Πέντε πράγματα που κάνουν το αυτοκίνητό σας πιο ευάλωτο σε κλοπή

Πέντε πράγματα που κάνουν το αυτοκίνητό σας πιο ευάλωτο σε κλοπή

Οι κλοπές οχημάτων έχουν αυξηθεί κατά 28% από το 2019.
Μήπως διευκολύνετε τους κλέφτες; Προστατευτείτε με αυτές τις συμβουλές πρόληψης κλοπής αυτοκινήτων που υποστηρίζονται από ειδικούς.

Φανταστείτε το αυτοκίνητό σας γεμάτο με όλα τα απαραίτητα για μια καλοκαιρινή εκδρομή – ίσως ακόμη και για μια διαδρομή σε όλη τη χώρα. Είτε σταματάτε για φαγητό, βενζίνη ή διαμονή κατά τη διάρκεια της διαδρομής, πιθανότατα θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου το σταθμευμένο όχημά σας θα μείνει χωρίς επιτήρηση. Ευτυχώς, τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν συναγερμούς, ενώ ορισμένα διαθέτουν ακόμη και αντικλεπτικές συσκευές ή άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας αυτοκινήτων. Ωστόσο, ενώ οι μηχανισμοί πρόληψης κλοπής αυτοκινήτων εξελίσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τους κλέφτες, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκουν εξελιγμένους τρόπους για να κλέβουν οχήματα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Ασφάλισης (NICB), πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα δηλώθηκαν κλεμμένα το 2023. Αυτός ο αριθμός είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης αύξησης στις κλοπές αυτοκινήτων από το 2019, όταν το NICB ανέφερε λιγότερα από 800.000 κλεμμένα οχήματα. Μια αύξηση 28% σε τέσσερα χρόνια είναι σημαντική, επομένως αξίζει να δώσετε προσοχή στις συμβουλές οδικής ασφάλειας και στην πρόληψη κλοπών αυτοκινήτων.

Ενώ ορισμένα αυτοκίνητα είναι πιο πιθανό να κλαπούν – το Ινστιτούτο Πληροφοριών Απωλειών Αυτοκινητοδρόμων (HLDI) αναφέρει ότι τα οχήματα Hyundai και Kia έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να κλαπούν από άλλες μάρκες – και ορισμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας, η Φλόριντα και η Ουάσινγκτον, έχουν υψηλότερο ποσοστό κλοπών.

Ρωτήσαμε ειδικούς να μοιραστούν τα πέντε κορυφαία πράγματα που κάνουν το αυτοκίνητό πιο επιρρεπές σε κλοπή. Διαβάστε παρακάτω για τα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και για το πώς να προστατευτείτε από την κλοπή, ανεξάρτητα από το αν το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο στην οδό σας (σύμφωνα με το FBI, το 33% των οχημάτων κλάπηκαν από κατοικίες), σε δρόμο (25% των κλοπών) ή σε χώρο στάθμευσης ή γκαράζ (23% των κλοπών).

Έχετε τιμαλφή εκτεθειμένα

Άντικειμενα αξίας, όπως τσάντες, φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή ενός επίδοξου κλέφτη αυτοκινήτων. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους ως κινητά γραφεία, επομένως η παρουσία φορητών υπολογιστών, tablet και άλλων συσκευών έχει αυξηθεί, καθιστώντας τα αυτοκίνητα ακόμη πιο ελκυστικά στους κλέφτες», εξηγεί ο Frank Harrison, Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλείας Βόρειας Αμερικής για την World Travel Protection, η οποία προσφέρει πληροφορίες ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο για την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ακριβά αντικείμενα που κάνουν το αυτοκίνητό σας ελκυστικό στους κλέφτες. Ο John Falciglia, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων στην Gunther Mitsubishi στο Coconut Creek της Φλόριντα, λέει ότι τα μικρότερα αντικείμενα, όπως γυαλιά ηλίου, τσάντες γυμναστηρίου και τσάντες αγορών, μπορούν να προσελκύσουν κλέφτες που αναζητούν μια γρήγορη πώληση.

Έχετε κατά νου ότι ένα αυτοκίνητο με ορατά αντικείμενα αξίας μπορεί να φαίνεται ως πιο ελκυστικός στόχος από ένα που φαίνεται άδειο.

