Site icon TheCars.gr

Αν οδηγείς έτσι, το αυτοκίνητο σου θα τα «φτύσει» μετά τα 200.000 χλμ.!

αυτοκίνητο

123rf

Αυτοκίνητο και κακές οδηγικές συνήθειες: Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε στην οδήγηση και στην συντήρηση του αυτοκινήτου μας και συμβάλλουν στο να μειωθεί η διάρκεια ζωής του.

Όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο, είτε είναι καινούριο και το παίρνουμε κατευθείαν από την αντιπροσωπεία είτε είναι μεταχειρισμένο και το παίρνουμε μετά από ενδελεχή και σωστή έρευνα αγοράς, περιμένουμε να λειτουργεί αξιόπιστα για αρκετό χρόνο και πολλά χιλιόμετρα.

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα είναι σχεδιασμένα να φτάσουν σε υψηλή χιλιομετρική απόδοση, αρκεί να συντηρούνται σωστά και όλες οι εργασίες τους να γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις συστάσεις του κατασκευαστή. Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, η χώρα με το γηραιότερο στόλο στην Ευρώπη, όποτε γνωρίζουμε καλά πως να παίρνουμε0 κάτι που αξίζει στο μακροπρόθεσμο άλλα και πως να το φροντίσουμε σωστά για να «αντέξει».

Για αυτό, άλλωστε, μάρκες όπως η Toyota που φημίζονται για την αξιοπιστία τους είναι από τις πιο αγαπημένες του ελληνικού κοινού.

Ωστόσο, αν είσαι οδηγός χρόνια , ξέρεις καλά πως η φθορά είναι κάτι πώς έρχεται όσο ο χρόνος και τα χιλιόμετρα  περνάνε και όπως και να το δει κανείς, είναι αναπόφευκτη.

Το βασικό αντίδοτο; Η τακτική συντήρηση είναι αυτό που θα σου εξασφαλίσει πως το αυτοκίνητο σου θα κρατήσει και θα συνεχίσει να είναι αποδοτικό.

Παρά την μεγάλη σημασία της, όμως, δεν είναι μόνο η συντήρηση που θα σου εξασφαλίσει τη μακροχρόνια απόδοση του αυτοκινήτου σου. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να κάνεις άλλα και να αποφύγεις αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σου.

Παράλειψη τακτικής συντήρησης στο αυτοκίνητο

 

Το αναφέραμε και πάνω, ξεκινάμε για αυτό γιατί είναι το μακράν σημαντικότερο: Η παράλειψη τακτικής συντήρησης είναι μια κακίστη συνήθεια που μπορεί να βλάψει το αυτοκίνητο σου και να μην του επιτρέψει να φτάσει το χιλιομετρικό του «potential». Ωστόσο, αξίζει να το αναλύσουμε περισσότερο, λόγω της εξαιρετικής σημασίας του.

Κάθε μέρος του οχήματός σου απαιτεί συντήρηση, από τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων μέχρι τα φρένα και τα ελαστικά. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρέχουν λεπτομερή προγράμματα συντήρησης, τα οποία μπορείς να βρεις στο εγχειρίδιο του οχήματός σου. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές εργασίες περιλαμβάνουν τις προγραμματισμένες αλλαγές λαδιών, αντικαταστάσεις φίλτρου αέρα κινητήρα, ευθυγραμμίσεις τροχών, αλλαγές ψυκτικού υγρού κ.ά..

Η παράλειψη αυτών των εργασιών μπορεί να μειώσει δραματικά τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σου. Αν δεν αλλάζεις τα λάδια τακτικά, ο κινητήρας σου μπορεί να υπερθερμανθεί ή να υποστεί σοβαρές εσωτερικές ζημιές. Αν δεν αντικαθιστάς το φίλτρο αέρα του κινητήρα, η απόδοση και η οικονομία καυσίμου μπορεί να μειωθούν. Κάθε εργασία συντήρησης που συνιστά ο κατασκευαστής είναι ζωτικής σημασίας, και αν θέλεις το αυτοκίνητό σου να φτάσει τα 160.000 χιλιόμετρα, πρέπει να ακολουθείς αυτές τις οδηγίες.

