέσει σε μη αποδεκτά επίπεδα. Αυτό προσομοιώνει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια μπαταρία στο χώρο του κινητήρα.

Οι μπαταρίες αυτοκινήτων κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη. Μεταξύ αυτών που έχουμε δοκιμάσει, υπάρχει σημαντική διακύμανση στο ποια είναι η κορυφαία απόδοση από έτος σε έτος και από μέγεθος σε μέγεθος. Αυτό καθιστά αδύνατη την υποβολή απλών συστάσεων ανά μάρκα ή μοντέλο. Σημαίνει επίσης ότι δεν πρέπει να υποθέσετε ότι αγοράζοντας το ίδιο μοντέλο μπαταρίας που αντικαθιστάτε θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Υπάρχει μια σαφής τάση: Πολλές από τις μπαταρίες με την υψηλότερη βαθμολογία είναι ακριβές μπαταρίες AGM (absorbed glass mat), οι οποίες είναι γνωστές για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους και την αντοχή τους σε βαθιές εκφορτίσεις. Αυτό συμβαίνει όταν η μπαταρία έχει αποφορτιστεί σημαντικά στα 10,5 βολτ ή και χαμηλότερα, όπως όταν τα φώτα μένουν αναμμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Εάν ζείτε σε περιοχή με ακραίες θερμοκρασίες και αναζητάτε μια μπαταρία χωρίς συντήρηση, σκεφτείτε να πάρετε μια AGM», λέει ο Galeotafiore. «Ενώ οι μπαταρίες AGM μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την υψηλή θερμότητα, τείνουν να έχουν συνολικά καλύτερες επιδόσεις από άλλες κλειστές μπαταρίες στις δοκιμές μας».

Και προσθέτει: «Είδαμε ότι οι περισσότερες μπαταρίες AGM υπερέχουν στις δοκιμές διάρκειας ζωής που πραγματοποιήσαμε με επίκεντρο τη θερμότητα, με βάση 15 εβδομάδες συνεχών δοκιμών σε θερμοκρασία άνω των 160 βαθμών».

Αλλά υπάρχουν ακόμη και προκλήσεις με τις μπαταρίες AGM. Οι μπαταρίες AGM θα αποδίδουν καλά στη ζέστη, αλλά η διάρκεια ζωής θα παρεμποδίζεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, λέει ο Jeff Barron, διευθυντής ερευνητικού εργαστηρίου της Interstate Batteries.

Ο Barron λέει ότι ενώ σε ορισμένες παραδοσιακές μπαταρίες, γνωστές ως «πλημμυρισμένες», μπορεί να γίνει αναπλήρωση του νερού τους (με αποσταγμένο νερό) για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, οι μπαταρίες AGM είναι σφραγισμένες.

Εκτός από τις επιθεωρήσεις ρουτίνας, ο Barron συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να διατηρούν τις μπαταρίες τους πλήρως φορτισμένες και να αποφεύγουν να αφήνουν το όχημά τους αχρησιμοποίητο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μπαταρίες AGM. Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε ένα όχημα για εβδομάδες ή και περισσότερο, ένας συσσωρευτής μπαταρίας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η μπαταρία θα είναι έτοιμη να εκκινήσει το όχημα όταν χρειαστεί. Βεβαιωθείτε ότι ο συσσωρευτής είναι κατάλληλος για την μπαταρία του αυτοκινήτου σας.

Τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν τις κατάλληλες μπαταρίες για την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Μια γενική μπαταρία, χωρίς περιφερειακή εστίαση στο σχεδιασμό της, μπορεί να εξυπηρετήσει καλά στην εύκρατη ζώνη μεταξύ των άκρων, όπως οι μεσοατλαντικές πολιτείες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αντικαταστήσουν μια μπαταρία AGM με μια μπαταρίaαυγρών στοιχείων για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής σε θερμά κλίματα, λέει ο Barron, αλλά είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν μηχανικό. Πολλά αυτοκίνητα διαθέτουν πλέον μπαταρίες AGM για την υποστήριξη μιας αυξανόμενης σειράς ηλεκτρικών εξαρτημάτων και το σύστημα φόρτισης μπορεί να έχει ρυθμιστεί ειδικά για τις ανάγκες φόρτισης της AGM.

