Site icon TheCars.gr

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς ο καύσωνας επηρεάζει την αυτονομία τους – Τί πρέπει να ξέρετε

cars in the sun

Ο αντίκτυπος της θερμότητας στην μπαταρία

Η μπαταρία ιόντων λιθίου στο ηλεκτρικό σας όχημα αποδίδει καλύτερα μεταξύ 20°C και 25°C.

Θερμαίνεται όταν το αυτοκίνητο κινείται με υψηλές ταχύτητες και, φυσικά, σε ζεστό καιρό. Η υπερθέρμανση οδηγεί σε μείωση της αυτονομίας.Η θερμοκρασία στην οποία θα υπερθερμανθεί εξαρτάται από τον κατασκευαστή.Πέρα από αυτή τη θερμοκρασία, η μπαταρία σας θα αποδίδει κάτω από την ονομαστική της χωρητικότητα. Μπορεί να καταστραφεί σε θερμοκρασίες άνω των 50°C και δεν αντέχει πολύ καλά θερμοκρασίες άνω των 70°C. Η συχνή έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να μειώσει την αυτονομία του αυτοκινήτου σας πιο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.

Η εμβέλειά σας θα βελτιστοποιηθεί εάν ο ηλεκτροκινητήρας σας τροφοδοτείται από μια μπαταρία με καλό σύστημα ψύξης. Η υγρή ψύξη είναι η πιο αποτελεσματική. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα των εταιρειών Tesla, Hyundai, Audi και Renault. Άλλοι κατασκευαστές, όπως η Nissan με το μοντέλο Leaf, έχουν επιλέξει την ψύξη με αέρα, αλλά αυτή μπορεί να μην είναι επαρκής για τη διατήρηση της απόδοσης της μπαταρίας σε ζεστό καιρό.

Με την πάροδο του χρόνου, μια μπαταρία ιόντων λιθίου που ψύχεται με υγρό χάνει το πολύ 10% της εμβέλειάς της σε 5 χρόνια, σε σύγκριση με το πολύ 7-8% για μια μπαταρία που ψύχεται με αέρα. Συνεπώς, σας συνιστούμε να το λάβετε υπόψη σας εάν οδηγείτε τακτικά σε ζεστές θερμοκρασίες.

Ο αντίκτυπος του κλιματισμού

Σε ζεστό καιρό, ο κλιματισμός κάνει τα ταξίδια πιο άνετα.

Ωστόσο, αν το χρησιμοποιείτε πολύ, μειώνει την αυτονομία του αυτοκινήτου σας. Για μια διαδρομή 200 χιλιομέτρων με ένα συμπαγές ηλεκτρικό όχημα που διαρκεί 2,5 ώρες, ο κλιματισμός στα 2 kW μπορεί να μειώσει την αυτονομία του αυτοκινήτου κατά 25 ή 30 χιλιόμετρα.

Για να το περιορίσετε αυτό, μπορείτε να ρυθμίσετε την ισχύ του κλιματισμού χωρίς να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά του: για παράδειγμα, μπορείτε να κατευθύνετε όλους τους αεραγωγούς προς τους επιβάτες.

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν πλέον μια αναστρέψιμη αντλία θερμότητας: αυτό εξασφαλίζει μια άνετη θερμοκρασία για τους επιβάτες, χωρίς να επιβαρύνεται υπερβολικά η μπαταρία.

Επιπλέον, η έντονη ζέστη επηρεάζει την ταχύτητα φόρτισης της μπαταρίας σας: επιβραδύνεται αυτόματα και σταδιακά καθώς αρχίζει να υπερθερμαίνεται. Οι καύσωνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους σταθμούς φόρτισης και να έχουν αντίκτυπο στην απόδοσή τους.

Ως αποτέλεσμα, η φόρτιση θα διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο σε πολύ ζεστό καιρό. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε στεγασμένους σταθμούς φόρτισης: το όχημά σας μπορεί να κρυώσει λίγο καθώς φορτίζει!

Exit mobile version