Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Τι είναι και πώς ακριβώς τον διαβάζω;

Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Τι είναι και πώς ακριβώς τον διαβάζω;

Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Τι σημαίνει για το αυτοκίνητο μου και τα ελαστικά μου, ο αριθμός που αναγράφεται ως δείκτης ταχύτητας. Πώς τον διαβάζω για να γνωρίζω τις «μάξιμουμ» ταχύτητες που αντέχει το ελαστικό μου

Τα σύγχρονα ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων συνήθως φέρουν έναν χαρακτηριστικό δείκτη ταχύτητας.

Τι ακριβώς είναι όμως; Ουσιαστικά, ο δείκτης υποδεικνύει την ταχύτητα που τα ελαστικά έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν. Δηλαδή, πρόκειται για την μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αντέξει το ελαστικό χωρίς να χάσει την απόδοσή του. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να οδηγείς πάντα το όχημα σου με την ταχύτητα που αντιστοιχεί στο μέγιστο όριο του ελαστικού, χωρίς να προκαλείς αχρείαστη φθορά.

Ειδικά σε αντίξοες καιρικές ή οδικές συνθήκες, η μέγιστη ταχύτητα που σου δείχνει ο δείκτης ελαστικών είναι περισσότερο ένα σχετικό όριο. Στην πραγματικότητα και αν θέλεις να είσαι πραγματικά ασφαλής, ο δείκτης ταχύτητας σου συνιστά την ταχύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνάς πότε αν δεν θέλεις να παραμένουν υγιή τα ελαστικά σου.

Για να μάθουμε περισσότερα.

Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Που τον βρίσκω

Αν αναρωτιέσαι ποιος δείκτης ταχύτητας συνιστάται για το όχημά σου, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σου. Εναλλακτικά, μπορείς να βρεις αυτή την πληροφορία στην πόρτα του οδηγού, στο καπάκι της δεξαμενής καυσίμου ή στο εσωτερικό της πόρτας του ντουλαπιού – οπουδήποτε αναγράφεται ο σωστός κωδικός ελαστικού για το όχημά σου.

Ο δείκτης ταχύτητας είναι εύκολος να εντοπιστεί, καθώς συνήθως είναι το τελευταίο στοιχείο στον κωδικό μεγέθους του ελαστικού. Για παράδειγμα, στο κωδικό ελαστικού «P205/60R16 82S», το «S» είναι ο δείκτης ταχύτητας. Για να δεις τον κωδικό μεγέθους για τα ελαστικά σου, απλώς κοιτάξτε την πλευρική επιφάνεια τους.

Επαναλαμβάνουμε: Να θυμάσαι ότι ο δείκτης ταχύτητας του ελαστικού δεν σημαίνει ότι είναι η συνιστώμενη ταχύτητα οδήγησης. Στην πραγματικότητα, η μέγιστη ταχύτητα που αντιστοιχεί σε έναν δείκτη ταχύτητας συχνά ξεπερνά τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, αλλά κανείς κατασκευαστής ελαστικών ή αυτοκινήτων δεν συνιστά την οδήγηση με ταχύτητα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη από τον νόμο.

Πως καταλήγουν οι κατασκευαστές στον δείκτη ταχύτητας;

Ο δείκτης ταχύτητας προκύπτει από εργαστηριακές δοκιμές, όπου τα ελαστικά υποβάλλονται σε προσομοιωμένες ταχύτητες και υψηλά φορτία. Για να λάβει δείκτη ταχύτητας, το ελαστικό πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει με συνέπεια μια συγκεκριμένη ταχύτητα σε εργαστηριακές συνθήκες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι το εργαστήριο δεν μπορεί να προσομοιώσει όλες τις συνθήκες οδήγησης. Ο δείκτης ταχύτητας του ελαστικού πρέπει να θεωρείται ως ένα μέτρο της ικανότητας του ελαστικού υπό ελεγχόμενες συνθήκες (π.χ. πλήρης φούσκωμα, καλή κατάσταση του οχήματος, ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ). Η πραγματική ικανότητα του ελαστικού για ταχύτητες μπορεί να είναι χαμηλότερη, καθώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως η πίεση αέρα, η φθορά, η κατάσταση του οχήματος (συμπεριλαμβανομένων της ευθυγράμμισης) και οι συνθήκες οδήγησης.

Φυσικά, ο δείκτης ταχύτητας δεν παραμένει το ίδιο για ελαστικά που είναι κατεστραμμένα, αλλοιωμένα, υποφουσκωμένα, υπερφορτωμένα ή επισκευασμένα.

