Site icon TheCars.gr

Fiat Panda: Πού θα κατασκευάζεται το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Stellantis: Το Fiat Panda θα παράγεται στη Σερβία από το 2024

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η Stellantis σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης Fiat Panda στο Κραγκούγιεβατς.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η παραγωγή του ηλεκτρικού Panda θα τονώσει το εμπόριο μεταξύ Ιταλίας και Σερβίας πάνω από τα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως που είναι σήμερα.

Ο Βούτσιτς δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της παραγωγής στις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Το ηλεκτρικό Panda αναμένεται να λανσαριστεί γύρω στα μέσα του 2024. Θα μοιράζεται την ίδια αρχιτεκτονική Smart car με το Citroen e-C3 που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Η τιμή του πιθανότατα θα είναι παρόμοια με του eC3, το οποίο σήμερα ξεκινά από τα 23.300 ευρώ. Μετά το 2025 θα διατίθεται σε μια ακόμα έκδοση με μικρότερη αυτονομία που θα κοστίζει λιγότερο από 20.000 ευρώ.

Η Stellantis και η σερβική κυβέρνηση υπέγραψαν το 2022 συμφωνία ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο του Κραγκούγιεβατς, χωρίς να αναφέρουν ποιο BEV θα παράγεται στο εργοστάσιο, όπου προηγουμένως κατασκευαζόταν το πολυμορφικό Fiat 500L.

Η τρέχουσα γενιά του Panda κατασκευάζεται στο Πομιλιάνο κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας και τα ιταλικά συνδικάτα αντιτίθενται στο ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής του Panda εκτός Ιταλίας. Μάλιστα, το FIOM, ένα από τα μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα πολεμήσει τα σχέδια της Stellantis επικαλούμενο τις άμεσες συνέπειες που θα έχει στην οικονομία της περιοχής μία τέτοια απώλεια.

Από την πλευρά της, η Stellantis έχει δηλώσει ότι η παραγωγή του σημερινού Panda στο Πομιλιάνο θα συνεχιστεί μέχρι το 2026. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Τορίνο τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis Κάρλος Ταβάρες είπε ότι υπάρχει περίπτωση η παραγωγή να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, εάν η ΕΕ απορρίψει τις προτάσεις για την αυστηροποίηση των κανονισμών που αφορούν τις εκπομπές ρύπων.

Exit mobile version