Site icon TheCars.gr

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ58

Στους δρόμους συναντάμε διάφορες πινακίδες σήμανσης, οι οποίες μας ενημερώνουν για τυχόν κινδύνους και μας βοηθούν να οδηγούμε με ασφάλεια.

Οι πινακίδες αυτές είναι κυρίως στρόγγυλες. Ο χρωματισμός τους αποτελείται κυρίως από μαύρο σύμβολο (pictogram) σε λευκό υπόβαθρο με κόκκινο πλαίσιο, καμιά φορά με διαγώνια γραμμή στην μέση (η οποία υποδηλώνει απαγόρευση), όταν πρόκειται για απαγορευτικές και λευκό σύμβολο σε μπλε υπόβαθρο, όταν πρόκειται για υποχρεωτικές πινακίδες.

Οι εν λόγω πινακίδες, τoπoθετoύνται για να ενημερώνουν τους οδηγούς για υπoχρεώσεις, περιoρισμoύς ή απαγoρεύσεις, και την συμμόρφωσή τους σε αυτές. Οι παραβιάσεις τους ισούνται με παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., ενώ επισύρονται ποινές και πρόστιμα. Ακόμη, εκθέτουν τον παραβάτη οδηγό αλλά και τους υπολοίπους, που κινούνται στο ίδιο οδικό δίκτυο, σε κινδύνους.

Συνολικά, υπάρχουν 88 τέτοιες πινακίδες. Μία από αυτές είναι η ρυθμιστική πινακίδα Ρ58, η οποία φέρει το όνομα «Tέλoς υπoχρεωτικής ελάχιστης ταχύτητας, πoυ έχει επιβληθεί με την πινακίδα P-57.»

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ58 Tέλoς υπoχρεωτικής ελάχιστης ταχύτητας, πoυ έχει επιβληθεί με την πινακίδα P-57

Η οδική ασφάλεια αποτελεί ύψιστης σημασίας ζήτημα για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) θεσπίζει διάφορους κανόνες και περιορισμούς, με στόχο την ομαλή και ασφαλή ροή της κυκλοφορίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ρύθμιση της ταχύτητας διαδραματίζει καίριο ρόλο.

Η ρυθμιστική πινακίδα Ρ58, “Τέλος υποχρεωτικής ελάχιστης ταχύτητας”, έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον έλεγχο της ταχύτητας στους δρόμους. Ας δούμε λοιπόν, τι ακριβώς σημαίνει η πινακίδα Ρ58 και πώς συνδέεται με την πινακίδα P-57.

Η έννοια της υποχρεωτικής ελάχιστης ταχύτητας

Η υποχρεωτική ελάχιστη ταχύτητα ορίζεται ως η ταχύτητα με την οποία οφείλουν να κινούνται τα οχήματα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου. Στόχος της θεσμοθέτησης μίας ελάχιστης ταχύτητας είναι η διασφάλιση της ομαλής ροής της κυκλοφορίας, η αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης και η πρόληψη ατυχημάτων.

Η υποχρεωτική ελάχιστη ταχύτητα σηματοδοτείται με την ρυθμιστική πινακίδα P-57, η οποία φέρει λευκό φόντο με κόκκινο περίγραμμα και μαύρο σύμβολο, που απεικονίζει έναν ταχύμετρο με βελόνα που δείχνει προς τα κάτω. Κάτω από το σύμβολο αναγράφεται η επιτρεπόμενη ελάχιστη ταχύτητα σε χιλιόμετρα την ώρα (km/h).

Η πινακίδα Ρ58 και η σύνδεσή της με την P-57

Η ρυθμιστική πινακίδα Ρ58, “Τέλος υποχρεωτικής ελάχιστης ταχύτητας”, έρχεται να σηματοδοτήσει το τέλος του τμήματος του δρόμου όπου ίσχυε η υποχρεωτική ελάχιστη ταχύτητα, η οποία είχε οριστεί με την πινακίδα P-57. Με άλλα λόγια, η πινακίδα Ρ58 ενημερώνει τους οδηγούς ότι πλέον μπορούν να κινούνται με οποιαδήποτε ταχύτητα κρίνουν κατάλληλη, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους γενικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τα όρια ταχύτητας που ισχύουν στο εκάστοτε τμήμα του δρόμου.

Η τοποθέτηση της πινακίδας Ρ58 γίνεται σε ευθεία συνέχεια της πινακίδας P-57, σε εμφανές σημείο, για να είναι άμεσα αντιληπτή από τους οδηγούς.

Σημαντικά σημεία

Exit mobile version