Site icon TheCars.gr

Αισθητήρες παρκαρίσματος: Τύποι και πλεονεκτήματα

Car-Parking-Sensors

Το παρκάρισμα του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο, ειδικά όταν αναγκάζεστε να κάνετε ελιγμούς σε στενούς χώρους. Ευτυχώς, πολλές εταιρείες αυτοκινήτων, έχουν ενσωματώσει στα νέα μοντέλα, αισθητήρες παρκαρίσματος στο πακέτο του βασικού εξοπλισμού.

Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες παρκαρίσματος;

Οι αισθητήρες στάθμευσης του αυτοκινήτου, χρησιμεύουν ως ένα επιπλέον ζευγάρι ματιών για τους οδηγούς κατά το παρκάρισμα. Στα σύγχρονα οχήματα, οι αισθητήρες παρκαρίσματος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι συνηθισμένοι, ενώ ορισμένα μοντέλα, μπορεί να διαθέτουν αισθητήρες και στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

Ανεξάρτητα από τη θέση του αισθητήρα, όλοι λειτουργούν με παρόμοια τεχνολογία, για την ανίχνευση κοντινών εμποδίων και την παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων.

Car-Parking-Sensors

Οι αισθητήρες στάθμευσης, ενεργοποιούνται αυτόματα όταν το όχημα κατευθύνεται όπισθεν. Ορισμένα συστήματα, προσφέρουν επίσης χειροκίνητη ενεργοποίηση μέσω ενός ειδικού κουμπιού, για μεγαλύτερη άνεση.

Αυτοί οι αισθητήρες, λειτουργούν εκπέμποντας ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας (υπερηχητικά) ή ανιχνεύοντας αλλαγές σε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Μια μονάδα ελέγχου, αναλύει τα σήματα του αισθητήρα, υπολογίζοντας την απόσταση από διάφορα αντικείμενα.

Καθώς το όχημα πλησιάζει σε κάποιο εμπόδιο, το σύστημα προειδοποίησης ενεργοποιεί ηχητικά σήματα ή οπτικές προειδοποιήσεις στην οθόνη του συστήματος ενημέρωσης, τα οποία γίνονται πιο έντονα, καθώς μειώνεται η απόσταση από το εμπόδιο.

Για τους οδηγούς, οι αισθητήρες παρκαρίσματος στο πίσω μέρος του οχήματος, βοηθούν στην όπισθεν, ειδικά σε στενά ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ταυτόχρονα, οι αισθητήρες στο μπροστινό μέρος, βοηθούν στην είσοδο σε θέσεις στάθμευσης.

Οι πίσω αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα σε απόσταση έως και 2.5 μέτρα, ενώ οι μπροστινοί αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν εμπόδια έως και 1.2 μέτρα μακριά.

Τύποι αισθητήρων παρκαρίσματος

Προς το παρόν, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αισθητήρων στάθμευσης.

  1. Αισθητήρες στάθμευσης που λειτουργούν με υπερήχους
  2. Ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες στάθμευσης

1. Αισθητήρες στάθμευσης που λειτουργούν με υπερήχους

Οι αισθητήρες αυτοί, που έχουν το ίδιο χρώμα με το αμάξωμα του αυτοκινήτου, βρίσκονται συνήθως στον μπροστινό και πίσω προφυλακτήρα ενός αυτοκινήτου. Λειτουργούν εκπέμποντας υπερήχους που διαδίδονται προς τα έξω. Καθώς τα ηχητικά κύματα συναντούν αντικείμενα σε κοντινή απόσταση, ανακλώνται πίσω στους αισθητήρες.

Car-Parking-Sensors

Οι αισθητήρες, μετρούν το χρόνο που χρειάζονται τα ηχητικά κύματα για να επιστρέψουν και μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την απόσταση μεταξύ του αυτοκινήτου και του εμποδίου.

Στη συνέχεια, αυτά τα δεδομένα επεξεργάζονται από το σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις, για να ειδοποιήσει τον οδηγό. Επιπλέον, οι υπερηχητικοί αισθητήρες παρκαρίσματος, έχουν εμβέλεια περίπου 1,5 – 2,5 μέτρων γύρω από το όχημα.

2. Ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες στάθμευσης

Οι ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες στάθμευσης, είναι συνήθως εγκατεστημένοι στους προφυλακτήρες των οχημάτων, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος. Αυτοί οι αισθητήρες δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από το όχημα.

Όταν κάποιο αντικείμενο εισέρχεται σε αυτό το πεδίο, διαταράσσει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, σηματοδοτώντας έτσι την παρουσία εμποδίου.

Οι αισθητήρες ανιχνεύουν αυτές τις αλλαγές και στέλνουν προειδοποιήσεις στον οδηγό, για την ύπαρξη αντικειμένου σε κοντινή απόσταση. Αυτή η τεχνολογία, επιτρέπει στον οδηγό να παρκάρει με μεγαλύτερη ακρίβεια, χωρίς να συγκρουστεί με περιβάλλοντα εμπόδια.

Οι ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες στάθμευσης, έχουν εύρος δράσης έως και 2 μέτρα γύρω από το όχημα.

Τα οφέλη των αισθητήρων παρκαρίσματος

Οι αισθητήρες στάθμευσης του αυτοκινήτου, συμβάλλουν σε μία ασφαλή, άνετη και λιγότερη αγχωτική εμπειρία για τον οδηγό και αποτελούν, ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό ασφάλειας στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

  1. Αυξημένη ασφάλεια
  2. Άνεση και αυτοπεποίθηση
  3. Πρόληψη ατυχημάτων

1. Αυξημένη ασφάλεια

Οι αισθητήρες στάθμευσης, βοηθούν στην αποφυγή συγκρούσεων με εμπόδια, πεζούς ή άλλα οχήματα. Παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις, μέσω της ανίχνευσης αντικειμένων σε κοντινή απόσταση.

2. Άνεση και αυτοπεποίθηση

Οι αισθητήρες στάθμευσης διευκολύνουν το παρκάρισμα, ειδικά σε στενούς ή πολυσύχναστους χώρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποτελούν, ένα από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου που βελτιώνει την οδηγική εμπειρία.

Car-Parking-Sensors

Επιπλέον, οι οδηγοί μπορούν να παρκάρουν με βοήθεια σε μία δύσκολη θέση πάρκινγκ, χωρίς να αισθάνονται άγχος ή ανησυχία.

3. Πρόληψη ατυχημάτων

Οι αισθητήρες παρκαρίσματος, βοηθούν στην πρόληψη μικρών χτυπημάτων και γρατζουνιών που συμβαίνουν συχνά κατά το παρκάρισμα. Έτσι οι οδηγοί, εξοικονομούν χρήματα τα οποία διαφορετικά θα έδιναν για κάποιες μικρές εξωτερικές επισκευές.

Exit mobile version