Γιατί τα καινούρια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα – Ποιος ο λόγος που τα νέα μοντέλα σήμερα δεν έρχονται εξοπλισμένα με ρεζέρβα
Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία είναι η σταδιακή κατάργηση της ρεζέρβας σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως από τα νέα μοντέλα παραγωγής που κυκλοφορούν στον δρόμο, μόλις το 3% από αυτά διαθέτει ρεζέρβα.
Κάτι το οποίο προκαλεί εντύπωση, αφού λίγα χρόνια πριν, η ρεζέρβα θεωρούταν στάνταρ και απαραίτητη.
Αυτή η αλλαγή οφείλεται σε αρκετούς λόγους που σχετίζονται με την απόδοση, το κόστος και την εξοικονόμηση χώρου.
Για να δούμε περισσότερα.
Γιατί τα καινούρια αυτοκίνητα δεν έχουν ρεζέρβα
Πρώτον, η αφαίρεση της ρεζέρβας βοηθά στη μείωση του συνολικού βάρους του οχήματος, γεγονός που βελτιώνει την κατανάλωση καυσίμου. Με το βάρος της ρεζέρβας, του γρύλου και του κλειδιού τροχών να κυμαίνεται μεταξύ 13 και 23 κιλών, η αφαίρεσή τους μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο πιο αποδοτικό ενεργειακά και πιο οικονομικό στη χρήση καυσίμου.
Δεύτερον, η αφαίρεση της ρεζέρβας μειώνει το κόστος παραγωγής για τους κατασκευαστές.
Ένα ελαστικό πλήρους μεγέθους και η ζάντα του κοστίζουν σημαντικά περισσότερο από μια μικρότερη ρεζέρβα ή ένα κιτ επισκευής ελαστικών. Κατά συνέπεια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προτιμούν την αντικατάσταση της ρεζέρβας με ελαφρύτερες και φθηνότερες λύσεις, όπως τα κιτ επισκευής ή τα ελαστικά run-flat.
Επιπλέον, η αφαίρεση της ρεζέρβας δημιουργεί περισσότερο διαθέσιμο χώρο για αποσκευές. Η αποθήκευση μιας πλήρους ρεζέρβας απαιτεί έναν ειδικό χώρο κάτω από το δάπεδο του πορτ-μπαγκάζ, ο οποίος συχνά καταλαμβάνει χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιο αποδοτικά για την αποθήκευση αντικειμένων ή για την ενσωμάτωση άλλων εξαρτημάτων, όπως μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Τέλος, η τεχνολογία των ελαστικών run-flat και των κιτ επισκευής ελαστικών έχει προχωρήσει σημαντικά.
Τα ελαστικά run-flat μπορούν να παραμείνουν λειτουργικά ακόμη και μετά από απώλεια πίεσης αέρα, επιτρέποντας στον οδηγό να φτάσει με ασφάλεια στο πλησιέστερο συνεργείο. Από την άλλη, τα κιτ επισκευής περιλαμβάνουν ένα ηλεκτρικό φουσκωτήρα και ένα ειδικό υγρό στεγανοποίησης που μπορεί να σφραγίσει μικρές τρύπες στο ελαστικό.