Γιατί τα μπεκ νερού πλύσης δεν ψεκάζουν - Πώς να τα ξεβουλώσετε μόνοι σας

Γιατί τα μπεκ νερού πλύσης δεν ψεκάζουν - Πώς να τα ξεβουλώσετε μόνοι σας

Οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου, είναι πιθανότατα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ασφαλή οδήγηση. Οι υαλοκαθαριστήρες από μόνοι τους δεν αρκούν πάντα για να απομακρύνουν τα εμπόδια από την όρασή σας. Μερικές φορές, τα διάφορα σκουπίδια χρειάζονται λίγη επιπλέον προσπάθεια για να μπορέσουν οι υαλοκαθαριστήρες σας να τα απομακρύνουν, και τότε είναι που τραβάτε το μοχλό για να ενεργοποιήσετε τους πίδακες υγρού των υαλοκαθαριστήρων. Ένας γρήγορος ψεκασμός θα σας βγάλει συνήθως ασπροπρόσωπους, ειδικά στη βροχή!

Ωστόσο, ενώ είστε έξω και χρειάζεστε ένα γρήγορο ψέκασμα, μερικές φορές οι πίδακες δεν ενεργοποιούνται. Ακόμα και αν οι λεπίδες των υαλοκαθαριστήρων σας έχουν αντικατασταθεί πρόσφατα και λειτουργούν άψογα, δεν μπορείτε να βγάλετε το υγρό των υαλοκαθαριστήρων. Αυτά τα μυστηριώδη περιστατικά θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια χούφτα διαφορετικών παραγόντων, αν και η πιο πιθανή αιτία είναι μια απόφραξη, είτε στην επιφάνεια του ακροφυσίου του πίδακα είτε βαθύτερα στο εσωτερικό του. Αυτό μπορεί να σας θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ενώ βρίσκεστε στο δρόμο και πρέπει να αποκατασταθεί με τον πιο επείγοντα τρόπο. Ευτυχώς, ένα μπλοκάρισμα των υαλοκαθαριστήρων μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα με μια χούφτα απλών εργαλείων καθαρισμού και λίγη τεχνογνωσία αυτοκινήτου.

Τι εμποδίζει τη ροή του υγρού των υαλοκαθαριστήρων σας;

Πριν υποθέσετε ότι κάτι μηχανικό συμβαίνει με τους ψεκαστήρες υγρού των υαλοκαθαριστήρων σας, θα πρέπει να ανοίξετε το καπό του αυτοκινήτου και να ελέγξετε το δοχείο υγρού. Το υγρό των υαλοκαθαριστήρων δεν εμφανίζεται ως δια μαγείας από τον αιθέρα – προέρχεται από ένα μικρό δοχείο που βρίσκεται ανάμεσα στα άλλα σημαντικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου.

Αν οδηγείτε τακτικά σε βρώμικες συνθήκες ή αν απλά έχετε το αυτοκίνητό σας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το δοχείο μπορεί να έχει αδειάσει. Μπορείτε να ανοίξετε το καπάκι και να το ξαναγεμίσετε με υγρό υαλοκαθαριστήρων, το οποίο μπορείτε είτε να προμηθευτείτε με λίγα χρήματα από το τοπικό σας σούπερ μάρκετ είτε να το αναμείξετε μόνοι σας.

Απλά θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε πραγματικό υγρό υαλοκαθαριστήρων και όχι συνηθισμένο νερό, καθώς το νερό ενέχει τον κίνδυνο να παγώσει μέσα στο σύστημα της αντλίας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ορισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν μάλιστα ενσωματωμένα συστήματα ανίχνευσης χαμηλής στάθμης υγρού υαλοκαθαριστήρων, οπότε μπορεί να μη χρειαστεί καν να ανοίξετε το καπό για να το ελέγξετε.

