5 λόγοι που το λαμπάκι θερμοκρασίας είναι αναμμένο

5 λόγοι που το λαμπάκι θερμοκρασίας είναι αναμμένο

Εάν δείτε κάποιο από τα προειδοποιητικά λαμπάκια να αναβοσβήνει στο καντράν, πιθανότατα δεν είναι για καλό.

Ωστόσο, οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι σωτήριες. Κάθε λυχνία έχει σχεδιαστεί, για να ειδοποιεί τους οδηγούς για πιθανά προβλήματα στο αυτοκίνητο.

Εάν βρίσκεστε στο δρόμο όταν ανάψει η ένδειξη θερμοκρασίας του αυτοκινήτου, το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι να σταματήσετε και να αφήσετε τον κινητήρα να κρυώσει. Στη συνέχεια, καλέστε την οδική βοήθεια ή την ασφάλεια,  για να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο συνεργείο.

5 αιτίες που ανάβει η ένδειξη θερμοκρασίας του αυτοκινήτου

  1. Βλάβη στο ψυγείο
  2. Ελαττωματικός θερμοστάτης
  3. Χαμηλή στάθμη ή διαρροή ψυκτικού υγρού
  4. Κακή αντλία νερού
  5. Χαλασμένος ανεμιστήρας

1. Βλάβη στο ψυγείο

Όταν πρόκειται για τα χειρότερα σενάρια, η «βλάβη του ψυγείου» είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που δεν θέλετε να ακούσετε. Το ψυγείο είναι, ουσιαστικά, το κύριο σύστημα άμυνας του κινητήρα, ενάντια στην υπερθέρμανση.

Το ψυγείο είναι επιφορτισμένο με τη μεταφορά ενός μείγματος ψυκτικού υγρού και νερού στον κινητήρα. Εκεί, το μείγμα απορροφά θερμότητα και επιστρέφει στο ψυγείο, όπου λεπτά μεταλλικά «πτερύγια» βοηθούν στην απομάκρυνση της θερμότητας από το μείγμα.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ευθύνονται για βλάβη στο ψυγείο, συμπεριλαμβανομένων των κατεστραμμένων πτερυγίων, της διάβρωσης, της ελαττωματικής αντλίας και φυσικά, της έλλειψης ψυκτικού υγρού, μεταξύ άλλων.

radiator-failure

Εάν χαλάσει οποιοδήποτε από αυτά τα εξαρτήματα, ολόκληρο το σύστημα ψυγείου μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα, οδηγώντας όχι μόνο σε υπερθέρμανση, αλλά και σε βλάβη του κινητήρα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η επισκευή του ψυγείου δεν είναι φθηνή. Το κόστος, εξαρτάται από παράγοντες όπως η μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου, καθώς και ποια εξαρτήματα πρέπει να αντικατασταθούν.

2. Ελαττωματικός θερμοστάτης

Το ψυγείο, είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα στο σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου. Ένα ακόμα κρίσιμο εξάρτημα, είναι ο θερμοστάτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής του ψυκτικού υγρού στον κινητήρα.

malfunctioning-thermostat

Ο θερμοστάτης, παρακολουθεί τη θερμοκρασία του κινητήρα και – όταν αρχίζει να ζεσταίνεται – ανοίγει για να επιτρέψει την είσοδο του ψυκτικού υγρού. Ομοίως, όταν ο κινητήρας είναι κρύος, ο θερμοστάτης παραμένει κλειστός, εμποδίζοντας έτσι το περιττό ψυκτικό υγρό.

Στην περίπτωση του κρύου κινητήρα, μπορεί να είναι δύσκολο για ένα αυτοκίνητο να πιάσει την ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του. Ωστόσο, το πρώτο πρόβλημα είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς προκαλεί υπερθέρμανση του κινητήρα, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική βλάβη.

Ο θερμοστάτης είναι ένα από τα πρώτα εξαρτήματα που θα ελέγξει ένας μηχανικός, σε περίπτωση προβλήματος. Ένας θερμοστάτης, θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, για περίπου μια δεκαετία ή 160.000 χιλιόμετρα– όποιο έρθει πρώτο.