Οι διαρρήξεις ενέχουν κίνδυνο κλιμάκωσης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας κλέφτης μπορεί να διαρρήξει ένα αυτοκίνητο για να κλέψει αντικείμενα αξίας, αλλά στη συνέχεια να βρει κλειδιά ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να κάνουν την κλοπή του ίδιου του αυτοκινήτου πιο βολική, μετατρέποντας μια απλή διάρρηξη σε πλήρη κλοπή αυτοκινήτου.

Πώς να προστατευτείτε: Οι Falciglia και Harrison τονίζουν τη σημασία να κρατάτε τα αντικείμενα αξίας σας μακριά από τα μάτια, κατά προτίμηση σε κλειστό πορτμπαγκάζ ή ντουλαπάκι. Ακόμα καλύτερα, μην τα αφήνετε καθόλου μέσα στο αυτοκίνητό σας.

Το αυτοκίνητό σας είναι σταθμευμένο σε περιοχή με κακό φωτισμό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι σταθμεύουν σε απομακρυσμένα σημεία. Μερικοί θέλουν να αποφύγουν τις γρατσουνιές από τις πόρτες σε πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης. Άλλοι δεν θέλουν την ταλαιπωρία να παλέψουν για μια καλή θέση. Και κάποιοι πιστεύουν ότι το να παρκάρετε σε φωτεινό δρόμο με πολύ κόσμο κάνει το όχημά σας στόχο για κλοπή. Ο Falciglia επισημαίνει ότι ισχύει το αντίθετο. «Οι κλέφτες προτιμούν τις κακώς φωτισμένες, απομονωμένες περιοχές όπου μπορούν να δουλέψουν απαρατήρητοι», λέει.

Πώς να προστατευτείτε: «Σταθμεύστε σε καλά φωτισμένες, πολυσύχναστες περιοχές όποτε είναι δυνατόν», λέει ο Harrison. Χρησιμοποιήστε χώρους στάθμευσης με κάμερες επιτήρησης και προσπαθήστε να σταθμεύσετε εντός του οπτικού πεδίου της κάμερας. Επιλέξτε χώρο στάθμευσης με προσωπικό ασφαλείας αν είναι δυνατόν, ακόμα κι αν κοστίζει περισσότερο από το να παρκάρετε στο δρόμο. Το βράδυ, αναζητήστε φωτεινά πάρκινγκ ή σταθμεύστε κάτω από φανάρια δρόμου. Σε ένα πάρκινγκ γκαράζ, φροντίστε να αποφύγετε τις σκοτεινές πίσω γωνίες που είναι πολύ λιγότερο φωτισμένες.

Οι πόρτες και τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας είναι ξεκλείδωτα

Πολλά πράγματα μας αποσπούν την προσοχή όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο: να τελειώσουμε μια τηλεφωνική συνομιλία, να σκεφτούμε το podcast που ακούγαμε ή να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος έχει λουρί. Επομένως, είναι εύκολο να ξεχάσετε να ανεβάσετε πλήρως τα παράθυρα και να κλειδώσετε τις πόρτες. Ίσως σκεφτήκατε ότι δεν πειράζει να αφήσετε το παράθυρο κατεβασμένο όταν κάνετε μια γρήγορη στάση για να πάρετε τα καθαριστήριά σας ή να πάρετε ένα φλιτζάνι καφέ. «Εκτός από το κλείδωμα των θυρών, είναι επίσης απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα είναι πλήρως κλειστά», λέει ο Falciglia. «Τα μερικώς ανοιχτά παράθυρα μπορεί να αποτελέσουν εύκολο σημείο εισόδου για τους κλέφτες».

Πώς να προστατευτείτε: «Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα συναγερμού, χρησιμοποιήστε το», λέει ο Falciglia. Συνήθισε να βεβαιώνεσαι ότι τα παράθυρά σου είναι πλήρως κλειστά και το αυτοκίνητό σου είναι κλειδωμένο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του αυτοκινήτου σας από κλοπές. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνετε διπλό έλεγχο ότι πατήσατε το σωστό κουμπί. Σύμφωνα με τον Harrison, η αύξηση των τηλεχειρίσεων με κουμπιά έχει κάνει τους οδηγούς εφησυχασμένους σχετικά με τον διπλό έλεγχο των κλειδωμάτων. Τώρα που δεν κλειδώνουμε χειροκίνητα τα οχήματα από μέσα ή με κλειδί, είναι πιο εύκολο να ξεκλειδώσουμε κατά λάθος το αυτοκίνητο αντί να το κλειδώσουμε.

