Μηχανή: 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε εξοπλισμό για τη βροχή

Μηχανή: 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε εξοπλισμό για τη βροχή

Αν είστε σαν τους αμέτρητους μοτοσικλετιστές εκεί έξω, υπάρχουν λίγα πράγματα που θα σας κρατήσουν μακριά από τη μηχανή σας. Ακόμα και η βροχή δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς. Καθώς διανύουμε τους ζεστούς μήνες του έτους, η αντιμετώπιση της βροχόπτωσης είναι αναπόφευκτη, πολύ περισσότερο αν ζείτε ήδη σε μια περιοχή με έντονες βροχοπτώσεις. Ενώ οι καλύτερες μοτοσικλέτες σήμερα είναι εξοπλισμένες για να αντιμετωπίζουν αυτές τις συνθήκες, εφόσον οδηγείτε προσεκτικά, το να προστατευτείτε κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής καταιγίδας είναι μια διαφορετική ιστορία. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον εαυτό σας στεγνό και καλά μονωμένο σε ένα τέτοιο σενάριο είναι να φορέσετε εξοπλισμό βροχής για μοτοσικλέτες.

Η επιλογή του σωστού εξοπλισμού βροχής είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με την εύρεση μιας ασφαλούς μοτοσικλέτας. Περισσότερο από έναν απλό τρόπο για να μην γίνεστε μούσκεμα, είναι ένα καλό μέτρο ασφαλείας τόσο για εσάς όσο και για όσους μοιράζεστε το δρόμο. Υπάρχουν όμως πολλοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού προχωρήσετε στην απόκτηση ενός τέτοιου εξοπλισμού για τον εαυτό σας.

Όπως και άλλα κοινά αξεσουάρ μοτοσικλέτας, ο εξοπλισμός βροχής διατίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία από στυλ, υλικά, μεγέθη αμαξώματος και ανθεκτικότητα. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να επιλέξετε την πιο δημοφιλή ή ακριβή μάρκα εκεί έξω, είναι σημαντικό να εξετάσετε πρώτα τις ανάγκες σας και να βρείτε εξοπλισμό μοτοσικλέτας που αντικατοπτρίζει καλύτερα αυτές τις εκτιμήσεις. Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε με το σωστό πόδι, καταρτίσαμε μια λίστα με μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε εξοπλισμό βροχής για μοτοσικλέτες.

Ευκολία στη χρήση

easiness-to-put-on-1718304380

Φυσικά, το πρώτο βήμα για τον εξοπλισμό βροχής της μοτοσικλέτας σας είναι να τον φορέσετε. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο εφόσον το μέγεθός του ταιριάζει με τον σωματότυπό σας, αλλά υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν πρόκειται να βρείτε εξοπλισμό βροχής που μπορείτε να φορέσετε και να βγάλετε με ευκολία.

Υπάρχουν δύο είδη στολών βροχής για μοτοσικλέτες από τα οποία θα πρέπει να διαλέξετε – ένα μονοκόμματο ή δύο κομμάτια. Οι μονοκόμματες στολές βροχής προσφέρουν γενικά την πιο ενδελεχή προστασία συνολικά, καθώς καλύπτουν ολόκληρο το σώμα σας, ενώ μια διμερής στολή, εκτός αν διαθέτει φερμουάρ στη μέση, θα αφήσει τη μέση σας ευάλωτη στα στοιχεία της φύσης. Η προειδοποίηση σε αυτό είναι ότι μια μονοκόμματη στολή είναι πολύ πιο δύσκολο να βγει και να αποθηκευτεί εύκολα. Ένα διμερές είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε αυτό, με την πρόσθετη ευκολία να μπορείτε να φορέσετε μόνο το ένα μισό της στολής για λιγότερο ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η απόφασή σας θα εξαρτηθεί τελικά από το πόσο έντονη είναι η βροχή στην περιοχή σας. Ένα μονοκόμματο είναι καλό για όσους ζουν σε περιοχές με πιο σταθερά ακραίες βροχοπτώσεις, ενώ ένα διχρωμία είναι καλό αν βιώνετε μόνο μια καταιγίδα κάθε τόσο. Ίσως μάλιστα να μην είναι κακή ιδέα να έχετε και τις δύο επιλογές στη διάθεσή σας για να είστε προετοιμασμένοι για κάθε περίσταση.

