Site icon TheCars.gr

Η Caterham ποντάρει σε νέο ηλεκτρικό μοντέλο

Με το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και τη συμπαγή οροφή του, το Project V σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή πλεύσης για την εταιρεία.

Η Caterham, η γνωστή βρετανική εταιρεία παραγωγής ρετρό σπορ αυτοκινήτων, σχεδιάζει να λανσάρει ένα αμιγώς ηλεκτρικό coupe που ελπίζει ότι θα της εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς οι επικείμενες απαγορεύσεις για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης απειλούν το βασικό της μοντέλο, το Caterham Seven.

Η Caterham παρουσίασε το τριθέσιο πρωτότυπο Project V στο Goodwood Festival of Speed, μαζί με μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του Seven.

Τα ελαφριά ανοιχτά διθέσια μοντέλα της οικογένειας Seven της Caterham, τα οποία κινούνται κυρίως με βενζινοκινητήρες της Ford, έχουν μεγάλη απήχηση στους λάτρεις των σπορ αυτοκινήτων. Πρόκειται για αναθεωρημένες εκδόσεις του roadster Lotus Seven που κατασκευάστηκε για τελευταία φορά από την Lotus το 1973.

Με το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και τη συμπαγή οροφή του, το Project V μοιάζει περισσότερο με ένα παραδοσιακό κουπέ σηματοδοτώντας μία ριζική αλλαγή πλεύσης στη φιλοσοφία της εταιρείας. Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026.

«Κάποια στιγμή δεν θα είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε ένα Seven με κινητήρα εσωτερικής καύσης ή ακόμη και κάποιο με ηλεκτροκινητήρα σε ορισμένες αγορές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Caterham Cars, Bob Laishley. «Πρέπει να βρούμε κάτι για να στηρίξουμε τη μάρκα και να προχωρήσουμε μπροστά».

Το πρωτότυπο Project V κατασκευάστηκε από την Italdesign σε μια συνεργασία που σύμφωνα με την Caterham σηματοδοτεί τη σοβαρότητα του project.

Η Caterham, η οποία εξαγοράστηκε από τον ιαπωνικό όμιλο αντιπροσώπων VT Holdings το 2021, σχεδιάζει την πώληση περίπου 2.000 μονάδων του αυτοκινήτου ετησίως, που είναι υπερτριπλάσιες από τις τρέχουσες πωλήσεις του Seven.

Μια μπαταρία 55 κιλοβατώρων τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 268 ίππων που συνδυάζεται με το πίσω πλαίσιο πετυχαίνοντας επιτάχυνση από 0 – 97 χλμ./ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την εταιρεία. Η αυτονομία του αυτοκινήτου παραγωγής αναμένεται να είναι 400 χιλιόμετρα.

Η VT Holdings έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει την Caterham να αναπτύξει ένα αυτοκίνητο που ευελπιστεί ότι θα αντιπαρατεθεί στα ίσια απέναντι σε αντιπάλους της όπως τα προσεχή ηλεκτρικά σπορ μοντέλα των Lotus, Alpine και Porsche.

Η έκδοση παραγωγής του Project V θα κοστίζει από 80.000 λίρες, (103.000 δολάρια), τιμή σημαντικά υψηλότερη από τη εκείνη των μοντέλων της οικογένειες Seven, η οποία κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 50.000 λίρες.

Exit mobile version