3. Χαμηλή στάθμη ή διαρροή ψυκτικού υγρού

Είναι πολύ σημαντικό, η ποσότητα ψυκτικού υγρού να είναι επαρκής, καθώς η χαμηλή στάθμη του ψυκτικού υγρού, είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους υπερθέρμανσης του κινητήρα.

low-or-leaking-coolant

Ένα αυτοκίνητο δεν πρέπει να λειτουργεί, χωρίς την κατάλληλη ποσότητα ψυκτικού υγρού. Είναι ένα από τα υγρά που πρέπει να ελέγχονται συχνά – ορισμένοι συνιστούν εβδομαδιαίους ελέγχους. Είναι εύκολο να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού. Το δοχείο είναι ορατό και προσβάσιμο, χωρίς τη βοήθεια μηχανικού.

4. Κακή αντλία νερού

Ενώ ο θερμοστάτης καθορίζει το πότε θα απελευθερώσει το ψυκτικό υγρό στον κινητήρα και το ψυγείο μεταφέρει το ψυκτικό υγρό όπου είναι απαραίτητο, πώς ξεκινά αυτό το ταξίδι;

Η διαδικασία ξεκινάει από την αντλία νερού, η οποία διασφαλίζει οτι το ψυκτικό υγρό θα βγει σωστά από το ψυγείο, προκειμένου να μεταφερθεί στα κατάλληλα μέρη του κινητήρα.

bad-water-pump

Εάν η αντλία νερού δεν λειτουργεί σωστά,  το ψυκτικό υγρό θα παραμένει στο δοχείο του, αντί να κυκλοφορεί στον κινητήρα. Αν και ορισμένα νέα μοντέλα αυτοκινήτων, διαθέτουν αντλίες νερού που τροφοδοτούνται από ηλεκτρικά συστήματα, πολλά αυτοκίνητα εξακολουθούν να βασίζονται σε έναν ιμάντα χρονισμού για να λειτουργούν σωστά.

Έτσι, εάν αυτός ο ιμάντας χαλάσει, θα χαλάσει και η αντλία νερού.

Οι σύγχρονες αντλίες νερού, είναι κατασκευασμένες για να διαρκούν σχεδόν 160.000 χιλιόμετρα, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα εμφανίσουν πρόωρη βλάβη πρόωρα.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της αντλίας νερού. Αλλά μπορείτε να εντοπίσετε σημάδια που δείχνουν ότι η αντλία έχει πρόβλημα, όπως η δημιουργία μίας λακκούβας ψυκτικού υγρού ή νερού κάτω από το αυτοκίνητο, ή τρίξιμο στον κινητήρα που συνήθως συνεπάγεται τη φθορά του ιμάντα χρονισμού.

5. Χαλασμένος ανεμιστήρας

Εάν το αυτοκίνητο ανεβάζει θερμοκρασία, είναι πιθανό να έχει χαλάσει ο ανεμιστήρας. Η κύρια λειτουργία του ανεμιστήρα, είναι να ψύχει τόσο το ψυγείο όσο και τον κινητήρα, τραβώντας αέρα μέσα από τις γρίλιες του αυτοκινήτου, όταν δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να τραβήξει αρκετό μόνο του.

Όπως συμβαίνει με την αντλία νερού,, οι ανεμιστήρες μπορούν να είναι είτε ηλεκτρικοί είτε με ιμάντα, και ανάλογα με το σχεδιασμό του κινητήρα, μπορεί να υπάρχει ένας ή περισσότεροι στο αυτοκίνητο.

broken-cooling-fan-

Σε κάθε περίπτωση, η υπερθέρμανση του κινητήρα είναι πολύ πιθανή, όταν ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί σωστά. Όπως πολλές από τις άλλες βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε αναμμένο λαμπάκι θερμοκρασίας του κινητήρα, η επισκευή ή η αντικατάσταση ενός ανεμιστήρα μπορεί να είναι δαπανηρή.

Ακόμα κι έτσι όμως, το κόστος του κινητήρα, δεν συγκρίνεται με το κόστος αντικατάστασης ενός καμένου κινητήρα.

Δείτε επίσης

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

Νέος ΚΟΚ: Για ποιες παραβάσεις προβλέπονται αυστηρές ποινές – Έως το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

7 συμβουλές για να διώξετε τις μυρωδιές από το αυτοκίνητο

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Γιατί οι προβολείς δεν φωτίζουν μακριά: Αιτίες και πώς να τους επισκευάσετε

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Harley-Davidson: Τί σημαίνει η λυχνία με το κόκκινο κλειδί στο καντράν;

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Google Maps: Πώς να αποφύγετε τα διόδια και την εθνική

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή 10€