Τι προσέχω 

Το σύστημα δείκτη ταχύτητας σήμερα χρησιμοποιεί τα γράμματα Α έως Ζ, με κάθε γράμμα να αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα. Συνήθως, η ταχύτητα αυξάνεται καθώς προχωράει το γράμμα αλφαβητικά. Για παράδειγμα, το ελαστικό με δείκτη ταχύτητας « έχει χαμηλότερο όριο ταχύτητας από το ελαστικό με δείκτη “N”.

Ωστόσο, το σύστημα αυτό έχει και κάποιες ιδιομορφίες. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Οι δείκτες ταχύτητας «I», «O» και « δεν υπάρχουν.
  • Οι ελαστικοί δείκτες « ξεκινούν από «A1», «A2», «A3» κ.λπ. για τα πιο αργά ελαστικά.
  • Ο δείκτης ταχύτητας « είναι ασυνήθιστος, καθώς δεν έρχεται μετά το «G», αλλά τοποθετείται ανάμεσα στο «U» και το «V».

Παλαιότερα, ο «V» ήταν ο μεγαλύτερος δείκτης ταχύτητας, με μέγιστη ταχύτητα 240 χλμ./ώρα, αλλά τώρα αναφέρεται σε μέγιστη ταχύτητα 240 χλμ./ώρα, ενώ προστέθηκαν οι δείκτες «W» και « για υψηλότερες ταχύτητες.

Πως διαβάζεις τον δείκτη ταχύτητας ελαστικών

Ακολουθεί ο πίνακας των συνηθέστερων δεικτών ταχύτητας που θα συναντήσεις για κοινά επιβατικά αυτοκίνητα. Οι ταχύτητες αρχίζουν από τα 190 χλμ./ώρα και αυξάνονται από εκεί.

  • T (190 χλμ./ώρα): Στα ελαστικά με αυτόν τον δείκτη συνήθως θα βρεις αυτοκίνητα όπως οικογενειακά sedan και minivan.
  • H (210 χλμ./ώρα): Χρησιμοποιείται σε σπορ sedan και coupes. Στο παρελθόν, το «H» σήμαινε υψηλή απόδοση, γι’ αυτό και δεν θα το δεις τόσο συχνά.
  • V (240 χλμ./ώρα): Αντιστοιχεί σε ταχύτητες έως 240 χλμ./ώρα, αλλά πλέον το όριο είναι περιορισμένο σε αυτή την ταχύτητα.
  • W (270 χλμ./ώρα): Πρόσφατα προστέθηκε στον πίνακα και χρησιμοποιείται για ελαστικά που μπορούν να φτάσουν εως και τα 270 χλμ./ώρα.
  • Z (πάνω από 240 χλμ./ώρα): Ο δείκτης «Z» αναφέρεται σε ελαστικά υψηλών επιδόσεων για σπορ αυτοκίνητα, και μπορεί να αναφέρεται σε ταχύτητες άνω των 240 χλμ./ώρα ή 300 χλμ./ώρα, ανάλογα με το ελαστικό.

Αναλυτικά:

Δείκτης ταχύτητας ελαστικών
e-elastika.gr

 

Δείτε επίσης

Tesla: Ανατινάχτηκε Cybertruck έξω από ξενοδοχείο Trump

Tesla: Ανατινάχτηκε Cybertruck έξω από ξενοδοχείο Trump

Ποια αυτοκίνητα είναι Euro 6 – Ποιες οι προδιαγραφές για τους ρύπους

Ποια αυτοκίνητα είναι Euro 6 – Ποιες οι προδιαγραφές για τους ρύπους

Τα 5 πιο περίεργα αυτοκίνητα της περασμένης δεκαετίας – To Toyota της… Aston Martin

Τα 5 πιο περίεργα αυτοκίνητα της περασμένης δεκαετίας – To Toyota της… Aston Martin

Απαντάμε στις βασικές ερωτήσεις για τα ελαστικά αυτοκινήτου

Απαντάμε στις βασικές ερωτήσεις για τα ελαστικά αυτοκινήτου

Ποια είναι τα καλύτερα ελαστικά για scooter – Τι προσέχω πάντα στην αγορά

Ποια είναι τα καλύτερα ελαστικά για scooter – Τι προσέχω πάντα στην αγορά

F1: Το μήνυμα του Toto Wolff για την τελευταία μέρα του Hamilton στην Mercedes

F1: Το μήνυμα του Toto Wolff για την τελευταία μέρα του Hamilton στην Mercedes