Εάν είστε αρκετά σίγουροι ότι υπάρχει ακόμα αρκετή ποσότητα υγρού υαλοκαθαριστήρων στη δεξαμενή, τότε το επόμενο πιο πιθανό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει κάποιο είδος απόφραξης στο ακροφύσιο εκτόξευσης υγρού υαλοκαθαριστήρων. Πρόκειται για ένα μικρό ακροφύσιο ακριβείας, οπότε αρκεί ένα μικρό κομμάτι θραύσματος πάνω ή μέσα σε αυτό για να το σταματήσει. Τόσο ένα επιφανειακό όσο και ένα εσωτερικό φράξιμο μπορούν να καθαριστούν αν ξέρετε πώς, αν και το δεύτερο μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη προσπάθεια απ’ ό,τι το πρώτο.

Καθαρισμός απόφραξης επιφανειακού επιπέδου

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην επιφάνεια των εκτοξευτήρων του υγρού των υαλοκαθαριστήρων- είναι τα μικρά μαύρα εξογκώματα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το παρμπρίζ, κοντά στην κορυφή του καπό του αυτοκινήτου. Εάν μπορείτε να δείτε κάποια εμφανή σκουριά στο ακροφύσιο, τότε πρόκειται πιθανότατα για απόφραξη σε επίπεδο επιφάνειας, η οποία πιθανώς προκλήθηκε από παλιωμένο κερί, πεταμένη βρωμιά από το δρόμο. Αυτό το είδος απόφραξης καθαρίζεται πολύ εύκολα και απαιτεί μόνο μερικά οικιακά εργαλεία.

Πρώτον, βρείτε μια μικρή, απαλή βούρτσα. Μια κανονική οδοντόβουρτσα είναι εξαιρετική για το σκοπό αυτό, αρκεί να μην σκοπεύετε να τη βάλετε ξανά στο στόμα σας. Θα χρειαστείτε επίσης ένα καθαρό, μαλακό πανί, κατά προτίμηση ένα πανί από μικροΐνες που δεν θα αφήνει πίσω του χαλαρές ίνες όταν το χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα σε περίπτωση που κάποια από τα σκουπίδια είναι λίγο πιο βαθιά από ό,τι περιμένατε.

Βυθίστε την οδοντόβουρτσα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και, στη συνέχεια, τρίψτε απαλά την επιφάνεια του ακροφυσίου εκτόξευσης υγρού υαλοκαθαριστήρα. Αυτό θα χαλαρώσει το εμπόδιο και θα το προετοιμάσει για την αφαίρεσή του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το πανί καθαρισμού για να σκουπίσετε το ακροφύσιο, τσιμπώντας το για να πιάσετε και να απομακρύνετε τυχόν στερεούς ρύπους.

Εάν έχει μείνει κάποιο σκουπίδι στο ακροφύσιο, χρησιμοποιήστε τον πεπιεσμένο αέρα για να το απομακρύνετε. Αφού ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, λειτουργήστε για λίγο τους εκτοξευτήρες υγρού, τόσο για να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό των ακροφυσίων όσο και για να βεβαιωθείτε ότι η απόφραξη έχει απομακρυνθεί.

Καθαρισμός βαθύτερων αποφράξεων

Εάν δεν μπορείτε να δείτε εμφανείς ρύπους στην επιφάνεια των αγωγών του υγρού των υαλοκαθαριστήρων σας, τότε είναι πιθανό ένα στοιχείο απόφραξης να έχει καταφέρει να εισχωρήσει βαθύτερα στο ακροφύσιο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οποιονδήποτε από τους προαναφερθέντες φυσικούς ρύπους, καθώς και παγωμένο υγρό υαλοκαθαριστήρων που έχει παλιώσει ή παγώσει. Το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται από μέρους σας θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή είναι αυτή η απόφραξη.

Αρχικά, βρείτε ένα λεπτό, ανθεκτικό μεταλλικό σύρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καρφίτσα, ένα κομμάτι σύρμα συγκόλλησης ή έναν συνδετήρα. Κάτι που μπορεί να λυγίσει λίγο μπορεί να είναι χρήσιμο αν οι πίδακες των υαλοκαθαριστήρων σας είναι τοποθετημένοι σε στενή γωνία. Πάρτε το μεταλλικό σύρμα και τρυπήστε απαλά το ακροφύσιο του πίδακα υαλοκαθαριστήρα. Σπρώξτε και τραβήξτε το και δουλέψτε το ελαφρώς – θα πρέπει να αισθανθείτε το εμπόδιο να μετακινείται. Μην το τρυπήσετε πολύ βαθιά γιατί μπορεί να κάνετε καμιά ζημιά. Αφού τρυπήσετε λίγο, χρησιμοποιήστε τους πίδακες των υαλοκαθαριστήρων για να δείτε αν η απόφραξη έχει απομακρυνθεί.

