Site icon TheCars.gr

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Μπαταρία αυτοκινήτου: Πώς και πότε να την αποσυνδέσετε

Source: 123rf.com

Η μπαταρία, είναι ένα από τα πιο ζωτικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου. Είναι υπεύθυνη για την αποστολή ηλεκτρικού ρεύματος στον εκκινητή, ο οποίος με τη σειρά του στέλνει ισχύ στο σύστημα ανάφλεξης και εκκινεί τον κινητήρα.

Η μπαταρία τροφοδοτεί επίσης συστήματα, όπως το ραδιόφωνο, τον κλιματισμό και τα ηλεκτρικά παράθυρα, όταν ο κινητήρας είναι σβηστός και η μίζα είναι στη θέση ON.

Αν και χρησιμοποιείται μόνο για ένα δευτερόλεπτο υπό κανονικές συνθήκες, η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει σημαντικό ρόλο και εάν αποτύχει, δεν θα μπορείτε να ξεκινήσετε τον κινητήρα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Κανονικά, πρέπει να αλλάζετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου, κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Αλλά μερικές φορές, οι μπαταρίες μπορεί να χαλάσουν πρόωρα.

Η μπαταρία του αυτοκινήτου, μπορεί επίσης να «πεθάνει», εάν ξεχάσετε να σβήσετε τα φώτα ή εάν χρησιμοποιήσετε για πολύ ώρα το AC ή/και το ραδιόφωνο, ενώ ο κινητήρας είναι σβηστός.

Ανεξάρτητα από τον λόγο που αποτυγχάνει, όταν η μπαταρία πεθάνει, πιθανότατα θα πρέπει να την αντικαταστήσετε. Μπορείτε να την επαναφορτίσετε σε κάποιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, οι μπαταρίες δεν διαρκούν για πάντα, ακόμη και αν τις συντηρείτε σωστά.

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου. Η αντικατάσταση μιας μπαταρίας, είναι μία γρήγορη και απλή διαδικασία. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις καλύτερες εργασίες συντήρησης, που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.

Πώς να αποσυνδέσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου

Οι περισσότερες μπαταρίες βρίσκονται κάτω από το καπό, κοντά στο μπροστινό μέρος του κινητήρα. Η αφαίρεση της μπαταρίας του αυτοκινήτου, δεν απαιτεί προηγμένη γνώση ή ακριβά εργαλεία, αλλά θα χρειαστείτε μερικές βασικές συσκευές, όπως ένα σετ υποδοχών ή μερικά κλειδιά – δεν υπάρχει στάνταρ μέγεθος για τους ακροδέκτες της μπαταρίας και τα παξιμάδια στερέωσης, αλλά 8 και 10 χιλιοστά είναι δύο από τα πιο κοινά μεγέθη.

Με το όχημα σβηστό, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Αφαιρέστε τα καλύμματα των ακροδεκτών της μπαταρίας
  2. Αφαιρέστε τον αρνητικό ακροδέκτη της μπαταρίας (το μαύρο καλώδιο) χαλαρώνοντας το παξιμάδι.
  3. Αφαιρέστε τον θετικό ακροδέκτη (το κόκκινο καλώδιο) χαλαρώνοντας το παξιμάδι.
  4. Εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει μεταλλικό βραχίονα που τη συγκρατεί στη θέση της, αφαιρέστε τον αποσυνδέοντας το παξιμάδι.
  5. Αφαιρέστε την παλιά μπαταρία από το αυτοκίνητο.

Αυτά είναι τα γενικά βήματα για να αφαιρέσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Η διαδικασία, είναι η ίδια για τα περισσότερα οχήματα.

Ωστόσο, ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης πριν ξεκινήσετε, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ειδικά βήματα που αφορούν το αυτοκίνητό σας.

Όταν έρθει η ώρα να ξαναβάλετε την μπαταρία ή να συνδέσετε μια νέα, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα βήματα αντίστροφα.

Πότε πρέπει να αποσυνδέσετε την μπαταρία;

Γενικά, δεν χρειάζεται να αποσυνδέετε την μπαταρία του αυτοκινήτου συχνά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται μόνο να την αφαιρέσετε, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εκκίνηση του οχήματος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπρος. Ωστόσο, μια «νεκρή» μπαταρία, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους.

Αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου. Ένας κοινός λόγος, είναι για να την ελέγξετε.

Μπορείτε να ελέγξετε μια μπαταρία ενώ είναι συνδεδεμένη στο όχημα. Ωστόσο, εάν το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει, μπορεί να μην μπορείτε να το πάτε στο συνεργείο – και εάν δεν είστε σίγουροι ότι η μπαταρία είναι η αιτία , αξίζει να κάνετε μια δοκιμή.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποσυνδέσετε την μπαταρία, κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής, ειδικά αυτών που αφορούν το ηλεκτρικό σύστημα.

Είναι σύνηθες να αποσυνδέετε τουλάχιστον τον αρνητικό ακροδέκτη κατά την εκτέλεση εργασιών επισκευής ή συντήρησης που απαιτούν το χειρισμό ηλεκτρικών εξαρτημάτων.

Αυτό αποτρέπει τους τραυματισμούς και τις ζημιές – είναι επίσης μια συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε, εάν σχεδιάζετε να κάνετε οποιαδήποτε εργασία επισκευής αυτοκινήτου.

Τέλος, μπορεί να χρειαστεί να αποσυνδέσετε την μπαταρία για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα άλλο σημείο του αυτοκινήτου. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων μπορούν να είναι μεγάλες και μερικές φορές εμποδίζουν τη δουλειά στο χώρο του κινητήρα. Η αποσύνδεση και η αφαίρεσή τους ,είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε λίγο χώρο.

Exit mobile version