Κακής ποιότητας τροποποίησης και λάθος εγκαταστάσεις

Πολλοί είναι αυτοί που είναι φαν του tuning και των τροποποιήσεων στο αυτοκίνητο.

Οι τροποποιήσεις υψηλής απόδοσης μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου σου, ΑΝ ο κινητήρας σου το «αντέχει» και ΑΝ η δουλεία γίνεται από κάποιον ειδικό που «ξέρει τη δουλεία», καταλαβαίνει τι σηκώνει και τι όχι το αυτοκίνητο και γνωρίζει πως να κάνει σωστά την τροποποίηση.

Όταν αποφασίζεις να κάνεις τροποποιήσεις στο αυτοκίνητό σου, είναι σημαντικό να κάνεις σωστή έρευνα πριν ξεκινήσεις. Ας  πούμε, δεν είναι σοφό να  προχωρήσεις κατευθείαν σε μεγάλες αλλαγές, όπως η εγκατάσταση ενός υπερσυμπιεστή ή ενός turbo, χωρίς να ξέρεις αν το αυτοκίνητό σου μπορεί να το αντέξει.

Εξίσου σημαντική είναι η σωστή τοποθέτηση. Ακόμα και μικροαλλαγές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αν δεν τοποθετηθούν σωστά.

Αγνόηση προειδοποιητικών φωτεινών ενδείξεων στον πίνακα οργάνων

Έχεις αφήσει το «Check Engine» αναμμένο και ούτε καν θυμάσαι από πότε είναι;

Τα σύγχρονα οχήματα διαθέτουν προειδοποιητικά φώτα στον πίνακα οργάνων για να σε ειδοποιούν για προβλήματα. Παρόλο που αυτά τα φώτα μπορεί να είναι ενοχλητικά, αν αποφασίσεις να τα αγνοήσεις, είναι σχεδόν…μαθηματικά βέβαιο πως αργότερα θα το μετανιώσεις.

Η αλήθεια είναι οτι το Check Engine μπορεί να ανάψει για πολλούς λόγους, από χαλαρό καπάκι βενζίνης μέχρι σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα. Αν δεν διαθέτεις διαγνωστικό εργαλείο OBDII, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν μηχανικό για διάγνωση.

Άλλα σημαντικά προειδοποιητικά φώτα περιλαμβάνουν το ABS (σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων), το TPMS (σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών) και το χαμηλής πίεσης λαδιού κινητήρα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπορεί να αποτρέψει ακριβές βλάβες και σοβαρές ζημιές.

Κακές οδηγικές συνήθειες

Πάμε στην οδήγηση τώρα. Πέρα από τη συντήρηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων όταν εμφανιστούν, υπάρχει φυσικά και ο τομέας της προληπτικής αυτοκινητιστικής συμπεριφοράς.

Και εξηγούμε: Οδηγόντας το αυτοκίνητο μας καθημερινά γνωρίζοντας πως αν το πιέζουμε συνέχεια στα όρια του, αν δεν το προσέχουμε από τα μικρά ως τα μεγάλα, τότε το αυτοκίνητο θα απαιτεί ακόμα πιο συχνές εργασίες. Όχι μόνο θα σε αναγκάσει να βάζεις πιο συχνά το χέρι στην τσέπη για ανταλλακτικά και για τοσυνεργείο, άλλα μακροπρόθεσμα θα μειώσεις και την διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.

Οι κακές συνήθειες στο τιμόνι, η επιθετική οδήγηση, οι απότομες επιταχύνσεις και το φρενάρισμα, επιβαρύνουν τον κινητήρα και τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου. Καταπονείται η ίδια η μχανή, το σύστημα φρένων, το κιβώτιο, γενικά όλα τα ακριβά και δύσκολα εξαρτήματα προς αντικατάσταση.

Τέλος, μην ξεχνάμε και μια παράμετρο που αναγκαστικά έχουμε βάλει όλοι στη ζωή μας:  Η συνεχής οδήγηση σε κίνηση ή σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας κάνει τον κινητήρα να λειτουργεί χωρίς να φτάσει την ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας, κάτι που τον αποδυναμώνει μακροπρόθεσμα.

 

Exit mobile version