Αναπνοή

breathability-1718309746

Το πόσα στρώματα έχει η στολή βροχής σας εξαρτάται προφανώς από το κλίμα του τόπου όπου ζείτε. Αλλά ανεξάρτητα από το είδος της προστασίας που χρειάζεστε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όποια στολή βροχής και αν επιλέξετε διατηρεί κάποιο επίπεδο αναπνοής.

Μπορεί να είναι εύκολο να υπερθερμανθείτε ενώ φοράτε την στολή βροχής σας με υπερβολικά πολλά στρώματα, ακόμη και τις κρύες ημέρες που συνήθως φοράτε περισσότερα στρώματα που προκαλούν θερμότητα από το συνηθισμένο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε μια στολή βροχής που να επιτυγχάνει μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε κάτι που αναπνέει και σας προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης. Θα θέλετε σε μεγάλο βαθμό να μείνετε μακριά από τις στολές Z-liners από αυτή την άποψη, καθώς το εξωτερικό της στολής μπορεί εύκολα να επιβαρυνθεί από το υπερβολικό νερό της βροχής, παρέχοντας έτσι λιγότερη επαρκή ροή αέρα.

Το καλύτερο είδος στολής βροχής που πρέπει να επιλέγετε είναι αυτή με πλαστικοποιημένο αδιάβροχο εξωτερικό. Σε αντίθεση με το πιο περιοριστικό Z-liner, το γεγονός ότι το αδιάβροχο στρώμα παραμένει αυστηρά γύρω από τη στολή και δεν αποτελεί ξεχωριστό εσωτερικό στρώμα επιτρέπει καλύτερο αερισμό. Επιπλέον, υπάρχουν αφαιρούμενες αδιάβροχες επενδύσεις που μπορούν να φορεθούν είτε πάνω είτε κάτω από τη στολή βροχής, δίνοντας μια ευέλικτη επιλογή σε όσους ζουν σε περιοχές με διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να τα φορέσετε και να τα βγάλετε, οπότε μπορεί να βραχείτε ακόμα ανάλογα με το πού βρίσκεστε όταν τα εφαρμόζετε.

Ραφές

seams-1718304380

Προφανώς, ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο θέλετε εξοπλισμό βροχής για μοτοσικλέτες είναι για να μείνετε προστατευμένοι από τη βροχή. Ενώ η στολή στο σύνολό της πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτική για να αντέχει τις διάφορες καιρικές συνθήκες, ο διάβολος κρύβεται πραγματικά στις λεπτομέρειες όταν πρόκειται να βρείτε κάτι που θα διαρκέσει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάζετε τις ραφές του εξοπλισμού βροχής που επιλέγετε.

Χωρίς σωστές ραφές, ακόμη και το καλύτερο υλικό δεν θα σας κρατήσει εντελώς στεγνούς για πολύ καιρό. Βεβαιωθείτε ότι η στολή βροχής σας έχει ραφές που είναι ραμμένες ή συγκολλημένες μεταξύ τους με χρήση θερμότητας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές της μασχάλης, του καβάλου και του στήθους, καθώς αυτές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε διαρροές. Επιπλέον, μπορείτε εύκολα να βρείτε αυτοκόλλητη ταινία σφράγισης ραφών για να προσθέσετε επιπλέον προστασία ή να διορθώσετε τις πιο αδύναμες περιοχές της στολής σας.