Εάν οι πίδακες εξακολουθούν να είναι φραγμένοι, ίσως χρειαστεί να προχωρήσετε σε πιο εντατικά μέτρα:

  • Αφαιρέστε και καθαρίστε ολόκληρο το ακροφύσιο.
  • Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με αυτό, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν μηχανικό.
  • Διαφορετικά, ανοίξτε το καπό του αυτοκινήτου σας και αναζητήστε το σημείο όπου συνδέεται ο σωλήνας παροχής υγρού με το ακροφύσιο.
  • Τραβήξτε προσεκτικά τον εύκαμπτο σωλήνα και, στη συνέχεια, σπρώξτε το ακροφύσιο προς τα πάνω μέσα από το πάνω μέρος του παρμπρίζ.
  • Αφήστε το ακροφύσιο να μουλιάσει για μερικές ώρες σε ένα μπολ με ξύδι και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να φυσήξετε τυχόν εναπομείναντα σκουπίδια.
  • Επανατοποθετήστε το ακροφύσιο, συνδέστε τον εύκαμπτο σωλήνα και θέστε σε λειτουργία το τζετ για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν.

Πάρτε προληπτικά μέτρα κατά των περαιτέρω αποφράξεων

Επιτέλους, καταφέρατε να καθαρίσετε την απόφραξη από τα ακροφύσια του υγρού των υαλοκαθαριστήρων σας και ψεκάζουν όπως πρέπει. Αυτό είναι σίγουρα μια ανακούφιση, αλλά αν καταλήξει να φράξει ξανά, θα πρέπει να ξαναπεράσετε από την αρχή όλο αυτή την διαδικασία αποσυμπίεσης. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Πρώτον, προσπαθήστε πάντα να χρησιμοποιείτε υγρό υαλοκαθαριστήρων υψηλής ποιότητας. Το καλό υγρό υαλοκαθαριστήρων όχι μόνο διαλύει τους ρύπους, αλλά διαθέτει και αντιψυκτικά στοιχεία για να μην γίνεται σβολιασμένο. Να θυμάστε ότι τα διαφορετικού χρώματος υγρά υαλοκαθαριστήρων συχνά έχουν επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως απολιπαντικά, εντομοαπωθητικά και αντιπαγωτικά, οπότε ελέγξτε την ετικέτα για να καταλάβετε τι περιέχει.

Δεύτερον, θυμηθείτε να κάνετε περιοδική επιθεώρηση του δοχείου υγρού υαλοκαθαριστήρων, ακόμη και αν οι πίδακες λειτουργούν κανονικά. Όπως και τα ακροφύσια, έτσι και τα συντρίμμια μπορεί περιστασιακά να εισέλθουν στη δεξαμενή από πάνω ή κάτω από το αυτοκίνητο, τα οποία μπορεί να εκτοξευτούν στο ακροφύσιο μέσω του σωλήνα σύνδεσης. Εάν έχετε το ίδιο δοχείο με το υγρό εκεί μέσα για αρκετό καιρό, ίσως δεν βλάπτει να καθαρίσετε το δοχείο και να το γεμίσετε με νέο υγρό.

Δείτε επίσης

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Τεστ: Μπορείς να βρεις ποιο αυτοκίνητο θα γεμίσει πρώτο σε 20″; 

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Λάστιχα αυτοκινήτου: Το τεστ του νομίσματος που δείχνει αν πρέπει να τα αντικαταστήσετε

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

Πλύσιμο αυτοκινήτου στον ήλιο: 7 Λόγοι γιατί δεν είναι καλή ιδέα;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

4 Μύθοι για το ψυκτικό υγρό: Μπορώ να αναμείξω παλιό και νέο ψυκτικό υγρό;

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

F1: Ο εκνευρισμός του Φερστάπεν στο Ιταλικό GP και η σχέση του με τη Redbull

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε