Site icon TheCars.gr

Αν το αυτοκίνητό σας μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό, δείτε τι πρέπει να ελέγξετε

Your Car Smells Like Rotten Eggs

Στην αρχή μπορεί να σας μπερδέψει λίγο η μυρωδιά των χαλασμένων αυγών στο αυτοκίνητό σας, ειδικά όταν δεν είστε σίγουροι για την πηγή της. Αν δεν υπάρχει ξεχασμένη σακούλα σούπερ μάρκετ στο ζεστό πορτμπαγκάζ και δεν έχετε αγοράσει κατά λάθος αποσμητικό χώρου με άρωμα σάπιου αυγού., τότε ο ένοχος δυστυχώς δεν σχετίζεται με τα αυγά. Αλλά από πού προέρχεται;

Οι καταλυτικοί μετατροπείς είναι μεταλλικά δοχεία που βρίσκονται στο σύστημα εξάτμισης μεταξύ του σιγαστήρα και του κινητήρα και αποτελούν ένα δυστυχώς δημοφιλές αντικείμενο κλοπής – αν και γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της κλοπής. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ένα στοιχείο με κυψέλες που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή των επικίνδυνων αερίων σε λιγότερο επιβλαβείς ουσίες έξω από την εξάτμιση, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το οξείδιο του αζώτου.

Ωστόσο, η μυρωδιά των σάπιων αυγών συνδέεται συχνά με το υδρόθειο. Το άρωμά του στο αυτοκίνητο είναι πιθανότατα αποτέλεσμα του καταλυτικού μετατροπέα που δεν λειτουργεί σωστά, απελευθερώνοντας υδρόθειο αντί να το μετατρέψει κανονικά σε άοσμο διοξείδιο του θείου. Και δεν είναι μόνο ότι μυρίζει άσχημα, αλλά δεν θα θέλατε ούτε να το αναπνέετε.

Γιατί ο καταλυτικός μετατροπέας δυσλειτουργεί;

why-the-catalytic-converter-is-malfunctioning

Ενώ η μυρωδιά είναι πιθανό να εμφανίζεται περισσότερο προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου κοντά στην εξάτμιση, μπορεί εύκολα να διαρρεύσει στο εσωτερικό οπουδήποτε. Δεδομένου ότι το υδρόθειο μπορεί να είναι επικίνδυνο, είναι καλύτερο να ανοίξετε τα παράθυρα και να πάτε σε έναν μηχανικό το συντομότερο δυνατό. Οι περισσότεροι καταλυτικοί μετατροπείς ιδανικά διαρκούν για όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου (ειδικά όταν καθαρίζονται), αλλά διάφορα μικρά ζητήματα, που μερικές φορές είναι ενδεικτικά ενός μεγαλύτερου προβλήματος με τον κινητήρα, μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του μετατροπέα.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον κινητήρα που καταστρέφει τον μετατροπέα στέλνοντας ακατέργαστο αέριο σε αυτόν, ή μια διαρροή λαδιού ή ψυκτικού υγρού που καίγεται στους κυλίνδρους και ρέει στον μετατροπέα. Φυσικά, τέτοια προβλήματα θα παρουσιάσουν πιθανότατα άλλα συμπτώματα πριν από τη βλάβη του μετατροπέα (όπως καπνό ή φωτεινή ένδειξη ελέγχου κινητήρα) και πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν πριν ασχοληθείτε με τον μετατροπέα.

Οι καταλυτικοί μετατροπείς χρειάζονται το ιδανικό μείγμα καυσαερίων στη σωστή θερμοκρασία για να λειτουργήσουν σωστά, και οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτό το μείγμα, με τη μορφή προσθήκης ή αυξομείωσης της θερμοκρασίας, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη.

Exit mobile version