Site icon TheCars.gr

ΚΟΚ: Ποιο είναι το πρόστιμο για οδηγούς που πίνουν καφέ – Τι λέει η Δημογλίδου

ΚΟΚ: Ποιο είναι το πρόστιμο για οδηγούς που πίνουν καφέ – Τι λέει η Δημογλίδου

Photo: rf123

Έκπληξη για πολλούς οδηγούς: Ο ΚΟΚ κρύβει μια διάταξη που απαγορεύει την κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων κατά την οδήγηση, επιβάλλοντας πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών κατά την οδήγηση απαγορεύεται, καθώς αποσπά την προσοχή του οδηγού και αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επισημαίνει:

«Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση».

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οδηγός υποχρεούται να κρατά τα χέρια του στο τιμόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της οδήγησης. Η απαγόρευση αυτή ισχύει για κάθε είδους απασχόληση των χεριών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφίμων ή ποτών.

«Οτιδήποτε απασχολεί είτε είναι κινητό, είτε κάτι άλλο, είτε είναι ο καφές. Έχει γίνει πολύς λόγος για τον καφέ. Δεν είναι καινούργια διάταξη, αν ένας όμως οδηγεί και κρατά συνεχώς στο ένα χέρι ένα ποτήρι με καφέ, καταλαβαίνετε πως δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην οδήγηση και να ανταποκριθεί σε κάτι έκτακτο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, η απαγόρευση της απασχόλησης των χεριών του οδηγού αφορά σε μια συνεχή κατάσταση και όχι σε μια στιγμιαία ενέργεια.

Ωστόσο, η ίδια διευκρίνισε ότι δεν έχει καταγραφεί περίπτωση επιβολής προστίμου σε οδηγό που εντοπίστηκε να καταναλώνει καφέ κατά τη διάρκεια στάσης στα φανάρια.

Το άρθρο του ΚΟΚ

Η παράγραφος 2, του άρθρου 13 του ΚΟΚ τονίζει τα ακόλουθα:

Exit mobile version