Ομοίως, βεβαιωθείτε ότι τα φερμουάρ είναι επίσης σφιχτά και ασφαλή. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι πολλά φερμουάρ στολών βροχής είναι μόνο αδιάβροχα και όχι πλήρως αδιάβροχα. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο χοντρό και στιβαρό είναι το φερμουάρ, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι στα στοιχεία της φύσης.

Σπουδαιότητα υλικού

materiality-1718304380

Αν και έχουμε αναφερθεί σε ορισμένες πτυχές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται για το υλικό του εξοπλισμού βροχής για μοτοσικλέτες σε προηγούμενες ενότητες, αξίζει να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο σε αυτό το θέμα. Το είδος του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένη η στολή βροχής σας δεν καθορίζει μόνο την αντοχή της στα στοιχεία της φύσης, αλλά είναι επίσης το κλειδί για να γνωρίζετε πόσο θα κοστίσει.

Οι πιο συνηθισμένες και οικονομικά αποδοτικές στολές βροχής κατασκευάζονται συνήθως από νάιλον ή πολυεστέρα. Το μειονέκτημα είναι ότι η διαπνοή αυτού του τύπου εξοπλισμού βροχής θα επηρεαστεί περισσότερο από την ποσότητα των στρώσεων που προστίθενται. Ομοίως, οι στολές βροχής που κατασκευάζονται με χρήση PVC μπορούν επίσης να περιορίσουν τη ροή του αέρα.

Άλλα υλικά, όπως το κερωμένο βαμβάκι και το δέρμα που αναπνέει, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ενισχυμένη προστασία, ενώ παράλληλα επιτρέπουν καλύτερο αερισμό. Ωστόσο, συχνά έχουν υψηλότερη τιμή, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεστε πριν επενδύσετε σε αυτό. Αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε και να ερευνήσετε την υλικότητα οποιασδήποτε μάρκας επιλέξετε και δείτε αν άλλοι πελάτες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν.

Ασφάλεια και ορατότητα

safety-and-visibility-1718309746

Σίγουρα δεν είναι αδύνατο να οδηγήσετε τη μοτοσικλέτα σας στη βροχή, αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Ακόμα και σε ελαφριά βροχή, είστε πιο επιρρεπείς στο να γλιστρήσετε ή να εμπλακείτε σε ατυχήματα, ενώ οι πιο έντονες νεροποντές μπορεί να επηρεάσουν πιο σοβαρά την ορατότητά σας. Μαζί με τη φροντίδα που δίνετε στον τρόπο οδήγησης, η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού βροχής θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τον πιθανό κίνδυνο που συνεπάγεται η οδήγηση στη βροχή.

Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολλές στολές βροχής και εξοπλισμό εξοπλισμένο με χρήσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Για όσους αντιμετωπίζουν συνεχώς μειωμένη ορατότητα από την αναπνοή τους που θολώνει το γείσο του κράνους τους, είναι καλή ιδέα να βρείτε εξοπλισμό βροχής με προστατευτικό αναπνοής και σύστημα pin lock, καθώς αυτά τα στοιχεία βοηθούν στη μείωση της συμπύκνωσης. Η ύπαρξη πρόσθετης επένδυσης στην ίδια τη στολή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων μιας πιθανής σύγκρουσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα, οι αγκώνες και οι ώμοι σας διαθέτουν κάποιο είδος πρόσθετης προστασίας.

Μαζί με την ασφάλεια του εαυτού σας, θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τους άλλους στο δρόμο, οι οποίοι μπορεί να δυσκολεύονται να σας εντοπίσουν στο δρόμο σε τέτοιες συνθήκες. Προτιμήστε στολές βροχής με έντονα χρώματα, όπως κίτρινο ή πορτοκαλί, καθώς αυτά αναγνωρίζονται εύκολα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι πολλές στολές βροχής είναι εξοπλισμένες με αντανακλαστικές λωρίδες ή λογότυπα που σας βοηθούν να παραμείνετε ορατοί.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε