Site icon TheCars.gr

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μικρό το καλό για το περιβάλλον

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μικρό το καλό για το περιβάλλον

Μπορεί τα EV να υπόσχονται καθαρότερο αέρα και μικρότερη ρύπανση, ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση, ακόμη και αν όλα τα αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνουν ηλεκτρικά, είναι αδύνατο να αποτραπούν κάποιες από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της αυτοκίνησης.

Ο σύγχρονος κόσμος μετακινείται χρησιμοποιώντας περίπου 2 δισεκατομμύρια μηχανοκίνητα οχήματα, εκ των οποίων το 65% είναι αυτοκίνητα. Αυτό αντιστοιχεί σε 16 αυτοκίνητα για κάθε 100 άτομα, αλλά το ποσοστό ιδιοκτησίας αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλότερο στις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες, όπου τα αυτοκίνητα καθορίζουν τη μορφή των πόλεων αλλά και τα πρότυπα της καθημερινότητας.

Ο εν λόγω στόλος απαιτεί σημαντικές, συνεχείς επενδύσεις σε δρόμους και αυτοκινητοδρόμους, χώρους στάθμευσης, εργασίες άντλησης πετρελαίου και παραγωγής καυσίμων, εξόρυξη και μεταποίηση μετάλλων, ασφάλιση και πολλά ακόμα.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές. σε τραυματισμούς και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα συνοψίζει τα κακά που προκαλούν γενικότερα τα αυτοκίνητα. Ακολουθούν κάποια από τα συμπεράσματα:

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκαλούν λιγότερη ρύπανση σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης – το κύριο πλεονέκτημά τους – αλλά αδυνατούν να αποτρέψουν κινδύνους μικρής κλίμακας.

Η αντικατάσταση των κινητήρων με μπαταρίες δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις προετοιμάζονται για να φιλοξενήσουν τα αυτοκίνητα ή τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα σκοτώνουν τους ανθρώπους. Παρόλο που οι εξατμίσεις τους δεν εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα, τα EV είναι συχνά βαρύτερα από τα αντίστοιχα συμβατικά, πράγμα που σημαίνει περισσότερη ρύπανση από μικροσωματίδια από τα ελαστικά στους δρόμους.

 

Πηγή: Automotive News

Exit mobile version