Τα αυτοκίνητα και οι μπαταρίες τους γίνονται όλο και πιο ικανά και εξελιγμένα. Αυτό μπορεί να περιπλέξει το κάποτε απλό έργο της αντικατάστασης της μπαταρίας.

Ο Barron επισημαίνει ότι ορισμένα πρόσφατα μοντέλα από την Audi, την BMW, τη Ford, τη Mercedes-Benz και άλλα απαιτούν την καταχώρηση της μπαταρίας από το αυτοκίνητο, ώστε να μπορεί να βελτιστοποιήσει τη φόρτιση και τη χρήση. Αυτό συνήθως απαιτεί ένα εργαλείο σάρωσης του μηχανικού, μια συσκευή επαγγελματικού επιπέδου που διασυνδέεται με το σύστημα υπολογιστή του αυτοκινήτου. Ακόμη και τα παλαιότερα οχήματα μπορεί να απαιτούν κάποιο επίπεδο επαναπρογραμματισμού από έναν μηχανικό όταν αλλάζει η μπαταρία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλα τα συστήματα.

«Για να έχετε την καλύτερη μακροπρόθεσμη απόδοση όταν αντικαθιστάτε την μπαταρία σας, ελέγξτε τις βαθμολογίες CR, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας και συμβουλευτείτε έναν τεχνικό», λέει ο Galeotafiore.

Συμβουλές για τον περιορισμό των ζημιών από τη θερμότητα

Οδηγήστε τακτικά το αυτοκίνητο για να διασφαλίσετε ότι δεν θα εκφορτιστεί. Αυτό σημαίνει διαδρομές διάρκειας 20 λεπτών ή περισσότερο που μπορούν να αναπληρώσουν την μπαταρία. Εάν σταθμεύετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. για περισσότερο από μία εβδομάδα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα battery minder ή έναν έξυπνο φορτιστή για να ξεγελάσετε την ενέργεια στην μπαταρία.

  • Η θερμότητα μπορεί να βλάψει την μπαταρία ακόμη και όταν δεν οδηγείτε.
  • Παρκάρετε στη σκιά ή σε γκαράζ όταν είναι δυνατόν.
  • Αποφύγετε τη χρήση της μπαταρίας για να λειτουργήσουν τα φώτα, το στερεοφωνικό ή τα αξεσουάρ όταν δεν είναι ενεργοποιημένα, διότι όλες αυτές οι δραστηριότητες θα προκαλέσουν την αποφόρτιση της μπαταρίας.
  • Διατηρείτε τους πόλους της μπαταρίας καθαρούς, απομακρύνοντας τη βρωμιά, τη βρωμιά και τη διάβρωση.

Δείτε επίσης

Η νέα μπαταρία μειώνει το χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων σε 5 λεπτά

Η νέα μπαταρία μειώνει το χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων σε 5 λεπτά

Το Starr Bumble Bee II κατασκευάστηκε αποκλειστικά για να αποκτήσει τον τίτλο του «μικρότερου αεροπλάνου στον κόσμο».

Το Starr Bumble Bee II κατασκευάστηκε αποκλειστικά για να αποκτήσει τον τίτλο του «μικρότερου αεροπλάνου στον κόσμο».

Η BMW προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει την πώληση 300 αυτοκινήτων της

Η BMW προσπαθεί απεγνωσμένα να σταματήσει την πώληση 300 αυτοκινήτων της

Γνωρίζετε τι σημαίνει η Πινακίδα Κινδύνου Κ10

Γνωρίζετε τι σημαίνει η Πινακίδα Κινδύνου Κ10

Βρέθηκε μισή Ferrari σε γκαράζ στο Λος Άντζελες: ποιά η ιστορία της

Βρέθηκε μισή Ferrari σε γκαράζ στο Λος Άντζελες: ποιά η ιστορία της

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;