Site icon TheCars.gr

Η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο είναι σε απόσταση αναπνοής

Highway Hypnosis Is Just Around the Bend

Η οδήγηση από το σημείο Α στο σημείο Β είναι αρκετά απλή υπόθεση. Αλλά σας έχει τύχει ποτέ να ξεφύγετε από αυτό στη μέση της διαδρομής και να συνειδητοποιήσετε ότι ήσασταν πιο μακριά από ό,τι νομίζατε; Ή έχετε ποτέ καταλήξει στον προορισμό σας ξαφνικά και δεν μπορούσατε να θυμηθείτε πώς φτάσατε εκεί ή τι συνέβη κατά τη διαδρομή;

Αν ακολουθείτε την ίδια διαδρομή για τον ίδιο προορισμό αρκετά συχνά ή αν βρεθείτε να οδηγείτε για μεγάλα διαστήματα σε έναν άδειο αυτοκινητόδρομο, μπορεί να βιώσετε αυτή τη μετατόπιση και τη χαμένη αίσθηση του χρόνου, ένα φαινόμενο γνωστό ως «ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο».

Η εγκεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Natacha Duke, MA, RP, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να συμβεί και στους καλύτερους από εμάς, γιατί η οδήγηση σε κατάσταση υπνηλίας μπορεί να την επιδεινώσει και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την αποτρέψετε από το να συμβεί.

Τι είναι η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο;

Η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο χαρακτηρίζεται από απώλεια της αίσθησης του χρόνου κατά την οδήγηση. Λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο γρήγορα οδηγούσατε, πόσο καλά οδηγούσατε, πράγματα που είδατε στη διαδρομή και τοποθεσίες που περάσατε μπορεί να είναι θολές ή δύσκολο να ανακαλέσετε. Η οδήγηση μπορεί να μοιάζει με θολούρα και να φαίνεται πολύ μικρότερη από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

Δεν αντιλαμβάνεστε πάντα πότε βρίσκεστε σε ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο μέχρι να βγείτε από αυτήν.

«Συνήθως οι άνθρωποι περιγράφουν την ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο είτε ως το ότι έφτασαν στον προορισμό τους και δεν θυμούνται πώς έφτασαν εκεί, είτε ως το ότι βρίσκονται πιο μακριά στη διαδρομή τους από ό,τι νόμιζαν και δεν ξέρουν πώς έφτασαν τόσο μακριά», λέει ο Duke.

«Συνήθως υπάρχει μια αίσθηση κάποιας σύγχυσης και κάποιας ανησυχίας για το τι συνέβη στα λεπτά που προηγήθηκαν της άφιξης στον προορισμό σας».

Η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ειδικά στις πιο οικείες, καθημερινές διαδρομές από και προς μέρη που επισκέπτονται συχνά, όπως η εργασία, το σχολείο, ο παιδικός σταθμός και το παντοπωλείο. Μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια μεγάλων, μονότονων διαδρομών προς την επόμενη πόλη, ή σε μεγαλύτερα οδικά ταξίδια.

Από μια μελέτη προκύπτει ότι η ύπνωση σε αυτοκινητόδρομους συμβαίνει συχνότερα σε αυτοκινητόδρομους απ’ ό,τι σε κατοικημένους δρόμους, όπου υπάρχουν λιγότερο συχνές αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας. Και ενώ ο αρχαιότερος ορισμός της «ύπνωσης στον αυτοκινητόδρομο» την κατέτασσε ως μια αμνησιακή, trancelike κατάσταση με μεγαλύτερους χρόνους αντίδρασης, παρόμοια με την οδήγηση υπό υπνηλία, η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο μπορεί στην πραγματικότητα να σχετίζεται με αυξημένη αυτόματη προσοχή χωρίς διαφορές στον χρόνο αντίδρασης.

«Η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο δεν είναι το ίδιο πράγμα με την οδήγηση σε υπνηλία και δεν είναι το ίδιο πράγμα με την οδήγηση σε κατάσταση απόσπασης της προσοχής», υπογραμμίζει ο Duke.

Τι προκαλεί την ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο;

Η ύπνωση του αυτοκινητόδρομου μοιάζει πολύ με την αίσθηση τύφλωσης του χρόνου, ή με την ιδέα ότι ο χρόνος περνάει γρήγορα όταν διασκεδάζεις. Όταν είστε απορροφημένοι με μια εργασία που σας ευχαριστεί, ο εγκέφαλός σας μπαίνει σε λειτουργία αυτόματου πιλότου και υπερσυγκεντρώνεται στο συγκεκριμένο έργο, οπότε χάνετε την αίσθηση του χρόνου και των άλλων πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω σας. Αυτή η συμπεριφορά έχει τις ρίζες της σε κάτι που ονομάζεται «διαδικαστική μνήμη».

Όταν μιλάμε για κάτι που συμβαίνει με απόλυτη φυσικότητα, συχνά λέμε ότι «μοιάζει πολύ με την οδήγηση ποδηλάτου». Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να ανακαλεί αυτόματα τον τρόπο εκτέλεσης διαδικαστικών εργασιών – όπως η προαναφερθείσα ποδηλασία, η συναρμολόγηση ενός παζλ, το παίξιμο ντραμς ή η οδήγηση ενός αυτοκινήτου – χωρίς να καταβάλλουμε ιδιαίτερη συνειδητή προσπάθεια για να κάνουμε αυτή την εργασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αυτόματος πιλότος αναλαμβάνει, ώστε να μπορείτε να κάνετε αυτές τις εργασίες με ελάχιστη έως καθόλου προσπάθεια.

Η τύφλωση στην εθνική οδό, λοιπόν, προκαλείται από έναν συνδυασμό υπερσυγκεντρωμένης αυτόματης προσοχής και διαδικαστικής μνήμης.

«Τα μάτια σας είναι στραμμένα στο δρόμο και είστε σε εγρήγορση, αλλά οι αυτόματες διεργασίες του εγκεφάλου σας παίρνουν τον έλεγχο», εξηγεί ο Duke. «Υπάρχει μια άποψη ότι στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι οδήγησης με αυτοπεποίθηση, επειδή το έχεις κάνει τόσες πολλές φορές».

Η οδήγηση στην ίδια διαδρομή μπορεί να σας οδηγήσει στο να «βάζετε ζώνη», ώστε ο εγκέφαλός σας να αναλάβει τη διαδικασία να σας πάει εκεί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Και η μονοτονία των ταξιδιών με αυτοκίνητο, οι μεγάλες διαδρομές και οι αυτοκινητόδρομοι μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

«Όταν κάτι μας γίνεται πολύ οικείο, ένα ορισμένο ποσοστό αυτόματων διεργασιών είναι στην πραγματικότητα αναμενόμενο», σημειώνει ο Duke. «Αν κάνετε την ίδια διαδρομή για τη δουλειά σας κάθε μέρα, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσετε την ύπνωση της εθνικής οδού, επειδή γίνεται αυτόματη για εσάς. Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε για την έξοδο- ξέρετε τον δρόμο σας».

Γιατί η υπνηλία, η κόπωση και η απόσπαση της προσοχής μπορεί να το επιδεινώσουν

Η ύπνωση στην εθνική οδό και η οδήγηση σε κατάσταση υπνηλίας είναι διαφορετικές έννοιες. Η οδήγηση σε κατάσταση υπνηλίας ή κόπωσης πίσω από το τιμόνι είναι πάντα επικίνδυνη, ενώ η ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο δεν είναι επικίνδυνη εκτός αν είστε επίσης σε κατάσταση υπνηλίας ή κούρασης όταν συμβαίνει.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να είστε σε εγρήγορση και τα μάτια σας να είναι στραμμένα στο δρόμο», δηλώνει ο Duke. «Αν οι αυτόματες διεργασίες σας συμβαίνουν σε αυτό το σενάριο, τότε δεν είναι επικίνδυνο, επειδή εξακολουθείτε να είστε υποσυνείδητα σε εγρήγορση σε έναν βαθμό. Αλλά αν αυτό συμβαίνει όταν είστε νυσταγμένοι και πέφτετε σε αυτή την ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο, θα υπάρξει τεράστιος κίνδυνος για την υγεία σας και την υγεία των άλλων ανθρώπων στο δρόμο».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότερα από 6.000 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο αφορούν οδηγό σε κατάσταση υπνηλίας.

«Το ιδανικό θα ήταν να μην οδηγείτε χωρίς επαρκή ύπνο. Σίγουρα, αν παρασύρεστε ενώ οδηγείτε, θα θέλετε να σταματήσετε όταν είναι δυνατόν», λέει ο Duke. «Αν οι άνθρωποι δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό ή δεν μπορούν να το κάνουν για κάποιο λόγο, τότε θέλετε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε μέτρα για να παραμείνετε σε εγρήγορση προσθέτοντας περισσότερα ερεθίσματα».

