Site icon TheCars.gr

Γιατί πονάνε τα αυτιά σας οταν οδηγείτε με το πίσω παράθυρο ανοιχτό;

woman-driving

woman-driving

Πώς εξηγούνται οι πόνοι στα αυτιά όταν οδηγείτε

Όλοι το έχουμε βιώσειοδηγείτε στον ανοιχτό δρόμο μια ηλιόλουστη μέρα, όταν κάποιος κατεβάζει το παράθυρο και ξαφνικά τα αυτιά σας δέχονται επίθεση από έναν ενοχλητικό παλμό που είναι, στην καλύτερη περίπτωση, εξαιρετικά ενοχλητικός και στη χειρότερη, πραγματικά οδυνηρός.

Αν ανοίξετε  ακόμα ένα παράθυρο ή κλείσετε αυτό που σας ενοχλεί,  τότε ο παλμός που σας ενοχλεί θα εξαφανιστεί. Τι ειναι όμως αυτό που το προκαλεί; Και γιατί συμβαίνει;

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συντονισμός «Helmholtz» και συμβαίνει όταν ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκίνητου έχει μόνο μια είσοδο και έξοδο, τότε αρχίζει να δονείται, δημιουργώντας έναν στροβιλισμό και στην συνέχεια αυτόν τον ενοχλητικό παλμό στα αυτιά μας.

Για να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας, αναδημιουργώντας αυτόν τον ήχο με ένα άδειο μπουκάλι φυσώντας πάνω από το ανοιχτό του στόμιο παράγοντας μια ακουστική συχνότητα. Πιστεύω πως όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή στην ζωή μας.

Ο έντονος παλμός που νιώθετε στο αυτοκίνητο με ένα παράθυρο ανοιχτό προκύπτει επειδή η συχνότητα που προκαλείται από τον συντονισμό Helmholtz, εξαρτάται από τον όγκο του αέρα που μπαίνει μέσα: όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος, τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα που παράγεται, και αντίστοιχα και ο παλμός.

Αλλά γιατί μόνο τα πίσω παράθυρα; Γιατί το να ανοίξετε το μπροστινό παράθυρο δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα;

Αυτό έχει να κάνει με τη ροή του αέρα – η ροή του αέρα κατά μήκος του πίσω παραθύρου είναι ομαλή, ενώ η ροή του αέρα στο μπροστινό παράθυρο είναι στροβιλισμένη και «μπερδεμένη» επειδή γεμίζει με στροβιλισμούς που προέρχονται από το παρμπρίζ.

Τι συμβαίνει όμως όταν ανοίξετε και άλλο παράθυρο;

Όταν δημιουργήσετε μια άλλη διέξοδο για τον αέρα μέσα στο αυτοκίνητο και ο όγκος του αρχίσει να συμπιέζεται, τότε εύκολα θα διαφύγει από αυτή τη νέα διέξοδο, εμποδίζοντας έτσι οποιαδήποτε ταλάντωση και ήχο.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε πραγματικά μόνο δύο επιλογές για να απαλλαγείτε από αυτόν τον ενοχλητικό παλμό. Είτε να κατεβάσετε άλλο ένα παράθυρο είτε να τα κλείσετε όλα και να απολαύσετε τον κλιματισμό.

Exit mobile version