Site icon TheCars.gr

Η κρυφή γλώσσα των πιλότων: Τί εννοούν όταν λένε «George»

Male captain piloting airplane with engine throttle and power switch on dashboard command in cockpit. Fixing altitude and longitude level to takeoff and fly aircraft. Handheld shot. Close up.

Ο κλάδος της αεροπορίας πετάει πολύ πιο μπροστά από τους περισσότερους, όσον αφορά την ορολογία του. Ορισμένες φράσεις όπως «holding pattern» και «mayday» , που όλοι γνωρίζουμε, έχουν περάσει στην καθημερινότητα μας. Αλλά αν καθίσετε για ένα ποτό με μια παρέα από πιλότους, μπορεί να καταλήξετε να αισθανθείτε λίγο χαμένοι μέσα στην ορολογία τους.

Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες κάποιες λιγότερο γνωστές λέξεις των πιλότων που βρήκαμε σε chat rooms και σε ιστοσελίδες της αεροπορικής βιομηχανίας. Είτε η επόμενη πτήση σας είναι με τζάμπο, είτε με αεροπλάνο με έλικες, ή ακόμα και με ένα μικρό τζετ, εδώ είναι ένα δείγμα της μυστικής γλώσσας των πιλότων που μπορεί να ακούσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης.

1. Air pocket

Εκείνοι που βρίσκουν τα αεροπορικά ταξίδια λίγο τρομακτικά, μπορούν να βρουν παρηγοριά στο γεγονός ότι οι νόμοι της φυσικής κρατούν κάθε αεροπλάνο ψηλά. Καθώς η ώθηση ενός αεροπλάνου το κινεί προς τα εμπρός, ο αέρας που κινείται πάνω από τα φτερά, του δημιουργεί μια διαφορά πίεσης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να ανεβαίνει προς τα πάνω. Όταν όμως ένα αεροπλάνο πέσει σε ανέμους ή αλλαγή πίεσης που παρεμβαίνει σε αυτή την ανοδική κατάσταση, τότε του προκαλεί μια μικρή πτώση. Αυτό το γεγονός οι πιλότοι το χαρακτηρίζουν ως «Air pocket».

2. All-Call

Αν προσέξετε κατά την επόμενη πτήση σας, πιθανότατα θα ακούσετε αυτήν την λέξη του πληρώματος που ανακοινώνει ο αεροσυνοδός ακολουθούμενη από έναν διπλό ήχο κουδουνιού. Αυτό είναι απλά ένα σήμα προς τους αεροσυνοδούς να δώσουν το παρόν στο σημείο που τους έχει ανατεθεί.

3. Jumpseat

Σε αντίθεση με τα καθίσματα των επιβατών, αυτά τα μικρά, αναδιπλούμενα καθίσματα βρίσκονται στο πιλοτήριο και προορίζονται για μέλη του πληρώματος εκτός υπηρεσίας ή για άτομα που έχουν λάβει ειδική άδεια να βρίσκονται μέσα την πτήση.

4. Blue juice

Αν και ακούγεται λίγο σαν ένα τροπικό ποτό που μπορεί να σερβιριστεί με μια φέτα ανανά και κερασάκι μαρασκίνο, το «blue Juice» δεν είναι κάτι που θα θέλατε να δοκιμάσετε, πόσο μάλλον να πιείτε. Ο όρος αναφέρεται στο μπλε χημικό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απολύμανση των τουαλετών του αεροδρομίου, και στην πραγματικότητα είναι ένα κατοχυρωμένο με πνευματικά δικαιώματα όνομα προϊόντος.

5. Cross-check

Η διασφάλιση της ασφάλειας των θυρών ενός αεροπλάνου είναι μια ζωτικής σημασίας ανησυχία, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με το περιστατικό που η πόρτα ενός Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlines αποκολλήθηκε κατά την διάρκεια της πτήσης. Παρά τα ελαττωματικά μπουλόνια, η διαδικασία που διασφαλίζει την καλή λειτουργία όλων των θυρών ονομάζεται «cross check». Κατά τη διασταύρωση, οι αεροσυνοδοί πρώτα ελέγχουν τις δικές τους πόρτες και στη συνέχεια τις πόρτες των συναδέλφων τους. Αφού το επιβεβαιώσουν ο επικεφαλής αεροσυνοδός και το πιλοτήριο, μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει το αεροπλάνο.

6. Gate lice

Αν ο όρος «gate lice» ακούγεται δυσάρεστος, αυτός είναι και ο σκοπός του. Το ψευδώνυμο αυτό αναφέρεται σε επιβάτες που βρίσκονται στον χώρο επιβίβασης και παραμονεύουν γύρω από την πύλη πριν κληθούν. Όπως εξήγησε ένας πιλότος, «το χειρότερο του είναι οι επιβάτες που ξεκινούν να την πολιορκούν την πύλη και να συνωστίζονται γύρω από το γραφείο ανακοινώσεων ακόμα και όταν δεν έχουν κληθεί.»

7. George

Τα περισσότερα σύγχρονα επιβατικά αεροσκάφη διαθέτουν σύστημα αυτόματου πιλότου. Τα συστήματα αυτά γίνονται όλο και πιο προηγμένα χρόνο με τον χρόνο και είναι ένας από τους πολλούς λόγους που τα αεροπορικά ταξίδια είναι πιο ασφαλή από ποτέ. Οι πιλότοι μάλιστα έχουν ένα αστείο ψευδώνυμο για τον ηλεκτρονικό τους συνάδελφο: «George». Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει ένα σύστημα αυτόματου πιλότου που αναπτύχθηκε στις πρώτες μέρες της αεροπορίας. Ακόμα και σήμερα ο «George» είναι βασικός όρος για τους πιλότους.

Exit mobile version