Μπορείτε να το κάνετε αυτό με:

Η απροσεξία ή η απόσπαση της προσοχής διαφέρει επίσης από την ύπνωση σε αυτοκινητόδρομο, επειδή δυσκολεύει την πλοήγηση. Αν είστε απρόσεκτοι ή αφηρημένοι, μπορεί να χάσετε μια έξοδο σε έναν αυτοκινητόδρομο ή να μειώσετε το χρόνο αντίδρασής σας, ώστε να μην ανταποκρίνεστε αποτελεσματικά σε διακοπές όπως η ξαφνική κίνηση ή τα επείγοντα περιστατικά.

«Αν είστε υπερβολικά φορτισμένοι και έχετε την τάση να είστε αυτός ο τύπος ανθρώπου που κάνει 100 πράγματα ταυτόχρονα, σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας συνιστούσα να κάνετε έναν πεντάλεπτο διαλογισμό πριν οδηγήσετε», συμβουλεύει ο Duke. «Πρέπει να ορίζετε τις προθέσεις σας για να έχετε το μυαλό και το σώμα σας στο ίδιο μέρος, ώστε να είστε σε εγρήγορση πριν βγείτε στο δρόμο».

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο;

«Οτιδήποτε σας κρατάει στο εδώ και τώρα μπορεί να βοηθήσει στην ύπνωση στον αυτοκινητόδρομο», λέει ο Duke.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσετε στο να είστε πιο προσηλωμένοι στις ενέργειές σας πίσω από το τιμόνι. Αν βασίζεστε στην τεχνολογία, όπως το GPS, για να σας πάει κάπου, για παράδειγμα, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το GPS, ώστε να βασίζεστε λιγότερο σε αυτή την τεχνολογία και περισσότερο στο ένστικτό σας, την αίσθηση της κατεύθυνσης και τις πινακίδες εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο ή τις πινακίδες του δρόμου για να φτάσετε εκεί που πρέπει να πάτε.

«Το cruise control φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ύπνωσης στον αυτοκινητόδρομο», προσθέτει ο Duke. «Το να βασίζεστε στην τεχνολογία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο χαλαροί και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πέσετε κι εσείς σε αυτήν».

Αν ακολουθείτε πάντα τις ίδιες διαδρομές για να φτάσετε εκεί που πηγαίνετε, δοκιμάστε να ακολουθήσετε μια νέα διαδρομή, ώστε να βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα λίγο πιο απροσδόκητο ταξίδι.

«Αν αλλάξουμε τη ρουτίνα μας, δεν πρόκειται να βασιστούμε σε αυτές τις αυτόματες διαδικασίες, επειδή θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο περιβάλλον μας», λέει.

Για μεγαλύτερες διαδρομές, μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα, όπως να διαβάζετε δυνατά στον εαυτό σας τις εξόδους του αυτοκινητόδρομου καθώς τις προσπερνάτε, να ρυθμίζετε το κάθισμά σας έτσι ώστε να κάθεστε όρθιοι και σε εγρήγορση και να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 90 λεπτά περίπου για να αποφύγετε την κούραση, την απόσπαση της προσοχής ή την εξάντληση της προσοχής σας για τη διαδρομή που έχετε μπροστά σας. Αν είστε κάποιος που χάνει την αίσθηση του χρόνου, βάλτε ένα ξυπνητήρι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας και το πώς αισθάνεστε.

Ό,τι κι αν κάνετε και όσο συχνά κι αν σας επηρεάζει η ύπνωση σε αυτοκινητόδρομο, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είστε σε κατάσταση εγρήγορσης και ετοιμότητας για ό,τι συμβεί όταν βρεθείτε πίσω από το τιμόνι και, στη συνέχεια, αφήστε τον εγκέφαλό σας να κάνει τα υπόλοιπα.

«Τίποτα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον ύπνο όσον αφορά τον χρόνο αντίδρασής σας», λέει ο Duke. «Αν αποκοιμηθείτε και νιώσετε ότι πέφτετε σε κατάσταση ύπνωσης ή ότι παρασύρεστε, με το πρώτο σημάδι αυτού θα πρέπει να σταματήσετε με ασφάλεια».

Exit mobile version