Το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί είναι εκτεθειμένο.

Εκτός από την κλοπή με απειλή, πρέπει επίσης να ανησυχούμε για το hacking αυτοκινήτων. Τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί έχουν κάνει τη ζωή μας πιο άνετη, αλλά επειδή τα τηλεχειρίδια στέλνουν σήματα για να ξεκλειδώσουν και να ξεκινήσουν τα οχήματά μας, οι κλέφτες μπορούν να συλλάβουν αυτά τα σήματα και να τα χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν τα οχήματά μας.

«Οι κλοπές αυτοκινήτων χωρίς κλειδί, επίσης γνωστές ως κλοπές με μεσολάβηση σήματος, ξεπερνούν τις παραδοσιακές διαρρήξεις λόγω της αυξανόμενης διάδοσης των συστημάτων εισόδου χωρίς κλειδί», λέει ο Harrison. Τα συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί χρησιμοποιούν συνήθως αναγνώριση μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID) ή παρόμοια τεχνολογία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι να αποτρέψετε τους hackers να μεταδώσουν το σήμα.

Πώς να προστατευτείτε: «Διατηρείτε το τηλεχειριό σας σε μια θήκη αποκλεισμού σήματος ή σε ένα μεταλλικό κουτί όταν δεν το χρησιμοποιείτε», λέει ο Falciglia. Αυτά τα μικρά και φορητά gadgets ασφαλείας αυτοκινήτου είναι εύκολο να τα κρατήσετε σε μια τσάντα και οι τσάντες αποκλεισμού σήματος σταματούν την επικοινωνία με το τηλεχειρίο εμποδίζοντας το σήμα.

Στο σπίτι, μην αποθηκεύετε το τηλεχειριό σας κοντά σε παράθυρα ή πόρτες. «Τοποθετήστε το σε κεντρικό σημείο μέσα στο σπίτι σας για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες το σήμα να συλληφθεί από κλέφτη έξω», λέει. «Επιπλέον, ορισμένα νεότερα τηλεχειρίδια μπορούν να απενεργοποιήσουν το ασύρματο σήμα όταν δεν χρησιμοποιούνται, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας».

Αν μένετε σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά κλοπών ή διαθέτετε όχημα δημοφιλές στους κλέφτες, ο Harrison συνιστά την απενεργοποίηση της εισόδου χωρίς κλειδί εάν το επιτρέπει το αυτοκίνητό σας. Ή χρησιμοποιήστε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως κλειδαριές τιμονιού.

Δεν λαμβάνετε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

Τα συστήματα ασφαλείας αυτοκινήτων που είναι εγκατεστημένα εργοστασιακά αποτελούν καλή αρχή, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά, κυρίως επειδή όταν οι εγκληματίες μάθουν να παρακάμπτουν ένα συγκεκριμένο σύστημα συναγερμού, μπορούν να επαναλάβουν τη διαδικασία σε παρόμοια οχήματα. «Οι κλέφτες γίνονται πιο εξελιγμένοι, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία για να παρακάμψουν βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας», λέει ο Harrison. Η προσθήκη επιπλέον μέτρων προστασίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

Πώς να προστατευτείτε: Εγκαταστήστε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας: Ένα κλειδί τιμονιού, ένα σύστημα συναγερμού aftermarket ή μια συσκευή παρακολούθησης GPS μπορούν να αποτρέψουν τους κλέφτες και να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε το όχημά σας σε περίπτωση κλοπής. Ορισμένες συσκευές παρακολούθησης GPS απαιτούν μηνιαία συνδρομή, αλλά μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε κρυφά ένα Apple AirTag ή Tile στο ντουλαπάκι για να βοηθήσετε την αστυνομία να εντοπίσει το όχημά σας σε περίπτωση κλοπής.

Και αν το αυτοκίνητό σας κλαπεί:

  • Αναφέρετε την κλοπή αμέσως στην αστυνομία. Όσο πιο γρήγορα αναφέρετε την κλοπή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί το όχημά σας. Σύμφωνα με στοιχεία του NICB, το 34% των ανακτηθέντων οχημάτων βρέθηκαν την ίδια ημέρα της κλοπής και το 45% βρέθηκαν εντός δύο ημερών.
  • Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία. Η αναφορά της κλοπής στην αστυνομία παρέχει επίσης αρχείο για τον ασφαλιστή σας.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε